@jasta102: to przyznam się, że kiedyś czytałem namiętnie gazetę Najwyższy Czas
i z raz to na Mikke na prezydenta zagłosowałem
ale to byłem młody i głupi
A coz ci sie potem stalo jasto iz porzuciles idee kapitalizmu? Czyzby to spotkanie z kapitalizmem i narastajace przerazenie ze jednak wcale nie jestes "tym najlepszym, tym jedynym wspanialym ktory jest lepszy od wszystkich innych?" Bo okazalo sie ze inni sa zarowno inteligetniejsi, pracowitsi, dokladniejsi oraz bardziej efektywni. Wiec opusciles kolebke kapitalizmu powracajac do Polski z mysla iz bedzie latwiej iz wreszcie osiagniesz "nalezna ci pozycje spoleczna i kapital"? I okazalo sie ze w Polsce rowniez jest wielu lepszych od ciebie.... a potem dalej smutno bankructwo, koniecznosc mieszkania w dzielnicach proletariatu oraz konsumowanie najtanszych produktow przeznaczonych dla proletariatu.... A wtedy zona uznala ze trzeba zabierac co sie da i uciekac do kogos bardziej zaradnego w zyciu? I gdy wyszedles juz w skarpetkach z rozprawy to jedyne co ci pozostalo to wielki zal do calego swiata a szczegolnie do Polski? Bo przeciez to nie byla twoja wina to wina tych innych ludzi, Polskiego pochodzenia, zlego losu i w ogole. Prezeciez TY byles "idealny, najlepszy" czyz nie? Wiec w koncu niemogac zniesc losu proletariusza wybrales sie do Anglii lecz tam okazalo sie iz tez trzeba sie starac, jest konkurencja oraz duza podaz pracownikow o kwalifikacjach podobnych do twoich? Wiec w zaawansowanym juz wieku wybrales sie do socjalistycznego kraju, najpierw do Szwecji lecz okazalo sie iz tam rowniez trzeba pracowac bo ich kapital powstal za pomoca pracy a nie ropy naftowej.... Wiec w koncu ostatecznie dotarles tutaj i znalazles swoje miejsce w pracy gdzie nietrzeba bylo sie przemeczac... a potem NAV i dagpenger..... ? I jedyne co pozostalo to zal i urazona duma oraz niezrozumienie czemu TY taki najlepszy skonczyl w taki sposob?
Czy cos takiego doprowadzilo cie do takiego stanu umyslu w jakim sie znajdujesz jasto? Czy moze bylo zupelnie inaczej.... czekam na korekte tej historii aby lepiej zrozumiec coz doprowadzilo ciebie do tego iz teraz pozostalo ci jedynie narzekanie i nienawisc do Slowian?