Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Drogowe punkty karne w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Krystian Łukowicz (1324 niezalogowanych)
1 Post
Sebo 359
(sebo359)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Drogowe punkty karne w Norwegii
polskie prawa jazdy też się kwalifikują?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
sebo359 napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Drogowe punkty karne w Norwegii

PRZECIEŻ ...Prawo Jazdy ... jako dokument... nie robi danego wykroczenia ...! .
---
Tylko ewentualnie Osoba , która kieruje Pojazdem mechanicznym , posiadająca odpowiednie uprawnienia .
--
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
sebo359 napisał:

nie bardzo ogarniam twoje pytanie, bo jakos tak od dupy strony pytasz.....
polskie prawo jazdy to ja mam, wiem jak wyglada, ale polskie prawa jazdy (?) ( to liczba mnoga według ciebie)?
jesli pytasz wiec o polskie prawo jazdy, to i owszem kwalifikuje sie!
Bo nie prawo jazdy dostaje pkt tylko kierujacy.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Grzegorz Kulig
(Gregors77)
Wiking
Zbyt mały odstęp od pojazdu poprzedzającego ? Kto określa tą odległość ? ma być bezpieczna więc jak można to przeliczyć by dostać mandat i punkty. Dla jednego będzie to 50 metrów bo jego czas reakcji jest "norweski" dla drugiego 20 metrów wystarczy . Mi kiedyś policjant w cywilu zwrócił uwage ,że za blisko jadę za nim stwierdził ,ze potrzebuje 3 sek na reakcje więc jestem za blisko. 3 sek!!! Policzcie 1.... 2....3 .... przy dwa już jest pozamiatane. Dla mnie jak ktoś ma taki czas reakcji nie powinien otrzymać prawka .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Gregors77 napisał:
Zbyt mały odstęp od pojazdu poprzedzającego ? Kto określa tą odległość ? ma być bezpieczna więc jak można to przeliczyć by dostać mandat i punkty. Dla jednego będzie to 50 metrów bo jego czas reakcji jest "norweski" dla drugiego 20 metrów wystarczy . Mi kiedyś policjant w cywilu zwrócił uwage ,że za blisko jadę za nim stwierdził ,ze potrzebuje 3 sek na reakcje więc jestem za blisko. 3 sek!!! Policzcie 1.... 2....3 .... przy dwa już jest pozamiatane. Dla mnie jak ktoś ma taki czas reakcji nie powinien otrzymać prawka .
Żadne 1...2...3....
---
TYLKO ...101...102...103... tak poprawnie liczy się sekundy /w sposób uproszczony .
---
Co zaś do samych przepisów to proszę /oczywiście jeżeli rozpatrujemy drogi Norweskie /

www.lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/u...titt=vegtrafikk&
----
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
kamil ......
(kalim3)
Wiking
Dostalem mandat i zadnych punktow bo pan z politi powiedzial ze skoro mam PL prawo jazdy to nie moze mi dac zadnych punktow karnych. Na kwicie jaki mi dal w rubryce punkty wpisal 0, ale to bylo jakies 3 lata temu moze sie cos pozmienialo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Reason Project)
Stały Bywalec
Spørsmål: Kan utenlandske bilførere på norske veger få prikker?
Svar: Statsborgerskapet til den som fører motorvognen er ikke avgjørende. Ordningen omfatter kun motorvognførere med fast bosted i Norge. Utenlandske statsborgere med fast bosted i Norge er dermed omfattet av ordningen. Norske statsborgere med fast bosted utenfor Norge er heller ikke omfattet av forskriften selv om den ulovlige kjøringen skjer på norske veger.

www.regjeringen.no/nb/dep/sd/tema/trafik...ng.html?id=467538#19
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Grzegorz Kulig
(Gregors77)
Wiking
"TYLKO ...101...102...103... tak poprawnie liczy się sekundy /w sposób uproszczony ."
Nie sam fakt liczenia jest ważny tylko jak podchodzi do tego policja dla nich to normale i jakoś ustalone w przepisach ,że kierowca ma taki czas reakcji . Pomyśl wbiega dzieciak na jezdnie a norweski kierowca "według policji" ma 3 sek na reakcje !!! 101.... 102 bum ....103 wtedy jest już za późno na reakcje.Oczywiście swój wpis opieram na tym co powiedział ten jeden policjant ,zresztą wystarczy pojeździć po mieście by zobaczyć ,iż kierowcy się do tego stosują i nie oszukujmy się w Norwegi jeździ się powoli ale to nie znaczy bezpiecznie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Grzegorz Kulig
(Gregors77)
Wiking
teoriprover.no/teori_end.asp?qpass=71286948&qid=395518

Tu jest test i z tego co widze" nie jestem jakimś znawcą języka norweskiego" Odp prawidłowa to" Avstanden fra du ser en situasjon, til kjøretøyet har stoppet." Czyli ja określam czy będe wstanie się zatrzymać . Jest też pytanie dotyczące reakcji odp prawidłowa to od 0,5 do 3 sek czyli jak ktoś mieści się w pierszym przedziale ma szanse sie zatrzymać przed wbiegającym dzieciakiem.Jak znalazłem zły test popraw mnie panie Gabriel bo ludzka zeczą jest się mylić "tylko ten co nic nie robi się nie myli" pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
A G
(dron68)
Nowicjusz
Zbyt mały odstęp od pojazdu poprzedzającego ? Kto określa tą odległość ?
Po to masz pasy na jezdni.Ma byc 3 pasy miedzy autami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok