Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ile potrzeba na start? - Norwegia

Czytali temat:
Innect (6760 niezalogowanych)
9 Postów
Tak To On
(lokokosi)
Wiking
Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanko,
czy 40tys koron to wystarczajaca ilosc talarow na start?
z komunikatywnym norweskim i bieglym angielskim.

bardzo dziekuje za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
to zalezy gdzie....
bo np: w stavanger chcąc wynając jakis rozsądny kąt, to trzeba zapłacic 12tys nok,a jak trafisz na kretyna, to zechce od ciebie depozytu w równowartosci 3 miesiecy!
Takze na dzien dobry,zeby sie wprowadzic bedziesz musiał zapłacic 48tys nok
I juz ci brakuje 8 tysiecy......
a wypłata wpłynie najwczesniej za miesiąc,wiec potrzebujesz 8+to co potrzebne do przezycia jednego miesiaca.....
Nie musisz oczywiscie zaczynac od svgr, ale np:w Uszlu jest podobnie,a czasem gorzej...
musisz bardziej sprecyzowac pytanie!
Pozdro : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Tak To On
(lokokosi)
Wiking
12tys za miesiac
myslalem ze miesieczna hasjenda to max 5tys
Oslo odpada chce mieszkac w jakims malym miasteczku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Jak masz nagraną pracę to ci w zupełności wystarczy. Jeśli musisz szukać to już nie tak różowo
Pytanie czy jesteś sam czy chcesz utrzymać rodzinę za te pieniądze? bo jak sam to za kawalerkę cena jest od 3000 do 5000 kr/mies. w mniejszych miastach. Wejdź na finn.no i sprawdź sobie.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
heh nom 12 to tez nie eldorado w st.ger i jego okolicach......
napisz gdzie, jezeli masz jakies plany odnosnie regionu, bo to wazne!
Ale mimo wszystko musisz liczyc sie z kosztem około 8-10 tys za dwa pokoje(moze) i to do spólki z włascicielem,bo takie sa realia!
jeste szansa na tansze,ale wtedy bedziesz mieszkał w .... czarnej dupie : ) i do pracy na 7 bedziesz wstawał o 5,00 mając własny samochód : )
do spółki, tzn.ze własciciel bedzie albo na dole/gorze, lub obok...
wiec libacje i huczne party poprostu forget : )
velkommen til norge
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
lokokosi napisał:
12tys za miesiac
myslalem ze miesieczna hasjenda to max 5tys
Oslo odpada chce mieszkac w jakims malym miasteczku

Jeśli jesteś sam to na początek chyba najlepiej wynająć mała kawalerkę, a w ogole to bym Ci polecała wynając pokój tylko ( bo ofert jest dużo i są w bardzo rozsądnych cenach - jak na Norwegię, a do tego jeśli zamieszkasz z kimś to zawsze Ci bedzie mógł pomóc w stawianiu pierwszych kroków, no i raźniej będzie)
finn.no
Wiadomo, że na poczatku trzeba na wszystkim oszczedzać, ale z taką kwotą wydaje mi się, że dasz radę. Musisz tylko wziąć pod uwagę, że w dużych miastach jest więcej ofert pracy ( nie wiem jaki masz zawód i czego bedziesz szukał )

Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
..mnie

to na start

przewaznie potrzeba

2 razy 50 i male piwo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Robert Wesołowski
(robert14421)
Wiking
witam Ja jak tu przyjechałem to miałem dużo mniej ale na początek wynająłem domek na polu kempingowym. Za domek z łazienką zapłacisz 5500 NOK i nie trzeba depozytu. Przyjechałem oczywiście sam i miałem szczęście znaleźć pracę po 2 tyg. pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ciekawe skąd się wziął ten komunikatywny norweski?
bo ten <zbiegły> angielski to się domyślam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
185 Postów

(lena003)
Stały Bywalec
marianek73 napisał:
heh nom 12 to tez nie eldorado w st.ger i jego okolicach......
napisz gdzie, jezeli masz jakies plany odnosnie regionu, bo to wazne!
Ale mimo wszystko musisz liczyc sie z kosztem około 8-10 tys za dwa pokoje(moze) i to do spólki z włascicielem,bo takie sa realia!
jeste szansa na tansze,ale wtedy bedziesz mieszkał w .... czarnej dupie : ) i do pracy na 7 bedziesz wstawał o 5,00 mając własny samochód : )
do spółki, tzn.ze własciciel bedzie albo na dole/gorze, lub obok...
wiec libacje i huczne party poprostu forget : )
velkommen til norge

Marianek ? co tak w tym Stavanger drogo??? ja nie wiem ale tu w Oslo płacę 3.500 (pokój ,kuchnia ,łazienka ,osobne wejście ) żaden hybel ,normalny pokój blisko centrum ,więc myślę ,że jeżeli kolega ma 40 tysi na "start" to gratuluję ja nawet połowy tego nie miałam jak tu "startowałam"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok