Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Wyjazd do Norwegii a auto bliskiej osoby. - Norwegia

Czytali temat:
Klaudia Przemus (4371 niezalogowanych)
2 Posty
Bartosz Sochański
(Shadresster)
Wiking
Witam,

Planuje wyjazd do Norwegii samochodem na okres maksymalnie 3 miesięcy. Samochód jest zarejestrowany na moją matkę, czy to może stanowić problem? Ponadto czy w Norwegii są jakieś specjalne wymogi co do np. posiadania apteczki, dwóch trójkątów ostrzegawczych, kamizelki odblaskowej lub kilku etc.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi,
Shadresster
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
Tomasz Kacperski
(Niezniszczalny)
Początkujący
Teoretycznie po Norwegii mozesz poruszac sie samochodem ktory jest zarejestrowany tylko na Ciebie, mozesz poczytac na www.toll.no , ale w praktyce nie ma problemu jezeli przyjezdzasz turystycznie (czyt. 3miesiace) tym bardziej ze jest to samo nazwisko w dowodzie. Ja tak pierwszy razpezyjechalem,mialem kontrole i nikt nic nie mowil. tak wiec ja bym jechal smialo. ale przepisy jakie sa to poczytaj sam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Shadresster napisał:
Witam,

Planuje wyjazd do Norwegii samochodem na okres maksymalnie 3 miesięcy. Samochód jest zarejestrowany na moją matkę, czy to może stanowić problem? Ponadto czy w Norwegii są jakieś specjalne wymogi co do np. posiadania apteczki, dwóch trójkątów ostrzegawczych, kamizelki odblaskowej lub kilku etc.

Shadresster

Wystarczy to co jest Obowiązkowe w Polsce + kanister na paliwo max 10 l .
---
Jeżeli auto nie jest Twoje , to musisz mieć umowę użyczenia , przetłumaczoną na angielski , oraz dodatkowe prywatne ubezpieczenie na Siebie .
---
Najlepiej jednak , jak byś zasięgnął Informacji u Ubezpieczyciela Auta .
---
Pamiętaj iż Tu stłuczki , są bardzo drogie ... i lepiej w kraju wydać trochę kasy , niż później Tu na miejscu , siwieć od ZER na giro ... LAWETA też do tanich nie należy .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Możesz śmiało jechać na samochód zarejestrowany na matkę.
Nie ma żadnych przeciwskazan.
Sprawdzone przez kontrole POLITI i TOLL .

Pozdrawiam i powodzenia w nowej ojczyźnie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
gabriel napisał:
Shadresster napisał:
Witam,

Shadresster

Wystarczy to co jest Obowiązkowe w Polsce + kanister na paliwo max 10 l .
---
Jeżeli auto nie jest Twoje , to musisz mieć umowę użyczenia , przetłumaczoną na angielski , oraz dodatkowe prywatne ubezpieczenie na Siebie .
---
Najlepiej jednak , jak byś zasięgnął Informacji u Ubezpieczyciela Auta .
---
Pamiętaj iż Tu stłuczki , są bardzo drogie ... i lepiej w kraju wydać trochę kasy , niż później Tu na miejscu , siwieć od ZER na giro ... LAWETA też do tanich nie należy .

Gówno prawda.
Nic nie musisz tłumaczyć.
To co masz zupełnie wystarcza.
Miałem i kontrole POLITI i Straży granicznej nie raz i nikt wątów do tego nie miał.

Oczywiście ubezpieczenie musisz mieć, ale to chyba normalne.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
kamizelki odblaskowej musisz miec i drobne po 20,10,5 koron na bramke na granicy i w Moss
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Bartosz Sochański
(Shadresster)
Wiking
Dzięki za odpowiedzi. Co do szczegółów to w razie czego umowa użyczenia musi być przez tłumacza przetłumaczona? Ten kanister do 10l jest obowiązkowy jak rozumiem? Ciekawe... mam mało miejsca w samochodzie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Janek12 napisał:Gówno prawda.
Miałem i kontrole POLITI i Straży granicznej nie raz i nikt wątów do tego nie miał.

Jak na razie to jedynie GÓWNIANY to jest twój język jakim operujesz w Paru tematach na Tym Forum ... !!! .
---
Napisałem to co jest wymagane ...
NIE przy standardzie , gdzie każdy z Nas , Ma jakiś Norweski Numer Personalny , i jako tako potrafi poruszać się w Norweskim Buszu prawnym !
---
Napisałem to , dla Osoby która jedzie Pierwszy raz , na Tak długi Okres Nie wiadomo gdzie .
---
Ponadto jak się trafi jakaś Nieprzewidziana Przykrość ... to Nawet Ambasada nie pomoże , jak Policja zatrzyma auto za brak właściciela , na ten przykład przy byle jakiej Kolizji z Norgiem .
---
Jednak ty wiesz lepiej ... ponieważ ciebie na granicy nie zaczepiano , a tylko pobieżnie ....
E dobrze ............... nieważne !
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Shadresster napisał:
Dzięki za odpowiedzi. Co do szczegółów to w razie czego umowa użyczenia musi być przez tłumacza przetłumaczona? Ten kanister do 10l jest obowiązkowy jak rozumiem? Ciekawe... mam mało miejsca w samochodzie

Tak z paliwem rakietowym!!!

Nie słuchaj nędznych podpowiedzi, bo w balona Cię robią....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
gabriel napisał:
Janek12 napisał:Gówno prawda.

Jak na razie to jedynie GÓWNIANY to jest twój język jakim operujesz w Paru tematach na Tym Forum ... !!! .
---
Napisałem to co jest wymagane ...
NIE przy standardzie , gdzie każdy z Nas , Ma jakiś Norweski Numer Personalny , i jako tako potrafi poruszać się w Norweskim Buszu prawnym !
---
Napisałem to , dla Osoby która jedzie Pierwszy raz , na Tak długi Okres Nie wiadomo gdzie .
---
Ponadto jak się trafi jakaś Nieprzewidziana Przykrość ... to Nawet Ambasada nie pomoże , jak Policja zatrzyma auto za brak właściciela , na ten przykład przy byle jakiej Kolizji z Norgiem .
---
Jednak ty wiesz lepiej ... ponieważ ciebie na granicy nie zaczepiano , a tylko pobieżnie ....
E dobrze ............... nieważne !

Ty wiesz oczywiście lepiej, czy mnie kontrolowano pobieżnie czy szczegółowo!!!
Śmiechu warte.
Przeczytaj czasami co piszesz...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok