Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Koniec zasiłku dla bezrobotnych?! - Norwegia

Czytali temat:
przemek brach (1820 niezalogowanych)
16 Postów

(martula)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Koniec zasiłku dla bezrobotnych?!
Ale pieprzenie! Ja ubiegałam się o zasiłek w lutym i wypełniłam wszystkie papiery i kazano mi czekać. Dodam, że pracowałam od maja do końca października i straciłam pracę w wyniku reorganizacji. Zarobiłam ponad wymagane 105 000. I czekałam i czekałam i chodziłam do NAVu prawie co tydzień i kazano mi czekać. Dopiero tydzień temu ktoś się zainteresował, że ja nie mam tego zasiłku i to sprawdził. Okazało się, że zasiłek mi się NIE należy, ponieważ nie przepracowałam wymaganych 12 mcy. Prawo zmienia się od 1 maja i wtedy mnie zapraszają ponownie. Oczywiście nie ma mowy o zasiłku wstecznym. Więc niech ktoś tutaj nie pieprzy głupot, że po pół roku dają zasiłek!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
krzysztof filus
(kris 77)
Wiking
dajcie mi adres tego olafika to pojade do niego i pogadam sobie z nim cwaniakiem, europa wschodnia smieszny klijent gdyby nie ta europa pewnie mieszkałby w szałasie i zajadał się śmierdzącymi żeberkami. jak Nam się nie należy pełny zasiłek to czemu płacimy pełny podatek?. ciekawe ilu pakistanów jest na zasiłku?. tego olafik rasista nie widzi!!! POZDRO!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
A gdzie bylismy my wspaniali fachowcy i ci co uratowali Norwegie od zycia w szalasach w latach 80-tych???!!!
ktos chyba sie pomylil w artykule bo z tego co ja wiem zasilek nalezy sie po pelnym,skladkowym roku pracy tutaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Zbyszek Cybulski
(Blizniak06)
Wiking
Czy ten urzędnik państwowy dobrze sformuował te wypowiedż,co do zasiłku dla bezrobotnych.
to po co pytam odprowadzamy cały podatek ,jeśli nie należy się zasiłek.Kiedyś ktoś napisał artykuł /POLACY WYBUDOWALI NORWEGIE,JEDNOCZEŚNIE PODNIESIONE ZOSTAŁO PKB.To pytam czy dobrze sformułował tą wypowiedż.Z poza Europy są uchodżcy co wogóle nie pracują mają to gdzieś,wolą utrzymywać sie z ZASIŁKÓW,a reszta nich robi,tak najlepiej.
Powinien zasiłek należeć sie tak samo jak Norwegom nie ma żadnej różnicy,każdy pracuje i odprowadza podatki,mało tego są tacy co chcą pracować ,czego o tym się nie muwi ,NAV powinien intensywniej pracować nad wyszukiwaniem pracy dla BEZROBOTNYCH nie było by tych problemów.Ja przepracowałem 9 miesięcy i nic FIGE MAM,musze 12 miesięcy przepracować aby mieć ten zasiłek,To samo co do rodzinnego nie pracujesz z powodu utraty pracy nie masz zasiłku rodzinnego na dzieci,czy one są gorsze od Norweskich dzieci ?.
Czy to normalne ??.
I przez to kwitnie czarna strefo racy,to jest wszędzie,temu sie powinno zaradzić ,a nie zabierać zasiłki dla bezrobotnych ,to GŁUPOTA ,pracowało sie na to ,to nie nasza wina że utraciło sie prace...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Lukasz J.K
(juniorsous)
Początkujący
ale od 1 maja wchodzi nowa ustawa ,ktora mowi o minimum 6 miesiacach
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Wiem ze wielu polakow przyjechalo tu z nadzieja na lepsze jutro i wiazalo z tym krajem przyszlosc. Drugie tyle z nas chce tylko zarobic i wyjechac wiec norwescy politycy nie chca utrzymywac bezrobotnych w Polsce i nie wolno sie temu dziwic.Co do pelnych podatkow-wiekszosc norwegow dostajac rozliczenie roczne czasami nawet go nie czyta tylko odsyla spowrotem,my placimy maximum 70% w pierwszych 2 latach,odliczamy co tylko sie da,podroze do kraju,mieszkania,dojazdy do pracy itd....ktos tutaj potrafi poprostu liczyc i widzi ile kosztuje ta tania sila robocza.Tak od 1 maja bedziemy mieli takie same prawa jak wszystkie kraje EU(niemcy np.)Czy wybudowalismy ten kraj???Badzmy sprawiedliwi,zjechalismy tu tlumnie w momencie gdy tutaj zaczelo sie dziac dobrze.W latach kartek na mieso(50 lat) w latach kryzysu(80lat)nikt z nas nawet nie myslal o norwegi.Poprostu zatrudniono nas do konkretnych prac,zaplacono za prace.Teraz w dobie kryzysu musimy zrozumiec ze chca dbac o siebie samych a my musimy udowodnic ze nie warto nas sie pozbywac,ze jestesmy wartosciowi nie tylko jako robotnicy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
musimy udowodnic ze jestesmy wartosciowymy ludzmi nie tylko robotnikami.
To panstwo jest do tej pory jak dobrze zarzadzane przedsiebiorstwo i niestety wielu z nas zostanie zwolnionych.
Ciagle wypominamy norwegom ciemnoskorych emigrantow ale to nas tu jest najwiecej,oni przyjezdzaja tutaj jako uchodzcy polityczni a my jako robotnicy,oni w wiekszosci lepiej czy gorzej ale mowia po norwesku a my w 90% wcale nie znamy tego jezyka,oni maja silne grupy spoleczne i elity polityczne a my siedzimy w domach i narzekamy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
mysle ze powinnismy bardziej pomyslec jak pomagac sobie tutaj sami,jak sie zorganizowac niz ciagle liczyc tylko na pomoc z nav.w/g mnie skonczyl sie okres zarabiania tylko pieniedzy a zaczyna okres dla naszej przedsiebiorczosci.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szary)
Wiking
jeśli nie dostałeś kasy z nav możesz zawsze spróbować w nav social jak dobrze zakombinujesz to coć wyrwiesz nawet całkiem całkiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
DIABLO 888
(DIABLO III)
Wiking
Jeszcze apropo imigrantów od jenego z nich w Oslo chciałem kupić samochód oczywiście nie kupiłem taką padaczkę chiał sprzedac,i pytam się jego co robi a on że nic jest na zasiłku a ja do niego to nie są pieniądze za które można zyć a on na to LEPIEJ BRAĆ ZASIŁEK I SIEDZIEC W CIEPŁYM DOMU NIŻ PRACOWAĆ--i odjechał oczywiście kilkuletnim nissanem terrano
TAK NAPRAWDE TO NORWEGOWIE SAMI SPROWADZAJĄ IMIGRANTÓW I TWORZĄ TAKIE WARUNKI ŻE ONI NIE MUSZA PRACOWAĆ BO WSZYSTKO DOSTAJĄ ZA NIC.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok