Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zapotrzebowanie na pracowników IT w Bergen? - Norwegia

Czytali temat:
Damian W Tomasz Wawrzyniak Damian Kuśmierczyk Henryk Kamiński (3033 niezalogowanych)
3 Posty
Wiking
Witam

Dość mocno zaczynam się zastanawiać nad przeprowadzką na stałe do Norwegii. Byłem kilka razy u znajomych w Oslo, którzy mieszkają już tam jakiś czas. Ogólnie spodobał mi się kraj, ludzie, klimat - w przeciwieństwie do obleganej Wielkiej Brytanii..

Zamierzam już w Polsce zapisać się na kurs norweskiego, żeby przynajmniej w momencie przeprowadzki umieć go na poziomie komunikatywnym - doczytałem się, że wielu pracodawców wymaga już komunikatywnego lub płynnego języka norweskiego.

Czy ktoś z obecnych w Bergen jest w stanie podpowiedzieć jak wygląda zapotrzebowanie na pracowników IT? Dokładnie chodzi o administrację systemami/serwerami Microsoft, Linux, Wirtualizacja itd, wykształcenie średnie techniczne, 5 lat doświadczenia w zawodzie.

Najbardziej widzi mi się właśnie Bergen - jednak nie znam za wielu portali z pracą oprócz Linkedin, finn.no

W Oslo wiadomo, że jest więcej - stolica, czy jednak nawet z znajomością norweskiego może być duży problem z znalezieniem pracy w tej dziedzinie? Wiadomo, że wszędzie jest ciężko aczkolwiek na ilość pracy w IT na zachodzie raczej nie można narzekać..

Dzięki wszystkim za wskazówki i odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
Super !!! To ma sens!!!

Oslo stolica to i z j norweskim ciezko prace znalesc,

a Bergen to juz lajt

no.wikipedia.org/wiki/Kolvereid

w takich miejscach jak to to juz musi byc w ogole raj na ziemi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Ronn źle zrozumiałeś albo ja źle napisałem Chodziło o to, że w Oslo jako stolicy jest więcej ogłoszeń o pracę A do języka norweskiego to było pytanie ogólne o IT - czy nawet znając komunikatywnie norweski nadal może być problem z znalezieniem pracy poza stolicą 
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
tomasz bryl
(rapanui44)
Wiking
Napisz cv, wejdz na finn.no wyslij 100 i jesli ktokolwiek sie zainteresuje to znaczy ze zapotrzebowanie jest a do tego masz juz jakis punkt zaczepienia,,, ja moge Ci napisac ze zapotrzebowanie jest ogromne i zarobisz miljony a ty np nie umiesz powiedziec ani slowa z obcym jezyku i jestes z gory skazany na porazke lub prace ponizej kwalifikacji... Wszystko to kwestia zdolnosci i idrobiny szczescia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok