kafar napisał:
krew mnie zalewa , zabil tyle niewinnych osob , Dzieci i tylko 21 lat wiezienia mu grozi ??? czy juz nigdzie niema sprawiedliwosci ? Chetnie sama wymierzylabym mu kare z zimna krwia zastrzelilbym sku....... bez zadnego zastanawiania ! Jedyne co moge zrobic to modlic sie za ofiary i rodziny ofiar !wspolczuje szczerze.
pomódl sie tez za mnie,bo jakos dziwnie reaguje na ta sytuacje i sam sobie sie dziwie......
mysle,zae zamiast zastanawiac sie na kara,powinnismy zastanowic sie dlaczego zrobił to Norweg?
Najgorsze jest to,ze według mnie bedzie takich sytuacji coraz wiecej w norge,bo system i warunki zycia zmuszaja słabszych psychicznie/fizycznie do takich radykalnych kroków........
Przykład > ojciec znajomego norka (kierowca tira),po kilkunastu latach pracy nie wytrzymał napiecia i nagonki na kierowców ciężarówek i ktoregos sppokojnego weekendu wypił kilka głębszych,wziął auto i jezdził po okolicy rozpieprzajac wszystkie kamery i fotoboxy!
A kiedy politi próbowalo go powstrzymac zaczal rozpieprzac ich samochody.......
facet był zdrowy w 100% ale bardzo wkurwiony.......
az strach pomyslec,co byłoby gdyny zamiast kamieni miał dostep do broni.......
Takze nie jest dobrze,bo oni (wiekszosc) tak jak my ciezko pracuja,a koszty utrzymanie jakie ponoszą są o wiele wieksze jak chocby 5 lat temu,przy czym pensje poszły w góre o moze 5% ....
Takze według mnie takich desperatow bedzie wiecej, chocby dlatego,ze prawdziwi terrorysci zyja sobie w norge za pieniadze podatników,przygotowujac kolejne ataki.....
dostaja mieszkania socjalne,zasiłki,zapomogi,darmowe szkoły,itp....
podczas gdy my (w tym norwegowie) musza na wszystko sami niejednokrotnie ciezko zapracowac!
Kraj jest obrzydliwie bogaty,a traktuje i wydaje pieniadze na to,co go niebawem zniszczy,a przynmajmniej porzadnie nadgryzie....
PS: jak przyjechałem tu ponad 5 lat temu,to norki 2x na rok latali do hiszpanii lub tajlandii,a dzis spedzaja wakacje w dyreparku w kr.,sand......
tos chyba jest nie tak.........
obstawiam nastepne bum w okolicy tananger, bo to wazny punkt logistyczny (ropa,gaz),ale obym sie mylił i i zeby to było pierwsze i ostatnie bum!
Bo przeciez bywam bardzo czesto i tu i tam.......
ps II:myslałem,ze terroryzm jest gdzies tam daleko,ze to cos co mnie/nas w norge nie dotyczy,ze to w ogóle jest jakas inna bajka.........
JESTEM PRZERAZONY,bo przeciez byłem bardzo blisko tego miejsca 2h wczesniej