Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Polskie gazety - Norwegia

Czytali temat:
Łukasz Brzeziński Magdalena Kuczyńska ROBERT BALICKI febo34 mariusz.t JacekC BOTUS Andrzej113 wojciechooo Karolina Popcz Ted4 EwelinaR (4088 niezalogowanych)
4 Posty
Tomasz Waszkiewicz
(waszkiewicz)
Wiking
Witam,

Wiem, że temat już był poruszany ale słyszałem, że podobno pod kościołem można było kupić polskie gazety. Czy ktoś coś wie na ten temat. Sam prenumeruje gazety w internecie ale to jednak nie to samo co gazeta trzymana w ręku, z resztą w metrze trochę głupio wyciągać laptopa.

W.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
waszkiewicz napisał:... podobno pod kościołem można było kupić polskie gazety...
NA PEWNO pod kościołem ... TO MOŻNA ŻEBRAĆ ... jest to nawet dozwolone , tradycją Żydowską ...
---
Jeżeli chodzi zaś o Oslo ..to kościołów jest CI TAM ...MULTUM wszak to metropolia ...
BA ...nawet jest Meczet i mała Cerkiew...
---
Co do Tych w których bywają msze w języku polskim to są dwa ...
---
A Tobie o Który Biega...!? ...
---
Co do czasopism i ich Odsprzedaży ... to przy Tym Większym Budynku , Kultu Sakralnego i owszem można nabyć czasopisma ... jednak ukierunkowane bezwarunkowo , na wypaczony... RZYMSKO - WATYKAŃSKI... Katolicyzm ... Z radiem Ma Ryja na czele ...
Innych , normalnych gazet ...Tam nie widziałem...
---
Niemniej , na Pocieszenie i Ku Pokrzepieniu Serc ...Świeckie czasopisma i gazety w Języku Polskim , można sobie spokojnie poczytać w niedalekiej Bibliotece w dziale zagranicznym ...
---
CAŁKIEM ...ZA DARMO...!!!
---
www.deichmanske-bibliotek.oslo.kommune.no
---
Tak wygląda późnym wieczorem i znajduje się niecałe ...200m od Budynku Kościelnego ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Tomasz Waszkiewicz
(waszkiewicz)
Wiking
Co do kosciola to chodzilo mi o sw. Olafa. Wiem, ze w bibliotece moge sobie poczytac ale to mniej wiecej tak jak z tym ze moge po polskie gazety do polski pojechac. Nie kazdy ma czas chodzic do biblioteki zeby poczytac sobie gazety. Mi chodzilo o zakup i wziecie gazety do domu na wlasnosc.

Ja szukam mozliwości kupienia gazety w Oslo juz od dobrych paru miesiecy i niestety na razie nie znalazlem takiego miejsca. Slyszalem wlasnie ze przed kosciolem mozna.

W.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
a nie pomyślałeś czasem o wydaniu internetowym? Wiem że czytanie z kompa to nie to samo ale lepszy rydz niż nic. Ja swojego czasu prenumerowałem internetową wyborczą. Nie różni się to niczym od wydania papierowego jeśli chodzi o treść.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bl@ck napisał:a nie pomyślałeś czasem o wydaniu internetowym? Wiem że czytanie z kompa to nie to samo ale lepszy rydz niż nic. Ja swojego czasu prenumerowałem internetową wyborczą. Nie różni się to niczym od wydania papierowego jeśli chodzi o treść.
Pozdrawiam

No jasne , że łatwiejsze i poręczniejsze ... niemniej jak przedmówca już zaznaczył wyżej...nie można się z takim czymś wygodnie rozsiąść w Autobusie ,...tramwaju ...i pokazać wszystkim...
---
...PATRZCIE ...MAM GAZETĘ ...i to POLSKĄ ...norweskie Kmiotki...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
waszkiewicz napisał:
Witam,

Wiem, że temat już był poruszany ale słyszałem, że podobno pod kościołem można było kupić polskie gazety. Czy ktoś coś wie na ten temat. Sam prenumeruje gazety w internecie ale to jednak nie to samo co gazeta trzymana w ręku, z resztą w metrze trochę głupio wyciągać laptopa.

W.

Glupio wyjac w metrze laptopa??? Widac nigdy nie jechales metrem. Duzo osob ma rowniez iPady i czyta podczas podrozy ksiazki.
Co do prasy - na Majorstuen w Narvesenie sa przerozne gazety, nawet pisane cyrylica, wpadnij tam, moze po polsku tez sa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Tomasz Waszkiewicz
(waszkiewicz)
Wiking
może zle powiedzialem, nie glupio ale nie poręcznie, ciezko, dodatkowa torba na laptopa a gazeta zwykla to nawat pod pache mozna wziac

Gabriel ty masz jakiś problem z polskoscia??? Wiesz zawsze mozesz w ambasadzie sie zrzec obywatelstwa

W.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
waszkiewicz napisał:...Gabriel ty masz jakiś problem z polskoscia??? Wiesz zawsze mozesz w ambasadzie sie zrzec obywatelstwa ....
A na jakiej podstawie , tak wnioskujesz ?
---
W Moich Czasach , kiedy byłem smarkaczem... gazetę w Kiosku ..." Trybunę Ludu"...kupowało się tylko do dwóch celów ... Jako papier do podpałki ...I bardzo dobry papier do podcierania dupy ...
Ponieważ , papier toaletowy w komunie , dopiero wchodził na ...ROBOTNICZE ..."Saluny" .
Dlatego dzisiaj , jak widzę w autobusie Gogusiów z głową w rozpostartej gazecie , to mam jednoznaczne skojarzenia ... I TYLE...
---
Mnie uczono iż Czasopismo , trzeba czytać z godnością dla samego Siebie .
Wygodnie w domowym fotelu ...lub do tego , stworzonych czytelni ...
---
Gdzie rozpostarta gazeta ma Swoje zasłużone miejsce ... a nie w Gwarnym Środku Publicznej Komunikacji .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
A nie mozesz sobie zamowic prenumeraty zagranicznej polskich gazet? przeciez wydawnictwa polskie oferuja cos takiego. My prenumerowalismy Vive, Pani, 4x4, Vogue ale to angielski i zadnego problemu z tym nie bylo.. nie wiem w czym problem??? no chyba ze gazeta nie ma takiej opcji ale to zawsze mozna poprosic kogos z polski zeby wyslal, chyba nie az taki majatek to kosztuje co?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok