Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Studia w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(742 niezalogowanych)
1 Post
Natalia W.
(Nataly)
Wiking
Witam wszystkich , na sam początek powiem ze wiem ze istnieje juz taki temat lecz nie znalazlam tam wszytskich potrzebnych mi informacji . Uczę się w technikum kier: obsługa ruchu turystycznego , jestem w 2 klasie. Chciałabym za 2 lata rozpocząć studia w Norwegii a najlepiej w Bergen gdzie mieszka i pracuje mój tata . Jakie dokładnie potrzebuje dokumenty ? Gdzie je składać ? jak wygląda cała procedura składania papierów , Czy komuna opłaca dojazdy na studia ? Czy można studiować po angielsku ? A tak w ogóle to gdzie wybralibyście studia w Polsce czy w Norwegii i dlaczego ? Czy to dobry pomysł ?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Antoni Perez
(PeReZ)
Stały Bywalec
Ja bym wybral studia w Norwegii dlatego, ze sa duzo latwiejsze. Tymbardziej, ze zamierzasz mieszkac razem z ojcem wiec nie zwlekalbym z przesiedleniem. W sumie to nie musisz czekac do skonczenia liceum poniewaz mozesz je dokonczyc w Norwegii. Nauka w jezyku angielskim jest mozliwa. Masz jeszcze troche czasu wiec sprawdz strony uczelni. Mysle, ze jako osoba mloda i chlonna wiedzy to szybko bys sie nauczyla norweskiego i moglabys studiowac po norwesku.
Do studiowania w Norwegii potrzebne jest studiekompetanse odpowiednik polskiego swiadectwa maturalnego. Nie trzeba go tlumaczy poniewaz uczelnie maja wzory i nie sprawiaja trudnosci.
Na studia dokumenty sklada sie tak jak i w Polsce do lutego do dziekanatu. Ewntualnie mozna studiowac online za okolo 2000 koron miesiecznie. W takim przypadku nauke mozna rozpoczac kiedykolwiek.
Nie slyszalem aby kommuna doplaca do dojazdow ale wiekszosc studiow objeta jest stypendiami i mozna dostac nawet 6500 koron miesiecznie na studia. Ale... to jest pozyczka, ktora trzeba po skonczeniu studiow oddac. Tu dopiero pomaga kommuna. Jesli wybierzesz prace w kommunie gdzie jest zapotrzebowanie na twoje kompetencje to byc moze kommuna pokryje te pozyczke aby tylko Cie zatrzymac. Tu raczej mam na mysli kommuny oddalone od cywilizacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok