Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kraśnik musi oddać Norwegii ok. 4 mln złotych - Norwegia

Czytali temat:
(410 niezalogowanych)
1 Post
a m
(imigrant)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Kraśnik musi oddać Norwegii ok. 4 mln złotych
Musicie zrozumiec ze to jest Norwegia a nie prywatny folwark burmistrza Krasnika,a po za tym pewno burmistrz myslal ze to jest jak w PO.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
wielkie mi co
w tym kraju kogo byś kamieniem nie trafił, to wiadomo, że coś ukradł
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
momo _pl
(momo_pl)
Wiking
oto polska norma-mialo byc fajnie a jak zwykle tylko wsyd.nic tylko wziac kalacha,kilka wiader amunicji i zaczac wielkie sprzatanie.rece opadaja...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
cezary czop
(cezar14)
Wiking
wstyd wstyd dla całego kraju i jak tu nie uciekac z polski?tylko szkoda tych co zostają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Arkadiusz Jerzy Stawicki
(CynicznyOptymista)
Nowicjusz
Nie no, oczywiście że wstyd.
Naprawdę wielki.

Tylko tak w ramach uświadomienia: kwota drugiej transzy tzw. funduszy norweskich dla Polski wynosi prawie 600 mln. Euro. Nie złotych.

Może ktoś z piszących oczywiste - No jasne, Polacy tylko kradną itp prawdy objawione wyliczy nam szybciutko jaką część promila z tych ponad 2,5 mld złotych stanowią 4 mln?

Można użyć kalkulatora
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
CynicznyOptymista napisał:
Tylko tak w ramach uświadomienia: kwota drugiej transzy tzw. funduszy norweskich dla Polski wynosi prawie 600 mln. Euro. Nie złotych.

wow
to Norwegowie nie tylko karmią u siebie te prawie 200 tysięcy Polaków
ale jeszcze taką kasę fundują na utrzymanie skansenu nad Wisłą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
CynicznyOptymista napisał:...tzw. funduszy norweskich dla Polski wynosi prawie 600 mln. Euro. Nie złotych.
...jaką część promila z tych ponad 2,5 mld złotych stanowią 4 mln?

A jakie ma to znaczenie ... ?
---
Jaki promil ? , czy twoim zdaniem , dopiero jak byłby to znaczny procent , to można było by się , poważnie się wstydzić !? .
---
A tak ... jakiś Marginalny promilek , co Tam ... przecież i tak Centrum powstało , wielka afera , że facet wziął sobie promilek na konto i dał Kolesiom ...jeszcze co nieco ...
---
Obrońcy ... Gówna ... Wszak ono NIE ŚMIERDZI ... !
... tylko specyficznie pachnie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Arkadiusz Jerzy Stawicki
(CynicznyOptymista)
Nowicjusz
Gabrielu,

napisałem wyraźnie:
(...)oczywiście że wstyd.
Naprawdę wielki(...)

Tylko chciałbym, abyśmy narzekając i kiwając głowami nad tym przykrym faktem nie stracili też z oczu tego, że jednak olbrzymi procent tych środków został wydany co najmniej poprawnie / nie budzi zastrzeżeń Norwegów.

Chodzi mi o coś takiego jak właściwe podejście - z właściwą perspektywą.

Czy to że dziś w Norwegii dwóch Polaków z 200 tysięcy zostanie złapanych pod wpływem oznacza, że wszyscy Polacy to pijacy?

Widzisz, mnie po prostu bardzo irytuje to, że jak jest zła wiadomość o Polsce / z Polski / o Polakach to od razu gros komentarzy w stylu: a no wiedziałem, Polacy tacy są, to polska norma, itd...
Równocześnie - gdy jednak pojawi się coś o naszych sukcesach, to nie ma wpisów typu: No, sukcesy to polska specjalność

Ja nie chcę idealizować Polski czy Polaków - bo choć kocham ten kraj, to jednak z niego cały czas wyjeżdżam i wkurza mnie w nim mnóstwo rzeczy.
Ale tak samo, a może bardziej wkurza mnie to dominujące na wielu forach podejście Polaków (to właśnie, które opisałem powyżej)

Swego czasu w Irlandii pisałem jako korespondent dla Sunday Times'a (nt Polski i Polonii) I pamiętam świetny artykuł jednego z irlandzkich dziennikarzy, który zakochał się najpierw w Polce (a potem w Polsce i nauczywszy się języka polskiego przerobił kiedyś jeden z negatywnych wpisów Polaka o Polakach.

I np tam gdzie nasz rodak pisał (cytuję z pamięci, więc wybacz swobodę pewną)
- Polacy to potworni skąpcy ścibolący swoje eurasy i kupujący teskowy chleb za 60 centów on pisał:
- Polacy to jedna z najbardziej inteligentnych, najbardziej umiejętnie dokonujących zakupów nacji (użył określenia smart-shoping)
Tam gdzie nasz pisał o tyrających jak durnie Polakach, Irlandczyk pisał o bardzo ciężko i uczciwie pracujących, itd, itp.

Widzisz, każda szklanka mająca połowę zawartości jest w połowie pełna albo w połowie pusta.

Ja wolę abyśmy my, Polacy, widzieli siebie bardziej pozytywnie i dostrzegając (oraz potępiając) mankamenty, potrafili też dostrzegać sukcesy.

Pzdr
A.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jak już kiedyś odidiociejesz, to może przestaniesz wierzyć w to, że przez kilku
w USA Polack to wzór durnia w Polish Jokes
w Niemczech polski porządek i polska gospodarka
we Francji pijany jak Polak
w Niderlandach nowi chujowi Marokańczycy
w Czechach Polakom i psom wstęp wzbroniony
itd
PS
„Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym”- Winston Churchill.
biegiem na Uniwersytet w Łomży
może jeszcze jest szansa na ratunek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok