Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zobacz dziś w NRK! Telewizyjny panel dyskusyjny o Polakach w Norwegii - z lekkim przymrużeniem oka. - Norwegia

Czytali temat:
(1353 niezalogowanych)
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Zobacz dziś w NRK! Telewizyjny panel dyskusyjny o Polakach w Norwegii - z lekkim przymrużeniem oka.
ja to juz mam od wczoraj....
tv.nrk.no/serie/trygdekontoret-tv/muhh48000813/20-03-2013

w 33 minucie dla spragnionych polskiej muzyki: leci dysko polo hahahahahahhaa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
Kasia Janowska
(maniakalnie)
Początkujący
"Jak mówi Dominika, da się zauważyć pewien schemat: nowo przybyli bardzo ostro krytykują Norwegię. Polacy już zasiedziali, starają się ich utemperować... i zostają określeni mianem "znorweszczonych" i zdrajców ojczyzny."

wydawało mi się, że jest dokładnie odwrotnie. Nowoprzybyli liczą na łatwy start, dobre pieniądze i sa pozytywnie nastawieni, za to ci którzy siedzą tu dłużej, nie sa juz tak optymistycznie nastawieni tak do pracy, zarobków, jak i do samych Norwegów. tzn, takie mam wrażenie po przeczytaniu kilku wątków na forum oraz po rozmowach zPolakami z różnym stażem pobytu w Norge. co myślicie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
maniakalnie napisał:
"Jak mówi Dominika, da się zauważyć pewien schemat: nowo przybyli bardzo ostro krytykują Norwegię. Polacy już zasiedziali, starają się ich utemperować... i zostają określeni mianem "znorweszczonych" i zdrajców ojczyzny."

wydawało mi się, że jest dokładnie odwrotnie. Nowoprzybyli liczą na łatwy start, dobre pieniądze i sa pozytywnie nastawieni, za to ci którzy siedzą tu dłużej, nie sa juz tak optymistycznie nastawieni tak do pracy, zarobków, jak i do samych Norwegów. tzn, takie mam wrażenie po przeczytaniu kilku wątków na forum oraz po rozmowach zPolakami z różnym stażem pobytu w Norge. co myślicie?

nowo przybyli mysla ze praca lezy na ulicy i ze po podstawowce bez zadnego jezyka beda zarabiac bog wie ile... a Ci co sa tu dluzej to sa tu tylko i wylacznie z powodu kasy.... taka prawda... spinac sie dwoic i troic zeby zarobic chociaz na taki standard jak tu w Norwegii przy spokojnej bezstresowej pracy??
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
Kasia Janowska
(maniakalnie)
Początkujący
nie do końca zrozumiałam o co chodzi w ostatnim zdaniu. dwoic sie i troic (...). ale chyba się zgadzamy.
tzn ja się ogolnie zdziwiłam jej opinią, że nowoprzyjezdni są gorzej nastawieni do norwegów, a ci którzy już tu dłużej siedzą sa nastawieni lepiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
maniakalnie napisał:
nie do końca zrozumiałam o co chodzi w ostatnim zdaniu. dwoic sie i troic (...). ale chyba się zgadzamy.
tzn ja się ogolnie zdziwiłam jej opinią, że nowoprzyjezdni są gorzej nastawieni do norwegów, a ci którzy już tu dłużej siedzą sa nastawieni lepiej.

dwoic sie i troci?? musialbym pracowac na dwoch etatach w PL lacznie w sobatmi i niedzielami zeby ot tak, pojechac sobie do egiptu na sylwestra bo mi sie zachcialo.... tak na przylad...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Yatsek napisał:

a Ci co sa tu dluzej to sa tu tylko i wylacznie z powodu kasy.... taka prawda...

Tu się nie zgodzę!
Poza pieniędzmi docenic można estetykę, zdrowe życie ( nie jak w Polsce w oparach smogu), ogólnie bezstresowe warunki pracy, nawet tej zaliczanych do odpowiedzialnych, rodzinna politykę rządu....i wiele, wiele innych.

A niektóre z tych wyliczonych rzeczy są cenniejsze niż jakiekolwiek pieniądze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Purii_id napisał: Poza pieniędzmi docenic można estetykę, zdrowe życie ( nie jak w Polsce w oparach smogu), ogólnie bezstresowe warunki pracy, nawet tej zaliczanych do odpowiedzialnych, rodzinna politykę rządu....i wiele, wiele innych.
A niektóre z tych wyliczonych rzeczy są cenniejsze niż jakiekolwiek pieniądze

Jacek ma rację i Ty również ...
Ponieważ Obaj , patrzycie się ten sam problem z różnych pozycji zawodowych .

Jacek z pozycji pracownika Fizycznego pracującego bezpośrednio na budowie ...
Ty natomiast z pozycji Pracownika Umysłowego , pracującego w Biurze i sporadycznie na budowie jako dozór techniczny ... / tak mniemam / .
---
A to niestety , nigdy nie będzie się zazębiać ...
---
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Katarzyna Piecuch
(KatarzynaPiecuch)
Wiking
Jak komus zle to niech wraca, po co narzeka i doluje innych. Macie prace ( nawet za najnizsza krajowa zyje sie tu wygodniej niz w Polsce) , wygodne zycie, a nie w ciaglej bieganinie i mysleniu czy wystarczy kasy na ten miesiac. Wakacje mozecie spedzac gdzie chcecie, a w Polsce to co poniektorzy nawet ogrodka swojego niemaja, by wyjsc i spokojnie odpoczac w kapieli slonecznej. Marudzicie tylko i tyle. Zreszta dla POLAKOW to zawsze jest zle tam gdzie jestesmy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kasiaapo)
Wiking
widze ze pojecie wolnosc slowa jest obca moderatorowi (skasowany komentarz ) nieladnie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
kasiaapo napisał:
widze ze pojecie wolnosc slowa jest obca moderatorowi (skasowany komentarz ) nieladnie

Tak tak, daleka droge przebylismy od statutow wislickich.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok