Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

ZLAMALEM NOGE W POLSCE CO MAM DALEJ ROBIC - Norwegia

Czytali temat:
baska krzyś Michał Struzik lucas l Daniel Motyka jan lapsa Rafal Lacki Kamil Kamsonik Nord Trapp Michał Kowalski Syla3 (4545 niezalogowanych)
11 Postów

(toja1)
Wiking
przyjechalem do polski na urlop i pierwszego dnia zlamalem noge.
oczywiscie za wszystko w szpitalu musze placic mimo ze w norwegi pracuje legalnie. mam pytanie co dalej mam z tym fantem zrobic?
tzn. jakie dokumenty zbierac zebym mogl sie okazac w norwegi i gdzie ssie z nimi udac?
czy urlop mi przepada?
czy takie chorobowe jest platne?
mial ktos podobny przypadek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
lena kkkkkkkk
(lena64)
Nowicjusz
Witam Cię! Czy chcesz powiedzieć że nie miałeś karty europejskiej..skoro musisz zapłacić?Więc jeśli pracujesz tutaj legalnie a tam miałeś wypadek..powinieneś dostać zwolnienie od lekarza..zanieść to do ZUS-u w swoim mieście i oni mają obowiązek wysłać to do Twojego NAV..musisz znać więc adres...sam nie wysyłaj,bo może nie trafić ....a tak w ogóle to poczytaj trochę informacji na forum MOJA NORWEGIA..wpisując jakieś hasło adekwatne do swojej sytuacji..i napewno coś Ci wyskoczy..Ja nie miałam tego typu zdarzenia co prawda,ale nieco inne..nie mniej jednak wiem,że jeśli zapłacisz za szpital w Polsce..to jest to do odzyskania W Norwegii..bo jesteś ubezpieczony! Podpowiem Ci też,że szpital polski może Ci rozłożyć kwotę do zapłaty na raty..nie ma co szastać towarem!A tak w ogóle to pisałam niedawno na forum o druku E 106,zależy jaką masz sytuację rodzinną..może druk E 109...poczytaj proszę,bo wszystko jest fajnie dopóki nas coś nie spotka nagłego..wtedy idziemy po rozum do głowy..tylko czasem to kosztuje! Gdybyś miał jakieś pytanie..pisz na priva. A tak poza tym..szybkiego stanięcia na nogi Ci życzę!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
Nowicjusz
Od 1 stycznia 2011 wprowadzono nowe reguły co do refundacji kosztow leczenia w krajach EU.

helfo.no/privatperson/helserettigheter-v...s/Sider/default.aspx

Niestety, ta strona nie jest po angielsku, wiec musisz poprosic kogos, aby pomogl Ci w przetlumaczeniu. Moze ktos na forum?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
gmaj22 napisał:
Niestety, ta strona nie jest po angielsku, wiec musisz poprosic kogos, aby pomogl Ci w przetlumaczeniu. Moze ktos na forum?
Trzeba zainstalować sobie , darmowego automatycznego tłumacza strony .
I od biedy można zrozumieć dany tekst . Np. >gogle chrome<
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(toja1)
Wiking
dzieki za pomocne uwagi (nie liczac brzydala - ale jego nick sam mowi za niego )
nie chodzi mi o zwrot kosztow bo te nie byly az tak duze tylko o to czy polskie zwolnienie bedzie chonorowane w norwegi?
czy mam je tlumaczyc na jezyk norweski lub angelski?
gdzie je przekazac?
no i czy musze wracac do norwegi skoro mam zwolnienie?
z gory dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów

(petro6)
Początkujący
POMOREK27 napisał:
dzieki za pomocne uwagi (nie liczac brzydala - ale jego nick sam mowi za niego )
nie chodzi mi o zwrot kosztow bo te nie byly az tak duze tylko o to czy polskie zwolnienie bedzie chonorowane w norwegi?
czy mam je tlumaczyc na jezyk norweski lub angelski?
gdzie je przekazac?
no i czy musze wracac do norwegi skoro mam zwolnienie?
z gory dziekuje

Wracac nie musisz,mialem podobna sytuacje na przelomie roku,do 16 dni zaplacil moj pracodawca,ktory notabene nie chcial zadnych dokumentow ,stwierdzajac skoro jestes chory to trudno,albo zostan w pl,albo wroc do no i idz tu do lekarza,tak sobie wydedukowal .Tak wiec jesli masz chorobowe do 16 dni zwolnienie przedstawiasz pracodawcy,jesli powyzej 16 dni aby miec te dni powyzej 16 zaplacone musisz udac sie do ZUS ,do odpowiedniego okienka ktore zajmuje sie chorobowym,wypelnisz tam kilka jakis rubryczek(E 116)ja tego nie wypelnialem!na moje pytanie w ZUS o ten druk mila Pani stwierdzila ze jesli Norweski NAV o to zapyta wowczas oni to wyskla i wiem ze potrzebny byl numer z tej karty potwierdzajacej ubezpieczenie w no,jesli jej nie masz zadzwon po prostu do ZUS i popytaj.
Aha wazne jest abys mial od lekarza numer choroby,ktory jest na czesci dla Ciebie,i nie widac go na czesci dla pracodawcy,ktory nie musi wiedziec na co chorujesz.
To chyba tyle,za te dni powyzej 16 zaplacil mi NAV po okolo 2 miesiacach ale zaplacil,wiem ze przyszlo pismo do szefa z pytaniem o zarobki,chyba do wyliczenia chorobowego,
Wszystko to dotyczy sytuacji kiedy masz legalna prace i firma odprowadza wymagane skladki.

www.wirtualnaskandynawia.pl/chorobowe-w-...-chorobowe-w-polsce/

powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
grzegorz zawadzki
(gllugas)
Nowicjusz
Mam pytanie czy przy wystawianiu zwolnienia lekarskiego w Polsce muszę podać dane mojego pracodawcy w Norwegii? np adres ,jakiś numer?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(toja1)
Wiking
Wracac nie musisz,mialem podobna sytuacje na przelomie roku,do 16 dni zaplacil moj pracodawca,ktory notabene nie chcial zadnych dokumentow ,stwierdzajac skoro jestes chory to trudno,albo zostan w pl,albo wroc do no i idz tu do lekarza,tak sobie wydedukowal .Tak wiec jesli masz chorobowe do 16 dni zwolnienie przedstawiasz pracodawcy,jesli powyzej 16 dni aby miec te dni powyzej 16 zaplacone musisz udac sie do ZUS ,do odpowiedniego okienka ktore zajmuje sie chorobowym,wypelnisz tam kilka jakis rubryczek(E 116)ja tego nie wypelnialem!na moje pytanie w ZUS o ten druk mila Pani stwierdzila ze jesli Norweski NAV o to zapyta wowczas oni to wyskla i wiem ze potrzebny byl numer z tej karty potwierdzajacej ubezpieczenie w no,jesli jej nie masz zadzwon po prostu do ZUS i popytaj.
Aha wazne jest abys mial od lekarza numer choroby,ktory jest na czesci dla Ciebie,i nie widac go na czesci dla pracodawcy,ktory nie musi wiedziec na co chorujesz.
To chyba tyle,za te dni powyzej 16 zaplacil mi NAV po okolo 2 miesiacach ale zaplacil,wiem ze przyszlo pismo do szefa z pytaniem o zarobki,chyba do wyliczenia chorobowego,
Wszystko to dotyczy sytuacji kiedy masz legalna prace i firma odprowadza wymagane skladki.

dzieki za objasnienia. ale chyba wroce bo jak pytalem w nfz to pani stwierdzila ze lepiej jak bym byl w kraju gzie jestem ubezpieczony bo naprzyklad strona polska tego wymaga jesli transport jest mozliwy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok