Gabrielu,
napisałem wyraźnie:
(...)oczywiście że wstyd.
Naprawdę wielki(...)
Tylko chciałbym, abyśmy narzekając i kiwając głowami nad tym przykrym faktem nie stracili też z oczu tego, że jednak olbrzymi procent tych środków został wydany co najmniej poprawnie / nie budzi zastrzeżeń Norwegów.
Chodzi mi o coś takiego jak właściwe podejście - z właściwą perspektywą.
Czy to że dziś w Norwegii dwóch Polaków z 200 tysięcy zostanie złapanych pod wpływem oznacza, że wszyscy Polacy to pijacy?
Widzisz, mnie po prostu bardzo irytuje to, że jak jest zła wiadomość o Polsce / z Polski / o Polakach to od razu gros komentarzy w stylu: a no wiedziałem, Polacy tacy są, to polska norma, itd...
Równocześnie - gdy jednak pojawi się coś o naszych sukcesach, to nie ma wpisów typu: No, sukcesy to polska specjalność
Ja nie chcę idealizować Polski czy Polaków - bo choć kocham ten kraj, to jednak z niego cały czas wyjeżdżam i wkurza mnie w nim mnóstwo rzeczy.
Ale tak samo, a może bardziej wkurza mnie to dominujące na wielu forach podejście Polaków (to właśnie, które opisałem powyżej)
Swego czasu w Irlandii pisałem jako korespondent dla Sunday Times'a (nt Polski i Polonii) I pamiętam świetny artykuł jednego z irlandzkich dziennikarzy, który zakochał się najpierw w Polce (a potem w Polsce

i nauczywszy się języka polskiego przerobił kiedyś jeden z negatywnych wpisów Polaka o Polakach.
I np tam gdzie nasz rodak pisał (cytuję z pamięci, więc wybacz swobodę pewną)
- Polacy to potworni skąpcy ścibolący swoje eurasy i kupujący teskowy chleb za 60 centów on pisał:
- Polacy to jedna z najbardziej inteligentnych, najbardziej umiejętnie dokonujących zakupów nacji (użył określenia smart-shoping)
Tam gdzie nasz pisał o tyrających jak durnie Polakach, Irlandczyk pisał o bardzo ciężko i uczciwie pracujących, itd, itp.
Widzisz, każda szklanka mająca połowę zawartości jest w połowie pełna albo w połowie pusta.
Ja wolę abyśmy my, Polacy, widzieli siebie bardziej pozytywnie i dostrzegając (oraz potępiając) mankamenty, potrafili też dostrzegać sukcesy.
Pzdr
A.