Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

O życiu w Norwegii... - Norwegia

Czytali temat:
(684 niezalogowanych)
7 Postów

(viking69)
Wiking
albo co dzieje sie w akademikach....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Miquel)
Wiking
Nic nie wywnioskowałem z tego tekstu. Ostatnie zdanie, nie wiem czy miało być wyniosłe czy ostrzegające - nie rozumiem o co w nim chodzi. Najpierw piszesz, że chleją, potem że nie chcesz nikogo oceniać. Napisałeś, że ludzie na festynach piją, ot cały felieton. Co do picia - w filmie "blokersi" pewien pan stojący pod sklepem, zapytany "czy tu się pije", odpowiada: a gdzie się nie pije. Prawda jest taka, że wszystko jest dla ludzi. Co do wyjazdu do Norwegii - skończę studia i mam zamiar tam pojechać. Obecnie czytam o tym kraju, ale takie artykuły uświadamiają mnie, że wszędzie są debila (tak, tyczy się to autora tekstu) i trzeba jakoś z tym żyć
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
921 Postów

(I.Z.A.)
Maniak
Hmmm,nagadał się nagadał-ja i tak swoje wiem!Jesteśmy tu z mężem ,już kilka lat i chwalimy sobie wszystko-spokój,nie ma zamieszania i hamstwa,jak w Polsce!!!Mam to ,gdzieś co kto o mnie pomyśli!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szynkar)
Wiking
po pierwsze osla a polnoc norge to 2 inne kraje i ludzie
tulalem sie 4 lata po polnocy no ale to bylo dawno
od 2003r mieszkam z zona i corkami w oslo i wcale mi sie to nie podoba ale sie juz przyzwyczailem, pracuje w zawodzie po czesci corki mowia lepiej po norwesku niz po polsku
gdyby nie dzieci i dosc dobre zarobki jakie mamy z zona to pewnie bysmy prezniej mysleli o prowrocie do PL. coraz mniej mi sie ten kraj podoba mimo tego ze cale swoje zycie dorosle w nim spedzilem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Wiking
ja tez jestem z rodzina od 3 lat,mamy wszystko co potrzebne do zycia.mam wielu wspanialych kolegow norwegow.znam tez kilku polakow ktorzy sa tu tak samo jak ja i ciagle im zle,ale do kraju niechca wrocic .pytanie czemu pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szynkar)
Wiking
od tego czy ktos che czy nie w wiekszosci zalezy co mial w pl przed wyjazdem gzde mieszkal co robil jakie ma szanse na dobra prace wyksztalcenie takie jest moje zdanie
np.jak seie mieszkalo w malej miejscowosci i klepalo troche bidy to sie niechce za grosze do pl wracac
PS.a wlasnie nei napisalem ze ja jako jedyny nieznam norweskiego tylko podstawy z dziecmi rozmawiamy po pl aby sie uczyly to dla nas wazne zona zna swobodnie norweski a ja pracuje w brytyjskiej filli firmy wszyscy rozmawiaja po angielsku, szef niezna norweskiego tylko kilka ludzi i sekretarka taki paradoks
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Jak się koledze z Polski nie podobało to po co się przyglądał a może troszke zazdrości puściło w nim o te koleżanki dla mnie każdy ma prawo bawić się jak kto chce a jak koledze tak żle w Norge to proponuje zostać w swoim rodzinnym miasteczku Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Anna Kowalska
(buzka66)
Wiking
Gratuluje odwagi Piotr! Wielu osobom norweskie koronki tak zaslepily oczeta, ze nigdy nie przyznaja sie do tego ze to co widza wokol to jest patologia, albo tez wielu z takiego wlasnie srodowiska pochodzi ... Zycze Ci wszystkiego dobrego, powodzenia )
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(JoT.Te)
Wiking
Tez nie lubie norweskiego chamstwa, tez nie lubie ich zadziwiajacej powolnosci i smiem nabijac sie po katach z narodowego dania - pølse med brød. Z tym, ze w rodzimym kraju wynajde duzo wiecej powodow do zlosci.
I juz nie chodzi tylko o koronki, ktore nie mydlmy sobie oczu nas tu przywiodly ale i o styl zycia, opieke panstwa, krajobraz, ktory potrfi potrafic humor.
Dziwi Cie norweski festyn? Pojdz na polski. Z ta roznica, ze tu Cie oceni tylko Polak - z calym szacunkiem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
czesc z was, to niebawem zacznie pisac "no paszoł won z mojej norwegii....."
ludzie, którzy twierdza, ze maja tu wszytsko czego potrzebuja, są według mnie poprostu załosni? wszytsko, czyli co?
prace, wynajety dom i pieniadze na dzieci!
ja rozumiem, tu zarabiac, w polsce wydawac, to jest przyjemnosc,bo tu wydawac i zarabiac to smuutne i bolesne
Tylko ta czesc jest tu "happy"która przyjechała tu z jakiegos pierdolnika w pl, nie majac tam nawet własnego kąta,wykształcenia ani znajomych! Bo jak mozna byc tu zadowolonym z zycia? tu nie ma nic, poza dobrymi zarobkami, dykatatem i komuną! jestem tu juz kilka lat i ciągle nie rozmumiem tego kraju,ludzi i tych poganskich obrzedów!
marze zeby spotkac takich "mądrali" jak PRZEMKO, bo chciałbym usłyszec live" won stąd" jestes mamełą, która sie zachłysnęła norwegią i póki ci nie przejdzie, to bedziesz tak sapał na lewo i prawo....
a pan "czytelnik" nie przestanie mądralowac ile to nie zarabia, bo trza by najpierw zapaytac ile godzin pracuje, w jakich warunkach i komu lize dupe,itp?
znam tysiące ludzi, którzy łoją ponad 30.000 nok netto i zaden z nich(w tym ja) nie sapie jaki to on "bogaty" zaradny i powabny
coraz gorzej sie tu robi(strona) i nie zanosi sie na lepsze
no, ale ja juz paszoł won ))
pozdrawiam norweskich polaków ((
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok