Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Coraz mniej kierowców w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
aurelia1985 Wierzbicka (276 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Coraz mniej kierowców w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Jako kierowca zawodowy jeżdżący po Oslo autobusem uważam, że zbyt dużo ludzi w Oslo pracuje od godziny 08.00 do godziny 16.00 i po pracy cale centrum w korku stoi. Lenistwo się kłania, zbyt małej ilości ludzi nie chce się wstawać wcześniej do pracy. Co do poziomu umiejętności norweskich kierowców, to zgadzam się z tym że nie jest wysoki. Mały odsetek wypadków spowodowany jest tym, że wszyscy jeżdżą powoli i ostrożnie. Gdyby przeciętne tempo jazdy wszystkich kierowców było o 10 km na godzinę szybsze, nie mówię jak w Polsce o 30 km na godzinę szybsze, to oni by się pozabijali na pierwszym lepszym zakręcie. Kierowcy zdający prawo jazdy autobusowe nie mają podczas kursu wcale manewrów z zakresu parkowania tyłem, cofanie itd. Przepisy mówią o obowiązku drugiej osoby pomagającej cofać z tylu autobusu, jak kamery są do cofania w każdym. Jak ciasno w centrum, to trzęsą się jak galareta za kierownicą. DOBRZE MY MAMY PRACE.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Zabek57 napisał:
Co do poziomu umiejętności norweskich kierowców, to zgadzam się z tym że nie jest wysoki.
jest roznica piszac ze umiejetnosci sa niezbyt wysokie a sa zerowe... czyli zadne.... dzisiaj parkowalem sie na ulicy... ulica jednokierunkowa, ja robie koperte po lewej stronie.. norek kilka metrow dalej po prawej... mial miejsca na dwa auta spokojnie... ja wjechalem od razu.. zdazylem pojsc do parkometru i wlozyc bilet za szybe... zamykam auto - norek skonczyl manewrowac hehehe... patrze sie na niego i mysle sobie to co zawsze: zjebane nory.... w tym samym momencie kolejny po mojej stronei wyjezdza... cofa cofa cofa i bum w barierke.. gdyby nie barierka (wysoka, oczojebny kolor itd - slepy by zauwazyl) to norek skasowalby drzewko.... cud ze auto mu nie zgaslo ze strachu.... odjechal palac sprzeglo a nie kapcie... masakra czasami to co oni wyprawiaja...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Nie mają manewrów na kursie, dużo za dużo zbędnej teorii, ja już zapomniałem całą teorię. Tylko podstawowe znaki znam, jeżdżę na pamieć i nie mam nawet stłuczek. Żaden nadmiar teorii nie zastąpi praktyki, odruchów wyrabianych latami. Ja mogłem zapomnieć przepisy, więc mandat zapłacę, ale ludzi nie pozabijam, oni na odwrót. Komuś się pokręciło, mówię o warunkach szkolen i przyznawanie prawka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Zabek57 napisał:
Nie mają manewrów na kursie, dużo za dużo zbędnej teorii, ja już zapomniałem całą teorię. Tylko podstawowe znaki znam, jeżdżę na pamieć i nie mam nawet stłuczek. Żaden nadmiar teorii nie zastąpi praktyki, odruchów wyrabianych latami. Ja mogłem zapomnieć przepisy, więc mandat zapłacę, ale ludzi nie pozabijam, oni na odwrót. Komuś się pokręciło, mówię o warunkach szkolen i przyznawanie prawka.
teoria tez lezy... kiedys nor wjechal w kumpla.... i pretensje mial ze on byl z prawej strony i jak on smial nie ustapic mu miejsca.. ze jakie to zwyczaje panuja w PL i takie tam... do norka nie moglo dotrzec ze Ci co sa na rondzie maja pierwszenstwo... zjebane nory....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Yatsek napisał:
Zabek57 napisał:
teoria tez lezy... kiedys nor wjechal w kumpla.... i pretensje mial ze on byl z prawej strony i jak on smial nie ustapic mu miejsca.. ze jakie to zwyczaje panuja w PL i takie tam... do norka nie moglo dotrzec ze Ci co sa na rondzie maja pierwszenstwo... zjebane nory....

Na rondach nigdy nie wiadomo gdzie pojadą, albo jazda bez migaczy bo po co, albo z już włączonym przed rondem i zjazd dopiero na drugim,a nawet trzecim zjeździe....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Dobrą w tym wszystkim sprawą jest to że są postrachani i jak jedziesz autobusem przed niego to bojąc się hamują natychmiast przepuszczając nas. a natychmiastowe hamowanie osiemnastotonowym kolosem ze 130 osobami, nawet z prędkości 30 km/h to czasami jest wyczyn na śliskim, albo na łuku, bo masz patrzyć przed siebie i w lusterka do tyłu, bo tył zarzuca, a rozpędzony rowerzysta akurat podjechał miedzy krawężnik, a autobus i możesz go zmiażdżyć.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Lucjan Lucjan
(trader47)
Nowicjusz
Szanowna Pani redaktorko Klaudio niech Pani sprobuje jescze raz przeczytac swoje dzielo. Jezeli nadal nie zauwazy Pani nic niepokjacego, to prosze na przyszlosc dawac swoje dziela do korekty komus kto chociaz przechodzil kolo wydzialu polonistyki albo dziennikarstwa. Z tego co obserwuje na MN wielu forumowiczow jasniej i poprawniej wyraza swoje mysli od pisujacych to "dziennikarzy". Pozdrawiam pismiennych
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
" - Wcześniej ludzie traktowali jazdę samochodem jako ważną część wycieczki na które się wybierali. Teraz coraz mniej ludzi tak uważa. "

...moze ze wzgledu na korki
...interesujacy artykul...moim zdaniem z roku na rok jest coraz ciasniej, coraz wiecej samochodow. Wjazd i wyjazd z Oslo w godzinach szczytu wydaje mi sie coraz trudniejszy z roku na rok ...

...czy pani redaktor moze to nam wyjasnic? I dlaczego pojawiaja sie artykuly o probie ograniczenia poruszania sie samochodow "dieseli" w Oslo?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Tomasz Tomasz
(TomaszTomasz1)
Wiking
Wszystko im spada bo przyjezdni robią za nich robote, a i tak mają nas za nic !!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok