Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

podóż na północ - Norwegia

Czytali temat:
Magdalena B3 (332 niezalogowanych)
2 Posty
Grzegorz B
(gregor101)
Wiking
witam

w związku z planowaną przeze mnie wyprawą na Nordkapp prosze o podanie przydatnych informacji i ciekawych miejsc godnych odwiedzenia. trasę planuje na 2 tyg autem. z góry dziękuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(DarkThrone)
Wiking
Ja na Twoim miejscu jechał bym rowerem.

Trasa jest niesamowita. W dwa tyg bedziesz w Nordkapp a potem wrócisz pociagiem . Ale to co zobaczysz to Twoje. Mój znajomy był własnie na takim spontanie. Namiot rower i heja. Zza szyb auta wiele nie zobaczysz to trzeba poczuć

pozdrawiam.

PS. Oczywiscie autem też można ale rowerem moim zdaniem lepiej heh jak kto woli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
DarkThrone napisał:

Trasa jest niesamowita. W dwa tyg bedziesz w Nordkapp a potem wrócisz pociagiem . Ale to co zobaczysz to Twoje. Mój znajomy był własnie na takim spontanie. Namiot rower i heja. Zza szyb auta wiele nie zobaczysz to trzeba poczuć

pozdrawiam.

PS. Oczywiscie autem też można ale rowerem moim zdaniem lepiej heh jak kto woli.

na nordkapp jadąc z Bergen (chyba kolego z tego miasta wyrusza) jest 2 tyś km

cała podróż ma trwać 2 tyg, więc kolega musiałby ok 200km dziennie robić (śr. pr. 20km/h czyli 10h w siodle z namiotem na plecach!?!) Norwegia do płaskich krajów nie należy, więc byłby to nie lada wyczyn kolarski (pogoda z pewnością słoneczna i bezwietrzna)

Jeśli kolega jest zapalonym cyklistą (na poziomie uczestnika Tur De France ) to może by dał rade przy takiej morderczej wycieczce cieszyć się widokami, ale zwykły śmiertelnik to padnie po dwóch dniach.

ewentualnie potem napis na płycie nagrobnej:

PRZYBYŁEM, ZOBACZYŁEM, UMARŁEM..........A.D. 2011
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Małgorzata Wincel
(perysia)
Wiking
Pamiętaj, że wizyta w Centrum Turystycznym na Nordkappie jest darmowa jeśli idzie się piechotą - np. z Honningsvåg. Polecam też wypad do Knivskjellodden i do galerii w Kamøyvær. Poza tym jak spotkasz przewodników rezydentów (niebieskie kurtki) to pogadaj - może zabiorą Cię do guide house, a tam imprezka i nocleg za darmo. Jeśli uda Ci się ich znaleźć to pozdrów od Gosi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
DarkThrone napisał:

pozdrawiam.

może się mylę, ale wydaje mi się, że pociąg jeździ max do Bodø. ew Narwik, ale to linia kolejowa ze Szwecji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok