Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1347 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
B.K. napisał:
I jeszcze jedno...pracodawca od nadgodzin powinien odciągac całe 36% podatku...a nie jak od normalnych godzin w granicach 32%..
To niema jako takiego znaczenia ...
Bo in tak wszystko zależy ile w danym miesiącu zarobimy a wszystko jest przecież obliczane wg. danej tabeli...
Inny procent z tej samej tabeli jest przy zarobku np.10 tyś.Nok... 20tys.Nok... 30tys.Nok..
I znowu przykład ...:
-I-...standard godzin to 30:7x37,5=160.Tx145Nok=23200Nok Brutto.
-II-.. z nadgodzinami to 30:7x 42,5=182.Tx 145Nok=26390Nok Brutto.
Według tabeli 7100 zapłaciło by się następujące kwoty zaliczkowe na podatek....:
-I-...23200 - 6869Nok/skatt......co daje 29,61% zaliczki
-II-..26390 - 8191Nok/skatt.... .co daje 31,04% zaliczki

A tu macie przykładową tabelę nr 7100...Pełna

skatteetaten.no/upload/97054/7100.txt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
Sorki ale wszystko to co piszecie nie jest prawda..
Jak znajde chwilke czasu to wam to opisze dokladniej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kkkrzysztof napisał:
Sorki ale wszystko to co piszecie nie jest prawda..
Jak znajde chwilke czasu to wam to opisze dokladniej.
SKORO wiesz ,że to co powyżej to nieprawda ..
To dlaczego od razu na wstępie przepraszasz...?
PISZ to się czegoś nowego dowiemy...skoro twierdzisz że oficjalna strona skattelisty ze stawkami zarobku i zaliczki podatkowej w danym miesiącu to NIE JET PRAWDA...
TO zaraz lecę z kijem do mojej firmowej księgowej z krzykiem,że mnie wali na mojej kasie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
Ok! No to pokolei:
stawki na rok 2009:
Komunal og fylkeskommunal skatt 15,45 % odliczane od zarobku netto( po wszystkich ulgach podatkowych)

Felleskatt til staten 12,55 % odliczane od zarobku netto( po wszystkich ulgach podatkowych)

Trygdeavgift mellomsats 7,8% (dla zatrudnionych, firmy enkeltmanforetak moga wybrac miedzy 3% 7,8% 11%) odliczane od zarobku brutto czyli przed ulgami

Toppskatt od sumy powyrzej 441 000 9 % odliczane od zarobku brutto czyli przed ulgami

Toppskatt od sumy powyrzej 716 600 12% odliczane od zarobku brutto czyli przed ulgami

A tu macie linka zebyscie mogli sami poczytac (GABRIEL)www.skatteetaten.no/upload/bilder/Tabell...giftssatser_Stor.jpg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kkkrzysztof napisał:
...A tu macie linka zebyscie mogli sami poczytac (GABRIEL)www.skatteetaten.no/upload/bilder/Tabell...giftssatser_Stor.jpg
NO TO ŻEŚ SIĘ POPISAŁ człowiecze....! .
Wiesz ,że gdzieś dzwonią tylko nie wiesz gdzie...! .
W cerkwi dzwonią...? a może w kościele..??? .
TO co przedstawiłeś to prawda fakt ,tylko mylisz pojęcia ...
Ta tabela przedstawia na co idzie....
MÓJ...
TWÓJ...
N A S Z ...podatek i w jakiej skali procentowej ....
Z tego co nam globalnie odciągną i to dopiero w przyszłym roku rozliczeniowo podatkowym .
Bo ten rok podatkowy już jest dawno zamknięty..
A 10 października każdy będzie mógł się dowiedzieć ile każdy Nord i nie tylko oddał podatku na państwo w tamtym -08 roku na ten -09rok.
Nas pracobiorców i pracodawców interesuje ile mogą pobrać zaliczki globalnie TU I TERAZ..a nie rozpiska na co ten pobrany podatek później idzie...
Niemniej podziwiam to ,że potrafisz szukać w Norweskich dokumentach ...
Jak się wprawisz to będziesz niezastąpiony w swoim hobby..
No chyba ,ze to twoja podstawowa praca..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
Ok!
Ja niestety Gabriel ale nie mam zamiaru z toba dyskutowac.
Ja podaje fakty a ty zawsze szukasz zaczepki nie podajac zadnych faktow.
Widocznie taki twoj urok.Przynajmniej cos sie tutaj dzieje..

"Nas pracobiorców i pracodawców interesuje ile mogą pobrać zaliczki globalnie TU I TERAZ..a nie rozpiska na co ten pobrany podatek później idzie..."
Pracodawca ma prawo pobrac ci do 50% podatku.

Wsumie to wyglada to tak ze kazdy z nas decyduje sam o wysokosci popieranego podatku wypisujac podanie o karte podatkowa.
Pamietajcie ze przy jakichkolwiek zmianach w waszej nsytuacji finansowej powinniscie wystapic o nowa karte podatkowa. Wtedy unikniecie ze bedziecie musieli doplacac, albo odwrotnie.
Dla tych co tego nie wiedza to z feriepenger i grudniowej wyplaty tez placi sie podatek.
Tu jest taki podstawowy program do obliczenia podatku
www.skatteetaten.no/Applikasjoner/Enkel2009_28052009.htm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
kkkrzysztof napisał:
Ok!
Ja niestety Gabriel ale nie mam zamiaru z toba dyskutowac.

A to szkoda, bo chociaż Gabriel czasem bezczelny, to jednak zawsze rzeczowy i dyskusje z nim do lekkich nie należą, ale ciekawych to raczej tak.

I w tym wypadku przyznałbym Gabrielowi rację, bo niestety Twoja odpowiedź nie bardzo się wiąże z pytaniem początkowym. To ile i na co pójdzie podatku, to spara drugorzędna, problemem jest ogólen płacenie podatku w Norwegii.

Zastanawiam się, bo niestety nie można tego wyczytać w owym pytaniu, czy nie chodzi ogólnie o rozliczanie się w Norwegii lub w Polsce, w zależnosci od przepracowanego okresu i zarobionych pieniędzy, ale nie będę specjalnie się rozwijał nad tematem, który jest dość skomplikowany, bo zdaje się, że osoba pytająca dawno już sobie tą dyskusję odpuściła.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
Telemarek ale ja twierdze ze Gabriel nie ma racji, a nie przedstawia zadnych faktow ktorymi poparlby swoj punkt widzenia.
Popatrzyles na tego linke ktorego podalem?
Czy uwarzasz ze jezeli bylby to opis na co ida pieniadze z podatku to bylyby tam rubryki typu Personfradrak, toppskatt arbeidsgiveravgift?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kkkrzysztof napisał:
Telemarek ale ja twierdze ze Gabriel nie ma racji, a nie przedstawia zadnych faktow ktorymi poparlby swoj punkt widzenia.
A co ja mam Tobie przedstawić ponad to co już tu poprzednio przedstawiłem..?
Ja podałem konkretną tabelę zaliczek miesięcznych/7100/ uzależnioną od konkretnego zarobku w danym miesiącu na podstawie której to JA płacę zaliczkę i tyle w tym temacie...
A Ty przedstawiłeś Rozpiskę Tego podatku ...
ZAPOMINAJĄC podać niewtajemniczonym iż w kwoicie zaliczki są też odpowiednie procenty na standardowe ubezpieczenie społeczne...
JA tego nie pisałem bo uważałem to za zbędne względem zadanego konkretnie nielogicznego pytania....

W tym linku który podałeś są rzeczy oczywiste dla znającego temat i nie ma potrzeby innego ich tłumaczenia ...
TY TĄ STRONĘ INTERPRETUJESZ W POLSKIM SYSTEMIE POSTRZEGANIA ...
A NORWESKI JEST O WIELE UPROSZCZONY ...
Przeciętny Norweg nie jest Analitykiem finansowym i nie siedzi z nudów przy obliczeniach jakichkolwiek a tym bardziej podatkowych gdy ma wolny czas...
Tylko na swojej HYCIE sączy czystą perlistą i trzyma za cyca/i nie tylko/ swoją babę /lub inną tyż/ ...
Norwega w sprawach podatkowych interesuje tylko w grudniu jaką otrzymuje tabelę podatkową na przyszły rok ...7350...7300...7100...7150....lub inną adekwatną do swojego statusu i zarobku...
Do końca grudnia uzupełnia pismo i odsyła do skatta.
A później tylko kontroluje czy ma zgodne wpływy na konto pomniejszone o odpowiednią zaliczkę i Tyle ...
Ja też tak robię od trzech lat...
Najpierw miałem tabelę 7350...później 7300.. a teraz mam 7100...
I nigdy nie miałem kłopotu ze sprawdzeniem zgodnie z tymi tabelami moich zaliczek na poczet skattu zawsze grało co do korony...
Natomiast TY SZUKASZ PUSTEGO W PRÓŻNYM I TO PEWNIE Z NUDÓW ...i dlatego te Twoje wstawki...
TY ROZDRABNIASZ WŁOS NA CZWORO
A to niczemu nie służy ...poza gmatwaniem spraw oczywistych oraz zabijaniu nudy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
A tu proszę jest strona ze wszystkimi tabelami podatkowymi w Norge. Na podstawie których wszyscy posiadający na terenie Norge numer personalny ..-D-...lub..-F-...są rozliczani....
skatteetaten.no/Bibliotek/Tabeller-og-sa...-2009-skattetabell//
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok