Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Polacy przejmują Stavanger - Norwegia

Czytali temat:
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Polacy przejmują Stavanger
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Jan Kowalski
(Fantomas)
Wiking
Nazwa wlasna Stavanger podlega odmianie przez przypadki i autorka sie powinna do tego stosowac.
Powinno byc do Stavangeru, w Stavngerze itd.
Poza tym chcialbym sie dowiedziec z artykulu ilu to Polakow mieszka w tym miescie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(dawidderkacz)
Nowicjusz
Jeśli chcesz sobie odmieniać to odmieniaj, Ale obcych nazw miast się nie odmienia. stavangerze, stavangeru, czy twój komputer nie podkreślił tego na czerwono?? Nie spotkałem jeszcze nikogo w stavanger kto by to odmieniał. A nawet jesli by odmienił to bym wyśmiał go w twarz pozdrawiam ze stavangeru hahaha
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dawid.derkacz napisał:
Jeśli chcesz sobie odmieniać to odmieniaj, Ale obcych nazw miast się nie odmienia. stavangerze, stavangeru, czy twój komputer nie podkreślił tego na czerwono?? Nie spotkałem jeszcze nikogo w stavanger kto by to odmieniał. A nawet jesli by odmienił to bym wyśmiał go w twarz pozdrawiam ze stavangeru hahaha
te mendrek
a czemu mnie nie podkreśla na czerowno
Stavangeru
Stavangerze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(dawidderkacz)
Nowicjusz
bo ja nie nosze skarpet i sandałów jednocześnie. piszcie jak chcecie. poprawnie: zagranicznych miejscowości się nie odmienia. koniec tematu. Chyba że ty mieszkasz w Sandnesie. Albo pochodzisz z Sandnesu. Nie chce mi się kłócić, bo to nie ma sensu. Poza tym temat jest o tym że Polacy przejmują stavanger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
dawid.derkacz napisał:
bo ja nie nosze skarpet i sandałów jednocześnie. piszcie jak chcecie. poprawnie: zagranicznych miejscowości się nie odmienia. koniec tematu. Chyba że ty mieszkasz w Sandnesie. Albo pochodzisz z Sandnesu. Nie chce mi się kłócić, bo to nie ma sensu. Poza tym temat jest o tym że Polacy przejmują stavanger.

A Ci z londynu mieszkaja w londynie czy mieszkaja w londyn?
Olimpiada lekkoatletyczna odbyla sie w Atlancie czy w Atlanta?
Dwie wieze to z nowy jork? A Hradczany sa w Praga czeskiej??

Zaleznosc wynika z rodzaju rzeczownika.... zenskie odmieniamy, nijakie bez odmiany, meskie z odmiana....
Stavanger jest nijaki czy meski?
poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2028
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
dawid.derkacz napisał:

Nastepny "mundry"...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
Czy nie jest to tak przypadkiem czasami, że jak piszemy po Norwesku zdanie, to miejscowości nie odmienimy.
Natomiast jak piszemy po Polsku, to stosujemy zasady tej pisowni ?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dawid.derkacz napisał:
załóż skarpety i sandały
osmarkaj brodę
poczytaj

www.mojanorwegia.pl/forum/view/147/temat...avangeru_holoto.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Jan Kowalski
(Fantomas)
Wiking
Zgłoś wpis