Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Przetłumaczenie listu z Skatteetaten - Norwegia

Czytali temat:
Maja Zych (2108 niezalogowanych)
5 Postów
Maxim Freeloader
(maximoo)
Wiking
Witam serdecznie, czy jakaś dobra dusza mogła by to przetłumaczyć i ewentualnie napisać co z tym zrobić, zabawiłem w Norwegii aż miesiąc i niewiele zdążyłem się nauczyć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
maximoo napisał:
Witam serdecznie, czy jakaś dobra dusza mogła by to przetłumaczyć i ewentualnie napisać co z tym zrobić, zabawiłem w Norwegii aż miesiąc i niewiele zdążyłem się nauczyć

To jest zawiadomienie o zmianach w twoim zeznaniu podatkowym .

Rozpatrzylismy Twoje zeznanie podatkowe i proponujemy natepujace zmiany :

w pkt.
2.1.1 Zarobki, korzysci naturalne itp.

oppgitt beløp = podana kwota
endret til = zmieniona na 15360
Merknader = Uwagi : Jest roznica pomiedzy podana kwota a raportowanymi zarobkami z Ottersen Consulting

Masz uwagi co do tego mozesz je nam przekazac w ciagu 14 dni. Prosimy o podanie naszych referencji ( numeru) w razie odwolania

A co masz z tym zrobic musisz sam zdecydowac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Maxim Freeloader
(maximoo)
Wiking
Serdecznie dziękuję za pomoc barbara67, nie jestem dobry w podatkach i podobnych sprawach, pracowałem w Norwegii przez 3 tygodnie i przy wypłacie szef mi powiedział że będę miał odciągnięty niższy podatek ponieważ miałem za niski dochód, jestem aktualnie w Holandii i nie mam żadnych papierów z Norwegii ale jeżeli (przypuszczalnie ) w Skatteetaten zwiekszyli mi zarobioną kwotę to czy jest możliwe że nie dostane zwrotu podatku a będę musiał dopłacić, tego się najbardziej obawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja tez nie jestem dobra z podatkow - ale tak na chlopski / babski rozum to jezeli podales zanizona kwote to pewnie bedziesz musial doplacac - ale jak to ewentualnie odkrecic to ja nie wiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Witaj Maximoo!
Jesli podales 0 kr dochodu a firma która Cię zatrudniała podała rzeczywistą sume i jest ona nizsza niż zdaje sie 40 000 nok(niech mnie ktoś poprawi jeśli sie mylę) to nadal nie płacisz podatku.
Ale skoro podales 0 koron dochodu to wg mojego rozeznania nie zapłaciłeś też podatku który mógby Ci być zwrócony.
Pozdrawiam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Maxim Freeloader
(maximoo)
Wiking
No dobra ale zacznijmy od tego że ja nic nie podawałem / nie wypełniałem żadnych papierów, zakończyłem prace i pojechałem do domu a teraz dostaje takowe pisma
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Nie musiałeś nic wypełniać ani wysyłac. Jak wyjechaleś z Norwegii to nie dotarlo do Ciebie "selvangivelse" czyli deklaracja podatkowa, a wysłali ja na pewno. Skoro nie otrzymali poprawionej deklaracji to uznali to za potwierdzenie że wszystko co delklaracja zawierała jest przez Ciebie zatwierddzone. Nazywa sie to "stille samtykke" albo "stille aksept av selvangivelsen". Nie wszyscy o tym wiedzą bo zasada ta została wprowadzona stosunkowo niedawno.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Maxim Freeloader
(maximoo)
Wiking
Dziękuję za wyjasnienia, mimo tego nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić

endret til = zmieniona na 15360
ale
ppgitt beløp = podana kwota - tutaj jest pusto (na ręke dostałem ok 12000)

nie wiem o ile zmienili tą kwotę i czy faktycznie podatek od moich dochodów został odciągnięty ale tak na mój rozum to skoro o mnie wiedzą i mnie rozliczają to chyba był odciągnięty - czy jestem w błędzie? Tak jak wcześniej pisałem pracowałem tylko 3 tygodnie ponieważ wcześniej ustalona praca nie wypaliła a ta była załatwiona na szybko, teraz obawiam się że będę musiał dopłacić - czy taka opcja jest możliwa (wcześniej rozumieliście że zaniżyłem swoje dochody) i czy przy podanych kwotach może to być jakaś większa suma pieniędzy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Dali Ci ok 12000 na reke i zaplacili podatku ok 3360-stad suma brutto 15360.
Stanowi to ok 20 procent i wlasnie tyle odciagaja na poczatek o ile sie zdazylem zorientowac.
Na moj gust dostaniesz zwrot calej sumy czyli ok 3360 nok.Jesli podales nr konta w skatteetaten to wejdzie Ci ta suma na konto jesli nie to wysla czek do Polski albo na Twoj byly adres norweski.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Maxim Freeloader
(maximoo)
Wiking
Barbara67 i MaW serdecznie wam dziekuje za pomoc , zobaczymy co z tego będzie i jak się zakończy - na pewno to napisze możliwe że ktoś będzie w podobnej sytuacji i będzie zorientowany tak jak ja wtedy temat dla niego jak znalazł .

Pozdrawiam.

Tak jak obiecałem: sprawa zakończyła się otrzymaniem czeku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok