Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

początki w Oslo-personal nr, przedszkole, szkola j - Norwegia

Czytali temat:
Patrycja Szenbek Los Piteros (994 niezalogowanych)
6 Postów

(martinkarz)
Wiking
Witam Wszystkich,
Planuje w okolicach lata przeniesc sie do Oslo. Moj chlopak jest Norwegiem wiec to jeden z powodow dlaczego chcemy sprobwac zyc TAM. Mam jednak pewne pytania i watpliwosci:
1) w jaki sposob uzyskac personal number , jesli wciaz mieszkam tu, potrzebuje go po to, aby zglosic corcie do przedszkola ( podobno zapisy sa wlasnie teraz)
2) jak to jest z uzyskaniem tego numeru i dluzszego pobyty w norwegii, bede mieszkala z chlopakiem i poczatkowo chodzila do szkoly jezykowej, potem zaczne szukac pracy- jak go juz opanuje w stopniu komunikatywnym
3) jakie szkoly jezykowe polecacie?
4) jak jest z szukaniem pracy w norwegii, raczejb nie interseuje mnie praca fizyczna, aczkolwiek wszytsko zalzy od stopnia przysowjenia norweskiego, moze zycie zweryfikuje moje oczekiwania

pozdrawiam i czekam na jakies wskazowki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
martinkarz napisał:
Witam Wszystkich,
Planuje w okolicach lata przeniesc sie do Oslo. Moj chlopak jest Norwegiem wiec to jeden z powodow dlaczego chcemy sprobwac zyc TAM. Mam jednak pewne pytania i watpliwosci:
1) w jaki sposob uzyskac personal number , jesli wciaz mieszkam tu, potrzebuje go po to, aby zglosic corcie do przedszkola ( podobno zapisy sa wlasnie teraz)
2) jak to jest z uzyskaniem tego numeru i dluzszego pobyty w norwegii, bede mieszkala z chlopakiem i poczatkowo chodzila do szkoly jezykowej, potem zaczne szukac pracy- jak go juz opanuje w stopniu komunikatywnym
3) jakie szkoly jezykowe polecacie?
4) jak jest z szukaniem pracy w norwegii, raczejb nie interseuje mnie praca fizyczna, aczkolwiek wszytsko zalzy od stopnia przysowjenia norweskiego, moze zycie zweryfikuje moje oczekiwania

pozdrawiam i czekam na jakies wskazowki

bardzo rozgarniety ten norek widac )))))))))

buahahhahahahahahahahahahahahahahahahaha

Twoj norweg nie moze zadzwonic do NAV i zapytac o nadanie dnummer albo w UDI o "laczenie rodzin" bez slubu?? czy para bez wspolnego zamieszkania tez moze byc konkubinatem??? wtedy prosciej jak jest UDI.....

kurwa.... norweg..... w norwegii.... problem..... typowy norweski problem.... )))
ile on kawy dziennie pije ze taki przyjebany jest??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty

(ewaw200817)
Nowicjusz
to jak sie dogadujesz z chlopakiem ?
patrzycie sobie caly czas w oczy ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(martinkarz)
Wiking
serio myslalam , ze to jakies powazne forum jest. pytam z perspektywy polakow, pewne rzeczy juz wiem i chcialam skonfrontowac z relanymi przypadkami. A tu tylko dno i obrazanie jakies. gwoli wytlumaczenia, pewne rzczy inaczej wygladaja z perspektywy POlaka a inaczej Norwega. Pytanie belo glwnie do osob , ktore maja dzieci i sa w norlamych zwiazkach
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(martinkarz)
Wiking
pytanie bylo rowniez, o to czy da rade zalatwic ten nr on line np, "Moj Norweg", mieszka w tej chwili w Polsce i co mogl to sie dowiedzial, lecz mnie to nie wystarcza... czy to forum nie jestem po to, aby moc otrzymac jakies przydatne wskazowki, od osob, ktore juz pewne rzeczy przeszly?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
-co masz na mysli piszac "normalny zwiazek"?

-z polski tez mozna zadzwonic do nav-u i wszystkiego sie dowiedziec (nie mowiac juz o stronie nav)

-zapisy juz sie skonczyly

- z szukaniem pracy w norwegii jest za pewne tak samo jak i gdzie indziej na swiecie, zalezy od tego, co masz do zaofiarowania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(martinkarz)
Wiking
dzieki za odpowiedz:
wg mojej wiedzy zapisy wciaz trwaja, ale oczywiscie jeszcze to potwierdze
nic nie mialam na mysli, piszac "normalny zwiazek"- moze tylko norlanych ludzi, a nie obrazajacych "chamow"-czyt---> Yatsek
chcialam uzyskac tylko kilka przydatnych wskazowek na poczatek, to wszystko, bez zbednych zlosliwich komentarzy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
martinkarz napisał:
dzieki za odpowiedz:
nic nie mialam na mysli, piszac "normalny zwiazek"- moze tylko norlanych ludzi, a nie obrazajacych "chamow"-czyt---> Yatsek
chcialam uzyskac tylko kilka przydatnych wskazowek na poczatek, to wszystko, bez zbednych zlosliwich komentarzy

wedle Twojej wiedzy zapisy jeszcze trwaja.. skoro tak, to zapisz dziecko... po chuj sie pytasz jeszcze na zjebanym forum??
a obrazam to Cie od teraz kurwo.... rozkladasz nogi przed tepym norem co nawet nie umie zadzwonic sie zapytac??
skoro jego rodacy mowia mu ze sie nie da to myslisz ze tu na forum wymyslisz cos nowego??
zjebana jestes jak i on....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
martinkarz napisał:
dzieki za odpowiedz:

No to przybywacie do NO i siedzisz na dupie z dzieckiem przez rok albo jakaś dagmama a ty do roboty,a ta twoja niemota robi co chce....
Pamiętaj żeby mu włazić w dupę i nadskakiwać cały czas bo zanim nie pójdziesz do pracy i nie będziesz samodzielna, to może cie przegonić na cztery wiatry z dzieckiem albo bez jak mu się spodoba i nic na to nie poradzisz...

Jak mi wcale nie szkoda takich co mieszają krew z jakimś niegramotnym ciołkiem bo obcokrajowiec...

z dwojaga złego dobrze że to norek, a nie kozojebca, chociaż może to i być pastowany norek no to wygrałaś w takim razie jak w totka..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(martinkarz)
Wiking
Yatsek napisał:
martinkarz napisał:
dzieki za odpowiedz:

wedle Twojej wiedzy zapisy jeszcze trwaja.. skoro tak, to zapisz dziecko... po chuj sie pytasz jeszcze na zjebanym forum??
a obrazam to Cie od teraz kurwo.... rozkladasz nogi przed tepym norem co nawet nie umie zadzwonic sie zapytac??
skoro jego rodacy mowia mu ze sie nie da to myslisz ze tu na forum wymyslisz cos nowego??
zjebana jestes jak i on....

hmmm.... szkoda slow na takiego zawistnego ciola jak Ty, a pytanie bylo raczej do mam , Ty raczej nie nie jestes. Zeanda i brak slow. Musisz byc ostro nieszczeslwiy palancie, Nie dosc ze pewnie tepa morda to i jeszcze prostak i niedouk. Zegnam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok