Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czesc, Wojtek jestem - Norwegia

Czytali temat:
Daria C (2026 niezalogowanych)
5 Postów
Wojtek Cz
(Siejny)
Wiking
Witam, mam na imię Wojtek i jestem 19-letnim ślązakiem. Dopiero co znalazłem to forum, więc jeżeli coś napiszę nie tak to proszę się nie denerwowac
Troszke Wam tutaj poopowiadam. W skrócie chodzi o to, że wybieram się z kolegą (19l) do Norwegii na czas nieokreślony w celach zarobkowych. Jeszcze nie wiadomo do końca kiedy wyruszamy i jak (prawdopodobnie będzie to autostop). Planujemy wyjechac na jesień ale może to się skrócic w czasie na Lipiec. W sumie to czekam na znak od kumpla czy się dostanie na studia (architektura). Jeżeli nie to jedziemy do Norwegii, a jeżeli się dostanie to albo pojadę sam, czego się troche obawiam albo lecę do siostry do Anglii na pewną robote.
Uczyłem się w dobrym Technikum Budowlanym w Żorach ale z powodów osobistych byłem zmuszony zaprzestac edukacje w 3 kl . Norwegie wybrałem z 3 powodów. Po pierwsze jest to piękny kraj, w którym mógłbym spędzic reszte życia, natura i widoki są poprostu niesamowite Po 2 można tam spotkac wielu polaków a Norwegowie są podobno mili i otwarci. Po 3 oczywiscie pieniądze, bo to niestety główny powód moich problemów.
Chciałbym na tym forum zapoczątkowac jakieś znajomości, poznac ciekawe osoby, z którymi będę mógł pogawędzic a może nawet zagrac w kosza czy poskakac w pogo
Prosiłbym również o pomoc w odnalezieniu się tam. Planowaliśmy jechac w ciemno, oboje znamy dobrze angielski i myślę, że mamy łeb na karku ale nie ma co się zbyt nakręcac. Jeżeli ktoś mógłby w jakikolwiek sposób pomóc nam już teraz coś organizowac (praca - jakakolwiek, nie boimy się ciężkich czy brudnych robót; jakieś tanie lokum na początek - tutaj również może byc 'prawie' cokolwiek, spaliśmy już w naprawde różnych i dziwnych warunkach), to bylibyśmy super wdzięczni.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Siejny napisał: ...albo lecę do siostry do Anglii na pewną robote...
Uczciwie i rzetelnie proponuję ten WŁAŚNIE wariant ... nawet jak Koliga ni dostynie si na wymarzyne ... Stydia ... .

Znacie Angielski ... a tu trzeba znać Norweski ... drobny acz znaczący niuans .

Ponadto we Tyj Angliji bydzita sobi badziej szlifować Siostrzane Sylony i Tyn Englisz co Wam badziej si przydo ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
a podobno gabriel też nie zna tego norsk
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1381 Postów

(wilk stepowy)
Maniak
Andre ved mark napisał:
a podobno gabriel też nie zna tego norsk

No i co z tego.... to nie ma nic wspólnego z dobrą odpowiedzią Gabriela...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Andre ved mark napisał:
a podobno gabriel też nie zna tego norsk Prawda...!!!
Jednak Gabriel , przyjechał Tutaj z Polski w Delegację z Konkretnym Budowlanym zawodem ...
I od pierwszego dnia nie potrzebny był Mu żaden inny język , bo dokumentacja techniczna budowlana , jest prawie na całym świecie podobna ...

Ot i cała tajemnica ...
Jak ktoś chce tu jechać , a nie ma pracy i tym bardziej Konkretnego zawodu z Praktyką to tak jak wyżej pisałem .
Ja Swój zawód Budowlany znam na wskroś , tak teoretycznie jak i praktycznie ... .
Osobiście na różnych Tutejszych budowach widziałem jakie kłopoty Mieli ludzie których spotykałem ...Pseudo budowlańców... i na dodatek bez Norge a Englisz może na dopuszczający ... wystarczający by zaliczyć semestr a nie na budowie w obcym kraju .

BĘC

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

P.s.

Dałeś Swoje ogłoszenie w dziale Ogólnym...!
Dlatego każdy tutaj może zamieszczać Swoje Wypociny ...
Bez względu na to , czy to się Tobie podoba , czy też nie podoba ...

Jak chcesz tylko formalnych odpowiedzi , to umieść to swoje Ogłoszenie w dziale ...>Szukam Pracy<... i będzie po kłopocie...
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Wojtek Cz
(Siejny)
Wiking
gabriel, prosze nie odpisuj już w tym temacie, od Ciebie już nic nie chcę, dziękuję.

Ja jednak i tak spróbuje w Norwegii, jeżeli się nie uda to mam 2 wariant w Anglii.
Mam nadzieję, że jakąś jednak prace znajdziemy. Naprawde nie muszę byc odrazu specjalistą od spawania czy czegoś tam, na to wszystko będzie czas tylko potrzeba pieniędzy na poszczególne kursy, racja? Wiem, że nie to nie jest coś na zasadzie przyjeżdżam, pracuję i wszystko jest spoko. Trzeba się wysilic, a mam chęci i zapał żeby jednak coś z tego było.
Pisząc tutaj mam nadzieje, że ktoś mi doradzi co i jak zrobic, żeby iśc w tym kierunku.
A jeżeli ktoś mieszka gdzieś niedaleko tartaku czy magazynu czy czegokolwiek, gdzie przyjeliby kogoś do pracy to prosiłbym taką osobe o to żeby jak będzie kiedyś po drodze, to żeby zapytala. Pewnie w większości stracicie tylko czas ale może się trafic jednak, kto wie : ) Nam by to pomogło, a napewno byśmy z czasem się odwdzięczyli. Zastanawiam się też nad biurem pracy. Wiecie jakby to wyglądało w moim i kolegi przypadku ?
Pozdrawiam : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Jestescie mlodzi i w sumie nie macie nic do stracenia (zawsze macie opcje nr 2), wiec nie ryzykujecie zbyt duzo. Mimo wszystko odradzalbym przyjazd zupelnie w ciemno. Nie jest to optymalne rozwiazanie, ale lepiej byloby sprobowac nawiazac kontakt z potencjalnymi pracodawcami przed wyjazdem (wiadomo, ze nikt nie zaoferuje wam konkretnej pracy "na odleglosc", ale bedziecie przynajmniej wiedzieli, ze jest mozliwosc).
Mozecie sprobowac:

www.nav.no/stillinger/forside
www.manpower.no/MPNet3/startContent.asp?Ref=NORWAY_JOB_BOARD
www.finn.no/jobb/

To tylko pare przykladow. Telefon nie kosztuje majatku, a mail jest za darmo

Mysle, ze nikt (nawet Gabriel ) nie chce was zniechecac do wyjazdu, powinniscie jednak spojrzec na to realistycznie. Nie znajac nikogo, musicie liczyc sie ze znacznymi kosztami w poczatkowym okresie. Nocleg (to nie jest Grecja, gdzie od biedy mozecie spac na plazy), utrzymanie - wyzywienie w N jest naprawde drogie, itd.

Zycze wam powodzenia i "velkommen til Norge", ale starajcie dowiedziec sie/zalatwic jak najwiecej PRZED wyjadem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Veileder napisał:...Mysle, ze nikt (nawet Gabriel ) nie chce was zniechecac do wyjazdu,.
...Święta Prawda...
Mnie Osobiście NIC DO TEGO...

Napisałem... REALISTYCZNIE... /zresztą zawsze tak piszę/ jednak mało kto potrafi to zrozumieć .

Przecież jak ktoś Tu przyjedzie , to pracy Mojej , Mi nie zabierze ...
Nie ma prawie takiej Opcji ...
Jednak trochę jest mi ŻAL Ludzi którzy z różnych prozaicznych przyczyn lądują później na bruku/ ulicy i łażą żebrząc .
Widziałem takich w Oslo .
Tu u mnie na Wsi , takich POLITI ładuje w samolot od Oslo ... lub nawet do Warszawy .

Uważam , że lepiej od razu przedstawić realia , niż później czerwienić się przed niezbyt przyjemną Prawdą .

Miałem już tu nie zabierać głosu , jednak ..."Veileder"... słusznie zauważył problem .
I tylko dlatego...

BĘC...BĘC... bęc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wojciech Zataj
(DracoMK4)
Wiking
Święta prawda Gabrielu Sam zapał i chęć do pracy nie wystarczy, żeby jakoś przeżyć na obczyźnie, bez jakiegoś rozeznania terenu. Sam za tydzień jadę, mając mieszkanie, kontakt z agencjami i znajomość ang, ale liczę się z tym, że też może się nie udać w mojej dziedzinie lub pokrewnej i będzie trzeba albo wracać, albo bliżej Polski coś szukać, ale zawsze zostaje nam margines szczęścia które niejednemu uratowało "zadek"
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Wojtek Cz
(Siejny)
Wiking
Dlatego piszę o tym wszystkim już teraz. Planujemy ruszyc na jesień, więc mamy troszke czasu na załapanie kontaktu. Pieniądze na start też jakieś będą. Przez wakacje chcę zarobic na ten wyjazd, podszkolic angielski i liznąc coś norweskiego. Zastanawiam się nad pracą przez wakacje u siostry, większe pieniądze by były, ale nie planuje tam zostac. Naprawde podoba mi się Norwegia i już od dłuższego czasu wiążę z nią duże nadzieje, a jak wyjdzie to się okaże. Puki co na stronach, które podał kolega wyżej jade na translatorze ale wychodzi to jako tako
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok