Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Blogerzy piszący o życiu w Norwegii - pilnie poszukiwani! - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz Balcer (1018 niezalogowanych)
1 Post
Slawomir Biskup
(kasiunia1)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Blogerzy piszący o życiu w Norwegii - pilnie poszukiwani!
Interesuje mnie dlaczego Norweski Rząd nie wprowadzi obowiązku płacenia podatku drogowego dla osub pracujących powyrzej jednego roku,posiadających pozwolenia dłużej niż jeden rok, wiele osób posiada norweskie samochody ,placi podatki ubezpieczenia , na samochody a reszta jezdzi na tablicach swojego kraju i nie płaci nic jest to niesprawiedliwe,,chyba prawo obejmuje wszystkich jednakowo a nie z wyjątkami,oni płacą grosze i smieją się z innych,morze się ktoś za to wezmie i wprowadzi przepis traktujący wszystkich jednakowo,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
G K
(Grzech)
Wiking
Smieja sie do czasu, jak ich zlapia to zaplaca z nawiazka, nie dzis to jutro, nie jeden cwaniak juz sie przejechal
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Slawomir Biskup
(kasiunia1)
Wiking
dzięki za poparcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szynkar)
Wiking
racja !!!
podaj mi 2 nazwiska ludzi ktorzy sie pzrejechali na tym? autem na PL mozna jezdzic ile sie chce i nawet firmy jezdza bo jest nato pozwolenie panstwa to martwy pzrepis i tyle. jakby porobili kilka dni lapanki u udowodnic jest prosto bynajmniej w oslo takie tablice przejezdzaly rok temu przez bramki i dalej jezdza to placisz - ale norasom sie niechcce - moze mala szkodliwosc
szkoda mi by bylo troche tych PL jakby im kate dali wysoka- ale moze ja inny jestem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
G K
(Grzech)
Wiking
Podawanie nazwisk nie nalezy raczej do milych wydarzen, zwlaszcza dla zainteresowanych. Co do martwego przepisu, VW Passat z 1992 roku wart w Polsce ok 5000 - 6000 po wpadce, ocleniu, karze, oplacie holowniczej i parkingowej jego "wartosc" wzrosla do 53 000 koron, jest tez facet ktoremu w Svinesund powiedzieli wprost ze go nie wpuszcza Tigra do Norwegii.

Moze czesto nie lapia, ale nigdy nie wiesz kiedy trafisz na sluzbiste albo ktos wpadnie na pomysl jak podreperowac budzet panstwa na najwiekszej grupie cudzoziemcow : )
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(penthomide)
Wiking
a nie lepiej zniesc, na obszarze calego EOG cla i podatki na samochody i miec swiety spokoj .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Szymon Geglawy
(sajmong)
Wiking
Ja mam dwa auta na norweskich tablicach i motocykl też na norweskich płace i nie narzekam .W polsce nie było by mnie stać na auto a co do tych co jeżdżą na polskich blachach to niech sobie jeżdżą ,jeżeli ktoś im zazdrości to niech zrobi podobnie przecież nikt nikomu nie broni.Pozdrawiam wszystkich kierowców.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
TOMASZ KROL
(tomekkrol)
Wiking
Na Polskich blachach jeżdżą cztery typy Polaków!!
Typ-1- Są to Polacy ktorzy przyjechali do Norwegi i przez pierwszy rok mogą jeździć bez problemu po upływie roku składają pismo o przedłużenie pozwolenia na jeszcze jeden rok i albo go dostaną albo nie szanse 70-30
Typ-2- To Polacy którzy też pracują tu legalnie ( mogą byc zarejestrowani u pracodawcy, być pracodawcą lub mieć firmę jednoosobową ) ale są zameldowani na stałe pod jednym adresem z żoną lub dzieckiem w Polsce i mogą tu jeżdić na Polskich blachach nawet 20 lat oczywiście pod warunkiem że oficjalnie ta osoba z którą jest zameldowany na stałe przebywa w Polsce i nie ma ma po niej ''śladu '' w Norwegii
Typ-3- To Polacy którzy mają rodziny w Norwegii na legaly a na Polskich blachach jeżdżą na wariata do póki ich nie zatrzymają.
Typ-4- Polacy którzy tu pracują na czarno i jeżdą po Norwegii jako ''turyści''.

Widzę że łatwiej jest kogoś w poście zjechać niż iść do TOLL-u i się dowiedzieć szczegułów, tyle że w tym drugim przypadku trzeba się dogadać a dla wielu ludzi to jest problem!! Grzechu czy Ty zaliczasz się do tego drugiego przypadku że zanim sprawdziłeś informację wypowiadasz się nieprzychylnie o polskich kierowcach???

Ps. Znam osobiście dwóch gości którzy zapłacili kare. Jeden 65 tyś. koron, drugi 100 tyś. tyle że ten drugi miał farta bo go szef ( który zapłacił karę ) wysłał firmowym autem do Polski po materiał bo chciał przyoszczędzić.

Pozdro;)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
przemek przemkowski
(przemo2000)
Wiking
A niech jeżdżą jak ich złapią będą bulić!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jalu Bielizaki
(Jalu z Oslo)
Wiking
W innych krajach nie płaci się ubezpieczeń?
A ten temat to z okazji blogowania??? Może do rządu kandydujcie to łatwiej Wam będzie "zawiścic"i dręczyc rodaków - bo tak to mało skuteczni jesteście! ... , ale ja na Was NIE zagłosuję!
Ps Szuje... , i gnidy!... , i padalce!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok