Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Macierzyński na niepełnej umowie - Norwegia

2 Posty
Maria Knap
(Marcysia5)
Wiking
Witam mam takie pytanko.Otóz planujemy baby .ale moj problem polega na tym że mam umowe tylko na 15 %z tym że czasem wyrabiam po 80-90 % Pracuje juz ponad pól roku..Otoz moje pytanie brzmi tak czy nalezy mi sie zasiłek macierzynski po urodzeniu dziecka jak bede z nim z domu ?Nie pytam o becikowe ,tylko o zasilek macierzynski?I jak to jest z tymi pieniedzmi .czy dostane tylko to co mam na umowie czy tyle ile zarobiłam za ostatnie 6 miesiecy?i jesli teraz mam wiecej ekstra wakt a jak bede w ciazy to bedzie tego mniej.to dalej dostane macierzyńskiego ,tyle ile zarabiałam przez te 6 ostatnie miesiecy?
Dzieku za odpowiedzi!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
nie wazne jest to ile masz na umowie Beda potrzebne twoje kwitki z wyplat 6 z ostatnich 10 najlepszych i oni wg tego wylicza Ci zasilek. Ja mialam umowe -zmienny czas pracy-w czym srednio ok 60% a czasem i 100%... wyliczyli srednia. Wszytskie te 6 msc dodadza i podziela przez 6 z czego zabiora podatek i zalezy ile % wybierzesz czy 100 czy 80 to wtedy wg tego tez. Prosto to wyliczyc wiec dobrze spr czy bedzie to oplacalne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Maria Knap
(Marcysia5)
Wiking
Ale czy po urodzeniu tez bede dostawałą te pieniadze?I czy ta srednia jest obliczana od poczatku zajscia w ciąże?czy od momentu pojscia na zwolnienie?i czy do tego wlicza się umowa?bo ja mam vikar teraz a potem sommarjob.czy musze miec swój ustalony fast stilling?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
Tak jak juz pisalam licza sie 6 z 10 najlepszych miesiecy ktore pracowalas lub bylas na zwolnieniu lekarskim. Do wniosku potrzebne ci beda Kwitki z wyplat i wg tego obliczaja.
A MACIERZYNSKI DOSTANIESZ TYLKO I WYLACZNIE PO URODZENIU DZIECKA NIE MA INNEJ MOZLIWOSC
44 tygodnie 100% wyliczonej sumy
54 tyg 80 % wyliczonej sumy
minus podatek.
Ale w ciagu tych 44 lub 54 tyg 12 jest ojca jesli matjka ma wypracowany macierzynski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
47 albo 57 i w tym na 2013 rok jeśli weźmiesz 100% to jest 48 tygodni (13 dla taty ) , w budżecie na 2013 rok znalazly się pieniadze na dodatkowy tydzien dla taty

bylam w podobnej sytuacji co Ty, mam 30% procent kontraktu a pracowalam na 100%, tak jak wyżej napisano kontrakt nie jest wazny tylko wypracowane min. 6 miesiecy czasami biorą kwitki za 10 miesiecy i z tego obliczają. Musisz jednak pamietać, że biorą średnią z ostatnich miesięcy i jeśli będziesz pracować mniej w ciązy to wezmą te miesiące też pod uwagę i średnia Ci zmaleje, chyba, że bedziesz to mieć uzupełnione zwolnieniem ,lekarskim., np.50 % lekarskie i na 50% chodzisz do pracy (wtedy do obliczenia macierzynskiego liczy sie jedno i drugie). Albo załatwiasz zwolnienie lekarskie i przestajesz pracowac (na zwolnieniu obliczają to samo - dostajesz 100%)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok