Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Formularz E112, porod w polsce - Norwegia

Czytali temat:
9 Postów
Agnieszka Sk
(aga25)
Wiking
Witam Mamusie.

Chcialabym sie dowiedziec, czy ktoras z Was zdecydowala sie rodzic w Polsce, zyjac w Norwegii. Dowiedzialam sie dzisiaj, dzwoniac do NFZ ze musze wystapic o formularz E112 w norwegii(potwierdzenie ze zaplaca za koszty porodu w pl) i z nim udac sie na porodowke. Karta HELFO upowaznia do skorzystania z opieki medycznej za granica tylko w naglych wypadkach, a porod do takich nie nalezy, gdyz jest planowany. Czy komus z Was odmowiono takiego formularza? Jak to wszystko wyglada w praktyce?
Dodam jeszcze ze w navie poinformowano mnie, ze moj lekarz pomoze mi ze wszystkimi formalnosciami z tym zwiazanymi. Niestety moja lekarka (przez ktora zdecydowalam sie na porod w polsce), stwierdzila ze nie interesuje ja, gdzie rodze i zadnych informacji mi nie udzieli na ten temat ( rownie dobrze mogla powiedziec - mam Cie w dupie).

Z gory dziekuje za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Formularz E112/ Dokument S2 jest indywidualną zgodą instytucji właściwej na pokrycie kosztów leczenia ściśle określonego świadczenia medycznego, czyli leczenia planowego w innym państwie członkowskim. Leczenie planowe wymaga zgody właściwej instytucji państwa w której dany obywatel jest ubezpieczony na wyjazd do innego państwa członkowskiego w celu podjęcia tam leczenia.

Formularz E112/ Dokument S2

nie podlega rejestracji w NFZ,
uprawnia do świadczeń planowych wskazanych przez instytucję właściwą uprawnionego – na formularzu mogą być wymienione np. świadczeniodawca, jednostka chorobowa, rodzaj świadczeń lub może być wybrany pełen zakres świadczeń,
uprawniony przedstawia S2 lub E112 bezpośrednio świadczeniodawcy,
w przypadku posiadania przez uprawnionego EKUZ/Certyfikatu Tymczasowo Zastępującego EKUZ, oraz formularza E112/dokumentu przenośnego S2 świadczenie należy rozliczyć na podstawie formularza E112/dokumentu przenośnego S2 jeśli świadczenie mieści się w zakresie świadczeń na jaki został wydany,
osoba korzystająca w Polsce z zaplanowanych zabiegów nie posiadając formularza E 112/ Dokumentu S2, jest traktowana jako pacjent prywatny, a zatem jest zobowiązana do pokrycia pełnych kosztów leczenia.

ja chciałem przeprowadzić zabieg w polsce ze względu na miesięczną rehabilitacje . chciałem się starać o druk e 112 ale powiedziano mi w NFZ że wystarczy e 106 który już mam .
ty zapewne przeniesiona na stałe do norge będziesz sobie korespondować z HELFO i udawać się do fastlege z drukami od nich i tłumaczyć czemu chcesz rodzić za granicą . chciałaś mieszkać i mieć ubezpieczenie w norge to być konsekwentna i z dziećmi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Agnieszka Sk
(aga25)
Wiking
Moge im bardzo szybko wytlumaczyc dlaczego chce rodzic w pl, ale moja lekarka moze po tym stracic prace. Nie kompentecja lekarza wlaczyla funkcje obrony u mnie, zarowno dla mnie jak i mojego nienarodzonego dziecka. I na wszystko mam papiery od mojej 'pozal sie boze' lekarki wiec jak trzeba bedzie udupie ja jej wlasnymi dokumentami. Z tego co wiem to wysyla sie raz formularz ze strony helfo i czeka na odpowiedz. Raczej to nie jest na zasadzie korespodencji gdzie jedna strona chce uzasadnienia badz zmiany decyzji, a druga probuje bronic swoich racji..

Operacja i rehabilitacja to troche odmienna sytuacja niz porod, wiec z checia poczytam o doswiadczeniu jakiejs mamy w tym temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok