Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

ciaża a praca - Norwegia

Czytali temat:
Franek Handzlik (398 niezalogowanych)
2 Posty
kasia bruzda
(kabe)
Wiking
Witajcie
Czy ktos z was sie orientuje do ktorego miesiaca ciazy 'musze' pracowac? Gdzies, ktos mi powiedzial, ze szosty i wtedy dopiero sie papiery u pracodawcy sklada o mama-permision.
Jesli to prawda to mam problem, mam przepracowany rok u pracodawcy, a kontrakt skonczylby mi sie w 5tym miesiacu i chyba jestem w czarnej dupie:/

pomocy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Nie jesteś, bo jeśli przepracowałaś rok i masz wypracowaną w tym czasie minimalną stawkę chyba 113 tys brutto (zapomniałam ile dokładnie) to możesz pójść na bezrobocie (dagpenger), a to się liczy jak aktywność zawodowa (tylko oczywiście pieniądze się zmniejszają), a potem 3 tyg przed wyznaczonym przez lekarza terminem porodu pójdziesz na macierzyńskie. Normalnie na macierzyńskie idzie się tu 3 tyg przez terminem porodu, ale jeśli z jakiś powodów masz potrzebę, to możesz pójść maksymalnie 12 tygodni przed, tylko wiadomo, że wtedy z dzidzią będziesz krócej. Mi się akurat dagpenger kończyło, a zależało mi na tym, żeby zachować ciągłość finansową i poszłam na macierzyńskie 8 tyg przed terminem porodu.
Bez pieniędzy na pewno nie zostaniesz, pytanie tylko ile ich dostaniesz. Zapytaj dokładnie w NAV, powinni ci wyjaśnić co i jak. A może będziesz mogła poprosić o przedłużenie kontraktu o 3-4 mies? Wtedy dostałabyś taką samą wypłatę na macierzyńskim na 46 tyg lub 80% tego wynagrodzenia na 56 tyg? (10 tyg z obu wersji urlopu należy się ojcu).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
kasia bruzda
(kabe)
Wiking
Dzieki Gama28 troche mi to pomoglo, a przede wszystkim uspokoilo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Najważniejsze to zapytać w NAV najlepiej osobiście o swoją konkretną sytuację.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok