Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Co to jest Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego ? - Norwegia

Czytali temat:
(444 niezalogowanych)
25 Postów
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Co to jest Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego ?
mój mąż pracuje i mieszka w Norwegii, posiada dom. Natomiast żona i syn 21 letni żyją w Polsce. Proszę o potwierdzenie: mąż może starać się o kartę dla siebie i członków rodziny. Karta działa gdy leczenie ma miejsce w Norwegii czy w Polsce a może w krajach trzecich EOG
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(izabell)
Wiking
Tylko twój mąż może dostać tą kartę,ponieważ objęty jest norweskim systemem ubezpieczeń.Karta działa w krajach EOG,czyli w Polsce.Ty i twój syn mieszkacie w Polsce,czyli jesteście objęci polskim systemem ubezpieczeń.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Wiking
Dzieki za informacje, ja mam problem gdyż nie jestem ubezpieczona w PL ani mój syn. Myslałam że uda nam sie jakoś to scalić przez ubezp. meża.
Będziemy ubezpieczać się osobno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(izabell)
Wiking
Jest sposób,twój mąż musiałby wyrobić tobie i synowi norweskie papiery z chwilą otrzymania numeru personalnego możecie starać się o kartę,tylko to wiąże się przyjazdem do Norwegii.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Dziwne tylko że w Polsce nic o niej nie wiedzą lub udają że nie wiedzą.Pokazywałem ta kartę w Szczecińskim NFZ i powiedziano mi że to tylko ubezpieczenie wypadkowe oraz że działa tylko na Zachodzie a nie w Polsce!!!Jeżeli ktoś pracuje w Norwegii i mam stały numer wystarczy jak wystąpi o druk E 109 w NAV i po problemie ,syn połamał nogi w Polsce i chciano ode mnie kasę za leczenie w szpitalu !!Załatwiłem papiery w Nav w 20minut,zależy jak się pogada i na kogo się trafi!Teraz żona i dzieci korzystają w Polsce z ubez.norweskiego.Kolega ubezpieczył żonę i córkę która mieszka i leczy się w Anglii,czyli nie ma problemu!Pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(audi20061)
Wiking
zeby dostac karte trzeba miec pesel norweski rodzina ktura jest w polsce i niema norweskiego numeru nie dostanie karty ubezpieczony w norwegi musi wypelnic odpowiedni druk nazwy duku nie pamietam i zlozyc go w trygenetaten i wtedy tez bedziecie ubezpieczeni zadnych norweskich papierow nie potrzebujecie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok