Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Przeniesienie się na studia w Norwegii. - Norwegia

Czytali temat:
(4076 niezalogowanych)
3 Posty
Paweł S
(sikor24)
Wiking
Witam wszystkich zainteresowanych tematem.

Chciałbym się zapytać czy może jest ktoś na forum kto mógłby przedstawić jak wygląda sprawa kiedy to chciałbym się przenieść na studia do Norwegii.
Nie chodzi mi o dostanie się na studia na 1 rok tylko o przeniesienie np na 3 rok.
Studia medyczne w języku angielskim i na takie same w tym samym języku zamierzałbym się przenieść.

Z góry dziękuje za choćby najmniejszą pomoc.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
www.uio.no/studier/program/#topic=helsefag-medisin

www.ntnu.no/studieavd/medisin/info_in_english.pdf

W tej kwestii najlepiej chyba nawiazac kontakt bezposrednio z uniwersytetem.. Pomysl jest dosc oryginalny.. zwazajac na to ze to raczej Norwegowie szukaja tanszych alternatyw edukacyjnych w Europie..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:101  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Nie wiem czy jest sens przenosić się na studia medyczne do Norwegii, gdzie życie kosztuje dużo drożej niż w Polsce.
W Norwegii jest bardzo mało miejsc na studiach medycznych, duzo mniej niz wynosi zapotrzebowanie. Trzeba mieć najwyższe oceny ze wszystkich przedmiotów a i tak o przyjęciu decyduje specjalna komisja według tylko sobie znanego klucza.Nie ma egzaminów. Nie wydaje mi się żeby przyjmowali chętnie cudzoziemców, skoro nie mają miejsc dla Norwegów. Wielu z nich studiuje w Polsce, Niemczech i na Węgrzech ( podobno Polska jest teraz na topie). Norwegowie mówią, że poziom w Polsce jest bardzo wysoki. Dyplomy są uznawane bez żadnego problemu, więc lepiej chyba skończyć te studia w Polsce, obojętnie w jakim języku, a potem szukać tutaj pracy. Nie znajdziesz jednak zatrudnienia , jeśli nie znasz norweskiego.Chyba, że gdzieś będzie totalna posucha, ale i tak będziesz się musiał szybko nauczyć języka.
Nie słyszałam też, żeby ktoś studiował medycynę w języku angielskim w Norwegii.
Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:44  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Paweł S
(sikor24)
Wiking
No z tego co udało mi się naczytać u nich to prowadzą jakiś program w którym chętnie pozwalają studiować studentom zagranicznym u siebie i nie tylko na wymianie ale tez osobom które chcą przyjść na stałe. Z tymże jedynie udało mi się znaleźć informacje na temat postępowania na 1 rok.. nic o przeniesieniu się na któryś z kolejnych roków.
Dziekuje za odpowiedzi i czekam dalej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:55  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
A gdzie to naczytales sie o tym. Podaj nazwe uczelni, albo link do tych informacji. Moze i my cos naczytamy wiecej od ciebie moze?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:104  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Być może mają jakieś specjalne międzynarodowe programy, ale tego musisz dowiedzieć się u źródła. Znajdź strony internetowe uniwersystetów w Oslo, Bergen, Tromso i zapytaj. na pewno chętnie odpowiedzą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:40  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok