Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

studia w Oslo - Norwegia

Czytali temat:
Mariusz Sztelmach Daniel xxx adam różalski Jan Maryjan Jarek Majewski Natalia Kozłowska Karol Skowroński Milena Mil Ania51 ewa eła sid87 Camila Rrrr Balbee Paulina Podgórska (4378 niezalogowanych)
35 Postów
ela kowal
(elakowal)
Nowicjusz
Szukam studentow w Oslo.Potrzebuje informacji o rekrutacji na studia w Oslo,jakie kierunki sa w Oslo,jakie warunki i dokumenty musze spelniac?Czy w Oslo mozna studiowac przemysl naftowy?Co i gdzie wyslac?Nie chce na wymiane ,chce zaczac i skonczyc studia w Oslo.Jesli to mozliwe to prosze o maila lub numer telefonu bo mam duzo pytan.Potrzebuje porozmawiac i konkretnych informacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(strix)
Nowicjusz
Mieszkasz w Polsce czy w Norwegii? Jak napiszesz gdzie, to prześlę Ci linka do odpowiedniej strony, gdzie wszystko jest wytłumaczone. To zależy, czy zdajesz jako kandydatka zza granicy czy jako osoba na stałe mieszkająca w Norge.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
ela kowal
(elakowal)
Nowicjusz
Mieszkam w Polsce,w maju zdaje mature.W Oslo mieszka moja mama,bede u niej mieszkac,chce sie dalej uczyc,nie znam norweskiego.Czy potrzebny mi numer personalny zeby studiowac?Czy moge wykorzystac fakt ,ze chce dolaczyc do rodzica mieszkajacego w Oslo .Mama ma pozwolenie do konca 2013 roku,ja mam 20 lat.Poprosze o tego linka ,moze tam znajde odpowiedzi na moje pytania.Pozdrowienia, Kosia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
E. G.
(evunija)
Wiking
www.studyinnorway.no/sn/Study-in-Norway/...ent-residence-permit

Ogolnie masz bardzo duzo informacji na tej stronie.
I na tej

www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immi...igracji-do-Norwegii/
Jesli chodzi o studia w Norwegii to podejrzewam, ze juz moze byc za pozno na skladanie papierow. Ja skladalam podanie w tym roku. Tutaj rekrutacja zajmuje sie samordna opptakk:

www.samordnaopptak.no/info/english/.
Proces rekrutacyjny rozpoczyna sie juz w lutym, musisz sie zalogowac na stronie samordnaopptakk i przejsc przez caly proces rekrutacyjny o ile posiadasz znajomosc jezyka norweskiego.

www.uio.no/english/studies/admission/bachelor/
Z tego co tutaj jest napisane to musisz przejsc kurs norweskiego tak czy siak.
Pozatym jesli chodzi o Twoje pozwolenie pobytu to jesli jestes studentem to musisz to udokumentowac i mozesz sobie mieszkac tutaj az do konca studiow. Jesli nie bedziesz studiowac jeszcze w tym roku to z tego co sie orientuje jako mieszkaniec strefy EU, ktorego rodzic tutaj pracuje przysluguje Ci to samo pozwolenie pobytu co Twojej mamie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
evunija napisał:
.... z tego co sie orientuje jako mieszkaniec strefy EU, ktorego rodzic tutaj pracuje przysluguje Ci to samo pozwolenie pobytu co Twojej mamie.
NIEPRAWDA
Przysługiwało by tylko wtedy , gdyby miała mniej niż 18lat i tak tylko do momentu skończenia tychże .
W Norge Osoby które skończyły 18 lat , są zgodnie z prawem Dorosłe i Niezależne i nie podlegają prawnie , pod rodziców o ile oczywiście nie są... UBEZWŁASNOWOLNIONE... .
To nie chora Polska , że jak ktoś studiuje , to jest pod Prawną opieką przez rodziców ,
do 24roku Swego życia , ...

Tym samym musi osobno wystąpić do Urzędu UDI o zgodę na Pobyt , ze względu na ewentualne studia i pracę .
To co piszesz dotyczy Osób z wymiany między uczelniami... Inaczej trzeba mieć zezwolenie na pobyt jak każdy inny Obywatel tego Mądrego Świata...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
E. G.
(evunija)
Wiking
www.udi.no/Sentrale-tema/Arbeid-og-oppho...ing-for-EOS-borgere/

Prosze przejsc do czesci: Hvem regnes som familiemedlem?

Mysle, ze wszystko jasne

Pozdrawiam serdecznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
evunija napisał:
www.udi.no/Sentrale-tema/Arbeid-og-oppho...ing-for-EOS-borgere/
Prosze przejsc do czesci: Hvem regnes som familiemedlem?
Mysle, ze wszystko jasne
Pozdrawiam serdecznie

I co Tam jest takiego istotnego ...? ,poza opisem o udokumentowanej pomocy finansowej do 21roku życia .. A wiesz Ile trzeba przedstawić dokumentów by UDI wydało zgodę na "połączenie rodzin"
- Kontrakt na pracę ,wyciąg z konta o zarobkach wystarczających na utrztmanie dodatkowej Osoby... mimo że rodzina w pierwszej linii pokrewieństwa ,
-Kontrakt samodzielne mieszkanie z osobnym pokojem dla danej Osoby ...a nie żaden "KOŁCHOZ" z łózkami piętrowymi ...
A i tak Ta osoba MUSI MIEĆ SWÓJ WŁASNY nr personalny bo nie podlega przecież pod wspólne rozliczenie podatkowe ani ubezpieczenie zdrowotne ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
ela kowal
(elakowal)
Nowicjusz
Hei,Ewunja,daj jakis kontakt do siebie,potrzebuje porozmawiac z Toba o Tych studiach,a widze ,ze jestes zorientowana,moj numer tel 46379341 wystarczy ze puscisz strzalke to ja zadzwonie.Ela
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok