Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jak załatwić szkole dla dziecka - Norwegia

Czytali temat:
Wojtek Krakowiak (2854 niezalogowanych)
8 Postów
Wiking
witam wszystkich na forum jestem z koperviku i szukam pomocy !! od niedawna jestem w norwegii i bardzo bym chcial żeby przyjechala do mnie moja dziewczyna i jej corka i tu pojawia sie problem bo dziewczyny sa jeszcze w polsce i mała Zuzia musi iśc w tym roku do szkoly a ja zupelnie nie wiem czy bedzie to możliwe i jak sie za to zabrać!!! nie mamy ślubu i to chyba bedzie wielka przeszkoda dla nas czy jest ktoś kto może mi w jakiś sposób doradzić gdzie sie udac i jakie dokumenty bedą potrzebne i czy to wogule możliwe??? dziekuje z góry za wszyskie odpowiedzi i pozdrawiam gorąco!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Pierwsza sprawa, to czy ojciec dziecka wyrazil zgode na pismie na to, aby opuscilo ono teren RP?
Sprawa druga, bez slubu trzeba wiecej zalatwiac, choc nie jest to niemozliwe, prosciej wziac cywilny w Polsce, na prawde.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Hilton napisał:
... prosciej wziac cywilny w Polsce, na prawde.
a jeszcze prościej znaleźć sobie dziewczynę bez dziecka, na pewno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
ślub cywiny moze i to jakieś rozwiązanie ale jeśli byśmy sie zdecydowali jednak przyjechac tu bez ślubu to co należy zrobić gdzie sie udać i co bedzie potrzebne ??? jakie dokumenty ??? ja niestety nie moge zjechać do polski a o ile wiem szkoła w norwegii zaczyna sie w sierpniu!! a co do ojca dziecka nie bedzie problemu bo w akcie urodzenia ma wpisane nieznany tak że z wyjazdem nie bedzie problemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
a co do ciebie jasta 102 to tematem była szkoła a nie to z kim powinienem sie wiązać i jeśli możesz to darój sobie swoje niemądre i zupełnie nie na miejscu komentarze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
TIMON napisał:
...niemądre i zupełnie nie na miejscu komentarze
to dam ci mądre pytanie dla odmiany?
czy istnieje gdzieś na świecie coś warte państwo, które pozwala na osiedlanie się w nim obcych, bez żadnych powiązań z danym krajem i z gołą dupą?
to, że wy się kochata to nikogo na tym świecie nie wzrusza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
rozumiem o co ci chodzi ale nie pomagasz mi wcale nie zmienie swoich uczuc i tego czego chce pytam o możliwości jakie mam . niestety nie moge przed wrześniem wrócić do polski a chciałbym Zuzie posłać do szkoły od początku roku szkolnego żeby z wszystkimi dziećmi zaczeła a ślub możliwy dopiero we wrześniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
kasia f.
(kasiula77)
Początkujący
Timon wszystko jest do zalatwienia, pytanie czy Twoja dziewczyna ma lub bedzie miala pozwolenie na pobyt? czy ma zgode biologicznego ojca corki na wyjazd do NO? bo tego szkola wymaga. A co do dokumentow do szkoly to potrzebna jest karta szczepien z PL, a dziecko zapisujesz w komunie i oni wyznaczaja szkole, albo mozesz isc do szkoly w poblizu miejsca zamieszkania i tam ci pomoga .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
co do zgody ojca to sprawa załatwiona bo Zuzia ma wpisane w akcie urodzenia ojciec nieznany a co do pozwolenia to chyba bedą problemy bo ślubu nie mamy i nie ma raczej podstawy do ubiegania sie o nie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Aga Mol
(gaga8984)
Wiking
Ja z moim wtedy chlopakiem robilismy laczenie rodzin i niemielismy slubu . Przez łączenie rodzin chyba bedzie najprościej dostac pozwolenie o ile ty je masz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok