Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Służba domowa A.D. 2014 - Norwegia

Czytali temat:
(689 niezalogowanych)
3 Posty
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Służba domowa A.D. 2014
Napisano: Kluczowe będą trzy sprawy: nastawienie do imigrantów, oferta nauki języka norweskiego oraz uczciwe, uporządkowane stosunki na rynku pracy."

Jak mnie wpienia to pieprzenie nt. języka. To jest koło zamknięte. Ktoś jest bez pracy, nie ma funduszy, nie pójdzie na płatny kurs języka, odrzucą go w NAVie. Sami Norwegowie zdziwieni, że Polacy za kurs muszą płacić. Brak języka, to jest pierwszy kontrargument urzędnika NAV, na który nie poradzisz, bo i prawdę mówią. Marzy mi się, aby moje podatki w jakimś stopniu pozwoliły na opłacenie kursu językowego dla mojej żonki. Albo w to miejsce jakaś ulga podatkowa za kursy dla partnera odizolowanego od rynku pracy....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Juz masz ulge podatkowa jesli sobie sprowadziles "zonke" to masz skatteklasse 2. A jesli sobie niesprowadziles zonki to masz zupelnie chora ulge z okazji "status pendler". To co moze maja ci doplacic ze w ogole laskawie raczysz miec zone i z tego korzystac? A jak ktos nie ma zony to ma finansowac to ze ty masz?

To twoja prywatna sprawa ze masz zone.... Panstwo nie ma NIC do tego czy ty masz czy nie masz zony. Przynajmniej normalne kapitalistyczne panstwo a nie jakis chory socjalizm gdzie ulgi/zasilki rozdaja z okazji "widzi misie" socjalisty, zamiast sprawiedliwie kazdemu tak samo....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Imperator1988 napisał:
Juz masz ulge podatkowa jesli sobie sprowadziles "zonke" to masz skatteklasse 2. A jesli sobie niesprowadziles zonki to masz zupelnie chora ulge z okazji "status pendler". To co moze maja ci doplacic ze w ogole laskawie raczysz miec zone i z tego korzystac? A jak ktos nie ma zony to ma finansowac to ze ty masz?

To twoja prywatna sprawa ze masz zone.... Panstwo nie ma NIC do tego czy ty masz czy nie masz zony. Przynajmniej normalne kapitalistyczne panstwo a nie jakis chory socjalizm gdzie ulgi/zasilki rozdaja z okazji "widzi misie" socjalisty, zamiast sprawiedliwie kazdemu tak samo....

No Imperator, to jest pierwszy raz, kiedy musze ci przyznac racje.
Przestan jeszcze tak nagminnie uzywac slow typu sosjalizm, kapitalizm, aksjer, itp, i twoje wypowiedzi nabiora moze bardziej sensu i przestana tak razic.

Baryl napisał:
Marzy mi się, aby moje podatki w jakimś stopniu pozwoliły na opłacenie kursu językowego dla mojej żonki.
Twoje podatki ida na oplacenie tego co 4-tego imigranta co nie pracuje i jest albo na socjalu albo na dagpenger + plus tych wszystkich co pracujac na czarno maja tak niskie oficjalne zarobki, ze panstwo musi im doplacac do mieszkania, przedszkola,itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Aby wypowiedzi mialy jakikolwiek sens to trzeba uzywac slow kapitalizm/socjalizm. Aby ludzie rozumieli ze to co jest zle wynika z socjalistycznego podejscia. A rownosc i sprawiedliwosc wynika z kapitalizmu gdzie kazdy jest traktowany tak samo niezaleznie od tego co robi w swoim ZYCIU PRYWATNYM.

Chyba ze wierzysz w to ze to jakies "krasnoludki" rzadza panstwem a do Stortinget to spadaja z ksiezyca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Baryl napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Służba domowa A.D. 2014
Napisano: Kluczowe będą trzy sprawy: nastawienie do imigrantów, oferta nauki języka norweskiego oraz uczciwe, uporządkowane stosunki na rynku pracy."

Jak mnie wpienia to pieprzenie nt. języka. To jest koło zamknięte. Ktoś jest bez pracy, nie ma funduszy, nie pójdzie na płatny kurs języka, odrzucą go w NAVie. Sami Norwegowie zdziwieni, że Polacy za kurs muszą płacić. Brak języka, to jest pierwszy kontrargument urzędnika NAV, na który nie poradzisz, bo i prawdę mówią. Marzy mi się, aby moje podatki w jakimś stopniu pozwoliły na opłacenie kursu językowego dla mojej żonki. Albo w to miejsce jakaś ulga podatkowa za kursy dla partnera odizolowanego od rynku pracy....

Z naciskiem na refren..

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów

(LenaGutkowska)
Nowicjusz
Najwiekszym zagrozeniem dla Norwegii jest wg mnie to, ze z kraju twardych, pracowitych ludzi staje sie krajem rozpuszczonych, leniwych maminsynkow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Imperator1988 napisał:
Juz masz ulge podatkowa jesli sobie sprowadziles "zonke" to masz skatteklasse 2.
Skatteklasse 2 odchodzi z zapomnienie bodajże w 2015r. A na 100% zostaje przycięte w tym roku.
Imperator1988 napisał:

"Kupione" norweskie żonki, z tego co mi wiadomo mają darmowe kursy językowe. Norweg płaci podatki tak samo jak ja...a ja nie mam takiego prawa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
Baryl napisał:
Imperator1988 napisał:
Juz masz ulge podatkowa jesli sobie sprowadziles "zonke" to masz skatteklasse 2.
Skatteklasse 2 odchodzi z zapomnienie bodajże w 2015r. A na 100% zostaje przycięte w tym roku.
Imperator1988 napisał:

"Kupione" norweskie żonki, z tego co mi wiadomo mają darmowe kursy językowe. Norweg płaci podatki tak samo jak ja...a ja nie mam takiego prawa.

Kup zone ...zachowaj paragon...zglos si e do Nav....kurs bedzie gratis....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Baryl napisał:"Kupione" norweskie żonki, z tego co mi wiadomo mają darmowe kursy językowe. Norweg płaci podatki tak samo jak ja...a ja nie mam takiego prawa.
Żaden problem , zostań Norgiem / obywatelstwo/ starą do lamusa w polszy , kup sobie Nową i będzie miała kurs za darmo .
---
Widzisz jakieś przeszkody w tym działaniu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Maciej Kiełpińskii
(MaciejKielpinskii)
Wiking
chwalita sie ta norwegią a tam taki sam syf i burdel jak w polsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok