Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jednorazowa zapomoga przy porodzie lub adopcji "becikowe" - Norwegia

Czytali temat:
(1370 niezalogowanych)
1 Post

(KASIEK)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Jednorazowa zapomoga przy porodzie lub adopcji "becikowe"
MAM PYTANIE CZY MOJ OBECNY PARTNER NIE MAZ TEZ MOZE STARAC SIE O JEDNORAZOWA POMOC JAK WYCHOWUJE ZEMNA MOJEGO SYNA . DODAM ZE NIE JEST JEGO SYNEM. JAK TO WYGLADA?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
Nie, nie może.
O becikowe można starać się przy PORODZIE (jak rozumiem, dziecko jest już starsze- więc odpada) lub ADOPCJI dziecka. Nie pisze Pani, czy partner zaadoptował dziecko, ale to i tak bez znaczenia, bo o świadczenie mogłaby się ewentualnie ubiegać PANI - jeśli oczywiście jest Pani członkiem Folketrygden bez wypracowanego prawa do macierzyńskiego i spełniałaby Pani któryś z powyższych warunków.
Przypuszczam, że tak naprawdę pyta Pani, czy partner może dostać zasiłek na dziecko (barnetrygd). Odpowiedź brzmi - jeśli nie zaadoptował syna - nie, nie może.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
piotr anonimowe
(mroku)
Wiking
od prawie 3 tyg sciagnalem zone do norwegii zona jest w ciazy termin ma na koniec marca i czy mozemy sie starac o zapomoge przy porodzie??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krystian0324)
Wiking
witam czy moze mi ktos pomóc odpowiadając na pytanie jle czasu musi pracowac matka w ciązy zeby muc starac sie o płatny urlop macerzynski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
mroku> jeśli żona ma pozwolenie na pobyt w Norwegii - tak, możecie wystąpić o engangsstoenad (becikowe).

Aleksandra> podobnie - jeśli masz pozwolenie na pobyt (np. po przeprowadzeniu "łączenia rodzin" ) - tak, będzie Ci przysługiwać prawo do "becikowego". Jeśli nie (przyjeżdżasz na krótką, z wizytą itp.) - nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
Było w artykule:
"Adopcja dziecka/dzieci współmałżonka nie daje prawa do jednorazowej zapomogi. "
To chyba wyjaśnia Twoje wątpliwości.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
Wymóg jest taki, że matka musi w ciągu minimum 6 z 10 ostatnich miesięcy (przed pójściem na "macierzyńskie" ) uzyskiwać dochody, od których odprowadzono składki emerytalne, a wysokość dochodu w skali roku musi wynieść minimum połowę stawki G (obecnie G = 70 256 koron).

Polecam lekturę artykułu "Zasiłek rodzicielski (macierzyńskie)"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Giorg PEKA
(bergreg35)
Wiking
Mam pytanie. Jeżeli żona urodzi w Polsce i zrezygnuje z becikowego w Polsce, to czy przysługuje mi prawo do becikowego w Norwegi ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(oliwia7moja)
Wiking
Czegoś tu nie rozumiem... Jeżeli matka nie wypracowała sobie macierzyńskiego to może się starać o jednorazową zapomogę tzw. becikowe- to jasne, a jeżeli sobie wypracowała to już nie? czy jak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Mariusz .Z
(zapalek11)
Wiking
mam pytanko.czy jeżeli dziecko urodziło sie w Polsce i matka przebywa również w Polsce to ojciec może starać sie o jakiś zasiłek z racji urodzin dziecka(oczywiście ojciec pracuje w Norwegii)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok