Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Oslo najdroższym miastem świata - Norwegia

Czytali temat:
(517 niezalogowanych)
98 Postów
Kasia Janowska
(maniakalnie)
Początkujący
alexkawa napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Oslo najdroższym miastem świata
pier# jak wszelkie tego typu nibyraporty. kto byl w Tokio i Oslo, ten wie jaka fundamentalna jest roznica w mocy nabywczej. w Oslo [majac jezyk, wyksztalcenie, konkretny zawod] mozna pracowac 140 godzin w miesiacu, utrzymac 2 pokojowe mieszkanie i sie bujac. w Tokio porownywalny poziom zycia wymaga siedzenia w robocie po 250h na miesiac. mam swoj wskaznik: cena whisky w lokalach w centrum danego miasta. w Oslo 90 nok [czyli dla ustawionych jzu na miejscu 20 minut pracy brutto]. w Tokio ta sama single malt kosztuje ok. 3h godizn pracy brutto

Mylisz pojęcia. To nie jest raport o realnej sile nabywczej pieniądza, lecz o nominalnie podanych cenach. Bez analizy gdzie się lepiej żyje - gdzie za godzinę pracy można kupic najwięcej.

Wiadomo, ze Oslo jets drogie, ale zarabia się inaczej. Przy Oslo, Polska dla wielu ludzi to dopiero drogi kraj, bo za minimalną krajową (Cyzli taką jaką dostaje mase ludzi) nie można się utrzymac na normalnym poziomie.

Czyli ogólnie masz rację, ale nie o to w tym raporcie chodzi. W nim decyduje czysta nominalna cena i już.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Krzysztof ....
(Duszek)
Wiking
Mieszkam 6 lat w Oslo i nie narzekam .Może sie nie bujam jak Norwedzy ale utrzymuję rodzine w Polsce i na wszczsy też mnie stać .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Krzysztof ....
(Duszek)
Wiking
wczasy Sorki literówka (
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(toja1)
Wiking
ta co oni sobie mysla
jasta 102 mieszka w stavanger i stac go na konia w polsce takiego ze cala wies zazdrosci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Perfekt Maler
(PerfektMaler)
Wiking
Najdrozsze ale daje tez zarobic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Dariusz Jutkiewicz
(MotorzystaJestSzalony)
Wiking
Do dupy takie rankingi, w Oslo zarobię dziennie na 100 litów ropy to o co chodzi ? Drogie to miasto czy tanie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Perfekt Maler
(PerfektMaler)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(scorpio)
Wiking
"Używane mieszkania z dostępem do bieżącej wody i elektrycznością kosztowały w Luandzie w 2009 roku ok. 100.000 koron za miesiąc"

Do autora: 100000 NOK na miesiac????? chyba sie komus jedno zero za duzo kliknelo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(twilight83)
Wiking
Ja uważam, że Londyn jest miastem drogim w stosunku do przeciętnych zarobków dla obcokrajowców czyli min 6,50 funta.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
320 Postów
65 78
(6578)
Stały Bywalec
Ja w Japonii,zarabialem na 1000litrow nafty(dziennie i nocnie)a jestem len!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok