Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pracuje w Norwegii,chce rodzić w Polsce. - Norwegia

Czytali temat:
Damian J Radek S Norge 30 Norge 30 Ania Ania 92Patrycja92 Kamila Grzyb Fismol2 (3608 niezalogowanych)
8 Postów
monika kulak
(ayris1)
Wiking
witam wszystkie mamy.mam kilka pytań i może ktoś mi odpowie na nie .jestem przyszłą mamą,czyli 14 tydzień ciąży.pracuje na stałe z mężem w Norwegii,ale chce urodzić w Polsce.czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytania?z góry dziękuje:

1).jakie załatwić formalności związane z tym że jestem w ciąży?
2).czy przebywając w Polsce należy mi się macierzyńskie(płatne)?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Czarnula Czarnula
(Czarnula0002)
Wiking
Wydaje mi się, że w musisz przebywać wraz z dzieckiem w Norwegii, żeby dostać płatny urlop macierzyński... Pewności nie mam.

Dlaczego chcesz rodzić w Polsce, skoro pracujesz tutaj ?
Mam kilka koleżanek, które jedno dziecko urodziły w Polsce,
a drugie w Norwegii. Żadna z nich nie wypowiadała się dobrze
na temat rodzenia w Polsce. Tutaj są lepsze warunki.
Masz swój pokój z łazienką, a więc jesteś z dzieckiem praktycznie cały czas.
Oczywiście przy porodzie przysługuje ci tłumacz.
Ja jestem w dziewiątym miesiącu ciąży i będę rodzić tutaj.
Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby rodzić w Polsce.
Zastanów się nad swoją decyzją. Masz jeszcze czas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
po pierwsze
zapomnij o drinkach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Czarnula Czarnula
(Czarnula0002)
Wiking
*jasta102* chyba ci się forum pomyliło.
Ciekawe po ilu drinkach ty już jesteś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
myślisz czarnula, że ona tam wino ma w kieliszku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Czarnula Czarnula
(Czarnula0002)
Wiking
Widzę, że za czymś bardzo tęsknisz.
Chyba jedziesz już na oparach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
monika kulak
(ayris1)
Wiking
jeszcze nie zdecydowałam do końca gdzie będę rodzić.jeśli chodzi o rodzenie w Polsce mam załatwione podobne warunki.jeśli chodzi o zdjęcie to jest zrobione zanim zaszłam w ciąże .poszukuje osoby która była w podobnej sytuacji,że pracowała w Norwegii a rodziła w Polsce.i czy będzie mi przysługiwało dalej macierzyńskie?osobom które nie wiedzą lub pisząc bzdury z góry dziękuje.czekam na konkretną pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
ayris1 napisał:
jeszcze nie zdecydowałam do końca gdzie będę rodzić.jeśli chodzi o rodzenie w Polsce mam załatwione podobne warunki.jeśli chodzi o zdjęcie to jest zrobione zanim zaszłam w ciąże .poszukuje osoby która była w podobnej sytuacji,że pracowała w Norwegii a rodziła w Polsce.i czy będzie mi przysługiwało dalej macierzyńskie?osobom które nie wiedzą lub pisząc bzdury z góry dziękuje.czekam na konkretną pomoc.

Ciaza nie zwalnia z myślenia. Tak trudno jest zadzwonić do NAV i zapytać ? Jeżeli wykonanie jednego, prostego telefonu i zadanie konkretnego pytania jest dla ciebie nie do zrobienia, to jak ty urodzisz?
Możesz rodzic w PL, nikt ci tego nie może zabronić. Musisz to zgłosić i odpowiednio wcześniej wyjechać. Macierzyńskiego nie dostaniesz dopóki dziecko nie bedzie zarejestrowane w folkeregisteret. Jeżeli wystąpisz o macierzyński przed porodem, a możesz na 3 miesiące wcześniej, to będziesz mieć wypłacone tylko przez te trzy miesiące.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
monika kulak
(ayris1)
Wiking
no nie wszyscy mogą być tak inteligentni i przystojni jak ty a na dodatek mówiący perfekt po norwesku po co jest te forum skoro nikt nie pomaga tylko krytykują,docinają lub odpisują nie na temat.fajni rodacy mieszkają w Norwegii którzy zawsze wesprą i pomogą .koniec tematu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
To nie jest koniec , żadnego ...TEMATU ...
---
Zadałaś bardzo głupio sprecyzowane pytanie , pomimo tego , iż jakiś czas Już Tu podobno Pracujesz !? .
---
A Mimo tego , jesteś głupsza niż inna osoba , będąca w Polsce , jednak Potrafiąca korzystać z zasobów Internetu bez względu na kraj swojego zamieszkania .
---
Mało tego ... !!!
WŁASNĄ GŁUPOTĘ I INTERNETOWĄ NIEWIEDZĘ , STARASZ SIĘ , ZAGŁUSZYĆ OBRAŻAJĄC INNYCH UŻYTKOWNIKÓW , którzy starają się naprowadzić ciebie na właściwy tor i zarazem , na TOK POPRAWNEGO myślenia ...
---
PRZYKRE ..to ... , niemniej i takie bywają przypadki ...
---
PAMIĘTAJ JEDNAK ZAWSZE O JEDNYM ... !!!
---
ŻADNE FORUM ...!!! , a tym bardziej To ...!!! , nie jest dla LUDZI , NIEROZGARNIĘTYCH i przygłupów w dzisiejszych czasach ...!!! .
---
Taka jest gorzka i wredna prawda ...!!! .
WEŹ i przeczytaj jeszcze raz własne posty i przeanalizuj je , jednak pod kątem INNEJ OSOBY , która ma na tą bzdurę ...odpowiedzieć ...
---
Przemyśl To dogłębnie ...!
---
I
WIĘCEJ pokory dla Samej Siebie ...!
Pozdrawiam z przedłużonych o tydzień ...!!!
---
W A K A C J I ... ! ! ! ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok