Wracac nie musisz,mialem podobna sytuacje na przelomie roku,do 16 dni zaplacil moj pracodawca,ktory notabene nie chcial zadnych dokumentow ,stwierdzajac skoro jestes chory to trudno,albo zostan w pl,albo wroc do no i idz tu do lekarza,tak sobie wydedukowal .Tak wiec jesli masz chorobowe do 16 dni zwolnienie przedstawiasz pracodawcy,jesli powyzej 16 dni aby miec te dni powyzej 16 zaplacone musisz udac sie do ZUS ,do odpowiedniego okienka ktore zajmuje sie chorobowym,wypelnisz tam kilka jakis rubryczek(E 116)ja tego nie wypelnialem!na moje pytanie w ZUS o ten druk mila Pani stwierdzila ze jesli Norweski NAV o to zapyta wowczas oni to wyskla i wiem ze potrzebny byl numer z tej karty potwierdzajacej ubezpieczenie w no,jesli jej nie masz zadzwon po prostu do ZUS i popytaj.
Aha wazne jest abys mial od lekarza numer choroby,ktory jest na czesci dla Ciebie,i nie widac go na czesci dla pracodawcy,ktory nie musi wiedziec na co chorujesz.
To chyba tyle,za te dni powyzej 16 zaplacil mi NAV po okolo 2 miesiacach ale zaplacil,wiem ze przyszlo pismo do szefa z pytaniem o zarobki,chyba do wyliczenia chorobowego,
Wszystko to dotyczy sytuacji kiedy masz legalna prace i firma odprowadza wymagane skladki.
dzieki za objasnienia. ale chyba wroce bo jak pytalem w
nfz to pani stwierdzila ze lepiej jak bym byl w kraju gzie jestem ubezpieczony bo naprzyklad strona polska tego wymaga jesli transport jest mozliwy