Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pismo w sprawie przedszkola - Norwegia

Czytali temat:
legionista 1980 Paulina2 Flismalemp01 klaaudia24 (2132 niezalogowanych)
13 Posty

(LadyMargoth)
Wiking
Witam,
Chciałam zapisać 2letniego synka do przedszkola, a poniewaz przyjechałam do Norwegii w sierpniu to wniosek złożyłam pod koniec tego miesiąca. Otrzymałam już pismo z odpowiedzią, jednak nie do końca rozumiem co mają w nim na myśli. Jest tu napisane, że synek może rozpocząć przedszkole od nowego roku przedszkolnego lub gdy zwolni się miejsce, albo od 31.07 gdy dzieci zaczną szkołę... troszkę się przeraziłam, bo znaczy to że jeśli nikt nie zrezygnuje z miejsca w przedszkolu to zacznie tam chodzić za rok?
Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Kiedy dokładnie zaczyna się tu nowy rok przedszkolny? Tak samo jak szkolny?
Czy gdyby mały zaczął już chodzić można dowolnie zmieniać ilość dni zajeć w tygodniu? Boję się, że będzie miał problem z zaklimatyzowaniem....
Dzięki i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Nie panikuj, spokojnie poczekaj na miejsce w przedszkolu. Dowiaduj sie, napisz pismo z prosba o priorytet, bo dziecko powinno jak najszybciej integrowac sie z tubylcami i uczyc jezyka
Nikt nie wyrzuci innego dziecka, zeby sie miejsce zwolnilo natychmiast. Cierpliwosc. Dowiedz sie gdzie sa przedszkola otwarte w Twojej okolicy, tam mozesz przychodzic z dzieckiem, zeby i ono i Ty mialo kontakt z innymi dziecmi, rodzicami i przedszkolem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(LadyMargoth)
Wiking
Panika to moje drugie imię chyba najpierw wyślę to podpisane oświadczenie, które dołączyli do pisma, że wyrażam zgodę i zobaczymy co się będzie działo... najgorsze jest to, że to mała miejscowość, są 3 przedszkola, a 2 na pewno nie ma miejsc, to 3 do którego się dostaliśmy miało mieć miejsca... ale najwyraźniej nie ma... pismo? myślisz że mogę wysłać pismo na adres, który mi podali do odwołań i zażaleń?
Żeby była tu choć jeszcze jedna matka polka prócz mnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Johny B
(franko51)
Wiking
Wiem ze moze troche pozno odpowiadam, ale w naszym przypadku bylo podobnie. Zlozylismy podanie o przedszkole, dostalismy pismo, ze sorry ale nie ma miejsc i trzeba czekac. I ze nastepne miejsca beda od przyszlego roku a tak w ogole to wnioski sklada sie do lutego kazdego roku. Bylem w Komunie, pogadalem, kazali czekac. Po 2 tygodniach dostalem telefon ze miejsce jest. Co prawda nie w tych przedszkolach ktore chcialem (blisko domu), ale tez w miescie i nawet po drodze do pracy. Takze cierpliwosci. Idz do Komuny i powiedz, ze chcesz zeby dziecko sie integrowalo, ze sama tez chcesz sie zapisac na kurs norweskiego a nie mozesz bo nie masz z kim dziecka zostawic, ze Norwegia to wasza przyszlosc i chcecie byc czescia tego spoleczenstwa, a teraz nie mozecie bo nie ma miejsca w przedszkolu itd itp Ja tak bajerowalem idac za rada kolezanki z pracy (Norwezki), oni sa na tym punkcie podobno wyczuleni, jak ktos chce sie integrowac to pomagaja Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(LadyMargoth)
Wiking
Fatycznie troszkę późno ten post już odesłałam pismo z odpowiedzią, że się zgadzam, więc już nie można się odwołać...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
LadyMargoth napisał:
Fatycznie troszkę późno ten post już odesłałam pismo z odpowiedzią, że się zgadzam, więc już nie można się odwołać...Wszystko Można i nawet trzeba ,tylko naprawdę trzeba samemu bardzo chcieć .
Posłuchaj rady koleżanki i graj na Integrację dziecka , sama możesz również zaoferować się jako bezpłatna pomoc w przedszkolu przy prostych pracach , by mieć bezpośredni kontakt z językiem norweskim .
Oczywiście , jak masz wolny bezproduktywny czas w domu i co najmniej średnią szkołę .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty

(AdrianL)
Nowicjusz
Moze Pani skorzystac z naszych uslug

Nasza strona intenetowa
www.aaastconsult.com
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(LadyMargoth)
Wiking
Już się wszystko samo zaczęło układać Dziś zostałam poiformowana, że wysłano właśnie pismo z informacją o terminie rozpoczęcia przedszkola No to będę mogła wybrać się na kurs norweskiego (bo nauka na supermemo jest OK, ale jednak nie wystarcza...)

Poradźcie, co szykować dla synka?
Wiem, że trzeba skombinować kombinezon matpakke, jakieś ręczniki, ubrania na zmianę... czy jest coś co jest tu niezbędne, a czego w PL do przedszkola się nie daje?

Mam nadzieję, że dostanę info z BH co uszykować...

Wiem już, że (na całe szczęście) pierwszy tydzień mogę chodzić z synkiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
BEATA BIELECKA
(beata50043)
Wiking
co do wyprawki do przedszkola to ja musiałam dać dla córki:
2pary skarpet cienkich i grubych
kombinezon zimowy, przeciwdeszczowy, i cienszy
buty zimowe,kalosze, kapcie, 2 pary dresów, 2 grube swetry,2 koszluki bądz body, 2kmplety z wełny czyli z Ull, 2czapki, 2 pary rękawiczek wełnianych i jedną pare grubych zimowych, szalik, 2 pary rajstop... a no i do spania wózek i kołdre..
powodzenia w kompletowaniu wyprawki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(LadyMargoth)
Wiking
Dzięki Beato! Dziś zrobiłam zakupy, po troszę posiłkując się Twą listą. SPoro tego... ale już chyba wszystko mamy. Generalnie wózek mi nie potrzebny, bo tu mają

A synek mnie po prostu zaskoczył... po pierwszych 2h pierwszego dnia nie chciał iść do domu!!!! Tak mu się bardzo spodobało
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok