Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Szkoła z internatem - okolice Halden. - Norwegia

Czytali temat:
Heis Laura Kwoczała Robert22 (3464 niezalogowanych)
46 Postów
Patryk Patryk
(StarBoy)
Nowicjusz
Witam, potrzebuję pomocy dotyczącej nauki w Norwegii, oraz szkoły. W tym roku kończę gimnazjum, nie chcę już mieszkać w Polsce bo dobija mnie to co się tu dzieje - po prostu. Planuję wyjazd do Norwegii, samotny wyjazd. I interesuje mnie to, czy jest to możliwe. Czy są tam szkoły średnie z internatem? Tak bym mógł przebywać tam bez opieki rodziców. Chyba rozumiecie o co mi chodzi... Zależało by mi mega mocno, by szkoła znajdowała się gdzieś w Halden, albo przynajmniej w okolicy do przykładowo 100km. Z językiem sobie poradzę, łatwo uczę się obcych języków, oraz dość dobrze "władam" jęz. Angielskim. Szukałem już na wielu forach, ale nic nie znalazłem. Siedzę już nad tym drugi dzień, więc postanowiłem napisać ten temat. Jeśli ktoś jest w stanie pomóc to bardzo proszę... Z góry Dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Lizak napisał:... W tym roku kończę gimnazjum,
.... Planuję wyjazd do Norwegii, samotny wyjazd. I interesuje mnie to, czy jest to możliwe. Czy są tam szkoły średnie z internatem? Tak bym mógł przebywać tam bez opieki rodziców. Chyba rozumiecie o co mi chodzi... Zależało by mi mega mocno, by szkoła znajdowała się gdzieś w Halden, albo przynajmniej w okolicy do przykładowo 100km....

Niestety , jeżeli Nie masz w Norge Rodziny , która by Oficjalnie przejęła nad Tobą Prawną Opiekę do Twojej pełnoletności 18lat . To nie ma takiej Prawnej Możliwości ...
---
Norge To Kraj Policyjny ...
---
I raz dwa został byś zatrzymany , trafił byś do Ośrodka ds.Deportacji i odesłany do Kraju .
---
Naoglądałeś się pewnie filmu o takich dwóch chłocach w Szwecji ... Jednak to były Inne czasy .
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Patryk Patryk
(StarBoy)
Nowicjusz
Nie, po prostu wiem, że są takie szkoły przykładowo w Niemczech, gdzie możesz przebywać w internacie na zachodnim końcu Niemiec. Myślałem, że tu też jest taka możliwość może... To teraz trzeba namawiać ojca na naukę języka :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Patryk Patryk
(StarBoy)
Nowicjusz
A jeszcze takie jedno pytanie... Słyszałem, że do Norwegii wyjeżdżają ludzie nie znający kompletnie języka i dostają z pracy prywatnego tłumacza za darmo. Czy to jest prawda? Jeśli tak to jak to działa, czy wszystkie firmy oferują taką pomoc? Usłyszałem to od koleżanki mieszkającej w Norwegii, lecz nie jest ona do końca pewna i ma 16 lat, więc chciałbym się upewnić u kogoś kto wie to na 100%.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Lizak napisał:
Nie, po prostu wiem, że są takie szkoły przykładowo w Niemczech, gdzie możesz przebywać w internacie na zachodnim końcu Niemiec. Myślałem, że tu też jest taka możliwość może... To teraz trzeba namawiać ojca na naukę języka :/
---
Nie wiem jak jest w Niemczech , w Norge Dziecko do 18roku swego życia , jest bezwzględnie pod prawną opieką Rodziców ,tak Natóralnych jak i przysposobionych .
---
A z tego co sobie luźno obliczyłem to Ty masz pewnie 12-13lat ...
Nawet samodzielnie nie możesz latać samolotem po Norge .
---
Pnadto , Norweskie Szkolnictwo Podstawowe , ma całkiem inny profil systemowy różny od Polskiego .
---
Jak też nie podlegasz pod Norweską Opiekę Zdrowotną ...
---
DUŻO WIĘCEJ jest tego ...NIE..... i nie ma sensy tutaj to przedstawiać .
---
Po prostu , Byś Mógł się uczyć w Norge /na dzień dzisiejszy / to Twoi Rodzice Muszą być w Tym Norge .../minimum jeden rodzic lub ktoś z rodziny / ...!
---
A jak sam pisałeś .... to ty chcesz być w Norge .... BEZ STARYCH... !!! ...a to se ne da , pane Havranek...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Patryk Patryk
(StarBoy)
Nowicjusz
Lat mam 16 Byłbym wdzięczny, jeżeli powiedziałbyś mi coś o tym tłumaczu od firm jak napisałem wyżej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Lizak napisał:
Lat mam 16 Byłbym wdzięczny, jeżeli powiedziałbyś mi coś o tym tłumaczu od firm jak napisałem wyżej.
Nie wiem dlaczego , jednak zasugerowałem się tym , że masz mniej niż 14-lat .
---
Niemniej i tak nie zmienia to niczego , Twój samodzielny pobyt w Norge jest legalnie niewykonywalny ...
BEZ ZGODY RODZICÓW i ustanowionego opiekuna .
---
Tłumacz i owszem jest przydzielany , jednak w konkretnych urzędowych lub medycznych sprawach , do danego konkretnego problemu .
W Polsce też tak jest z Obcokrajowcami . to żadne dziwadło .
---
Konkretne firmy , mają swoich tłumaczy , jeżeli mają taką potrzebę , jest to bardzo złożony temat .
Nie jest natomiast prawdą , że pracownik ma prywatnego tłumacza , w każdej grupie /brygadzie / jest ktoś kto mówi po Norwesku lub angielsku i tyle .
---
Tobie i tak na nic jest to potrzebne , ponieważ NIKT nie przyjmie Ciebie do pracy legalnie ...!!! .
---
Tu praktyki zawodowe , dla Młodzieży zawodowej , odbywają się na całkiem innych zasadach niż w Polsce .
---
NIE TĘDY DROGA ...
---
Niemniej to Twoje życie i zrobisz z nim co będziesz i tak chciał ...
---
---
Tak na marginesie ...a dlaczego szukasz szkoły w okolicy Halden !?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Patryk Patryk
(StarBoy)
Nowicjusz
Po prostu znam tam kilka osób, które kiedyś mieszkały w Polsce - zawsze lepiej mieć kogoś ze znajomych pod ręką.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Lizak napisał:
Po prostu znam tam kilka osób, które kiedyś mieszkały w Polsce - zawsze lepiej mieć kogoś ze znajomych pod ręką.
To skoro tak jest faktycznie , to nie szukaj Tutaj pomocy , tylko u znajomych o ile są dorośli i zechcę wziąć Ciebie pod Opiekę , za zgodą Twoich Rodziców ...
---
Takie wyjście jest Możliwe i Legalne ...
---
Jednak co do szczegółów z tym przedsięwzięciem związanych , to już trzeba z samymi zainteresowanymi Osobami .
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok