Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Co możesz odpisać od podatku w pierwszych latach pracy w Norwegii? - Norwegia

Czytali temat:
ppp ppp Mycha Mycha W . (803 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Co możesz odpisać od podatku w pierwszych latach pracy w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
tlenick tlenick
(tlenick)
Wiking
Chciałem zapytać. W przypadku, gdy w Norwegii jestem i pracuje od 10.2012, to czy należy mi się zwrot podatku 10 % za 2014? Czy mam zaznaczyć okres do 09.2014 tak by były 2 lata? Pozatym ozenilem się w lipcu 2014 i status mój się zmienił. Jak się rozliczać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
a gdzie reszta odliczen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
tlenick napisał:
Chciałem zapytać. W przypadku, gdy w Norwegii jestem i pracuje od 10.2012, to czy należy mi się zwrot podatku 10 % za 2014? Czy mam zaznaczyć okres do 09.2014 tak by były 2 lata? Pozatym ozenilem się w lipcu 2014 i status mój się zmienił. Jak się rozliczać?

@tlenick, jeden rok podatkowy to okres od początku stycznia do końca grudnia, dlatego też okres 10.2012-09.2014 liczy się jako trzy oddzielne lata podatkowe.

Bardzo możliwe, że w 2012 nie byłeś jeszcze rezydentem podatkowym w Norwegii i uzyskałeś ten status dopiero w trakcie 2013 roku. Jeśli tak jest, możesz rozliczyć się za rok 2014 z ulgą 10%.

W kwestii małżeństwa: jeśli Twoja żona pracuje w Norwegii, musicie oboje mieć prawo do ulgi 10% i ubiegać się wspólnie o ten rodzaj odliczenia, inaczej ulga 10% nie zostanie przyznana żadnemu z Was. Jeśli Twoja żona pracuje w Polsce, to Twój stan cywilny nie koliduje z rozliczeniem w uldze z 10%, jeśli masz do niej prawo.
Zgłoś wpis
15 Postów
tomasz bryl
(rapanui44)
Wiking
Czyli jezeli w moim przypadku rozpoczalem prace w grudniu 2012 i pierwsze wynagrodzenie zostalo wyplacone w styczniu 2013- ulga 10% przysluguje od stycznia 2013 do grudnia 2014 i ropoczecie pracy w grudniu nie ma nic do rzeczy ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
@rapanui 44, to zależy czy pierwsze wynagrodzenie zostało wymienione w zeznaniu podatkowym za rok 2012 czy 2013. Jeśli w zeznaniu za 2013, to lata, za które można rozliczyć się z ulgą 10% to 2013 i 2014.
Zgłoś wpis
1 Post
ppp ppp
(ja543)
Wiking
tytul -"Co mozesz odpisac ..." ,a pisza jedynie o tych 10% !!!
no w sumie to standard tutaj.
mam jednak pytanie do tych 10 % -wyobrazmy sobie sytuacje ,ze pracuje teraz w NOrwegii juz 4 lata.wracam do kraju nad Wisla i tam pracuje ,a pozniej znowu chce pojechac do NOr.czy orientuje sie ktos po ilu latach od zaprzestania pracy w NOrwegii ,podejmujac ponownie prace w Norwegii mam prawo do tych 10% odpisu.czy jest to przepis ktory daje te 10% jedynie za pierwszym przyjazdem do NOrwegii i juz nigdy wiecej??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
@ja543, jeśli nie mieszkałeś w Norwegii dłużej niż 10 lat, a wyjeżdżając wymeldowałeś się z kraju to ponownie podejmując pracę masz prawo ponownie ubiegać się o ulgę 10%.
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok