Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Oslo w 3 dni 07-09.02.2014 - Norwegia

Czytali temat:
Mon Kwi Marysia11 (4952 niezalogowanych)
20 Postów
Marcin Bartnik
(Marcin84)
Wiking
W najbliższym czasie wybieram się z kolegą pozwiedzać trochę Oslo. Macie może jakieś porady, co warto zobaczyć, co lepiej sobie odpuścić. Za wszystkie wskazówki będę wdzięczny. Dodam tylko, że będzie to moja pierwsza wizyta w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
47 Postów
M. M.
(M12tri)
Nowicjusz
Koniecznie Drøbak w okolicy, fajny klimat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Marcin Bartnik
(Marcin84)
Wiking
Dzięki za info.

Jednak wolałbym (ze względu na brak mobilności ) poświęcić cały weekend na Oslo. Chyba, że jestem w błędzie myśląc, że potrzebuje aż 3 dni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Damian C.
(damian31)
Wiking
Wybrałeś nieodpowiednią pore roku. Oslo ma swoje uroki ale latem, no ale skoro masz zamiar przyjechać, mogę cos podpowiedzieć chociaż całego Oslo jeszcze nie przeszedłem. 3 dni to zdecydowanie za dużo. Na pewno powinieneś zaglądnąc na Holmenkollen ( też za wcześnie, bo skoki 9 marca, super impreza) wyżej jest stok Telenor chyba się nazywa, zima jeszcze nie byłem, jak jeździsz na nartach to tam, podstawa Vigelandsparken ( znajdują się tam rzeźby z kamienia, niestety cały urok latem), no i oczywiście centrum- masz tam Pałac Króla, Ratusz, port Aker Brygg, możesz się tam promem przepłynąć, jakaś twierdza się tam znajduje Akershus,jest budynek tego całego Nobla, ogólnie bardzo przyjemnie się tam spaceruje, bardzo dużo turystów niestety też latem, niedaleko jest nowoczesna Opera . W sumie tyle mogę polecić, są jeszcze muzea np.. Wikingów ale tam nie byłem i się raczej nie wybieram. Może ktoś jeszcze cos podpowie, przyjemnego zwiedzania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Marcin84 napisał:
W najbliższym czasie wybieram się z kolegą pozwiedzać trochę Oslo. Macie może jakieś porady, co warto zobaczyć, co lepiej sobie odpuścić. Za wszystkie wskazówki będę wdzięczny. Dodam tylko, że będzie to moja pierwsza wizyta w Norwegii.
www.mojanorwegia.pl/forum/view/3/dyskusj..._okolicach_oslo.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Marcin84 napisał:

Bilety pewnie tanie były?

to jak już będziesz w Oslo dzięki tanim biletom możesz zasmakować egzotyki, wystarczy iść Grønland i poczujesz się jak w Islamabadzie, Teheranie czy Bagdadzie (trochę nowsza zabudowa).
I to wszystko za dużo mniejsze pieniądze....

No chyba że już byłeś w Paryżu to nic nowego w tej kwestii Ciebie nie czeka....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Marcin Bartnik
(Marcin84)
Wiking
Dzięki wszystkim za informacje.

Bilety pewnie tanie były?

Były chociaż już wiem, że akurat cena biletów w tej całej wycieczce ma najmniejsze znaczenie

Zdaje sobie sprawę, że latem będzie ciekawiej i pewnie też zechcę to sprawdzić w okolicach czerwca.

Co do wizyt w "orientalnych" częściach Oslo to dzięki za info. Raczej w miarę możliwości będę je omijał szerokim łukiem

A swoją drogą to jak myślicie, ile powinienem koron zabrać ze sobą. Nie mam zamiaru szaleć ale też jakiś obiad czy piwko na mieście bym sobie spożył.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
76 Postów
Dan M
(DaM86)
Początkujący
Jezeli nie jestes mobilny to wejdz sobie na www.ruter.no mozesz sprawdzic ceny biletow metra,busy itp dosc drogo jak na wycieczki ale co zrobic hehe

Zjesc zwyklego kebaba z kurczaka trzeba zabulic kolo 80/120 z frytami itp wejsciowki na gore na holmenkolen dosc sporo,( widac cala panorame oslo) ceny nie pamietam ( pamietam ze drogo hehe) latem Ladniej to wszystko sie prezentuje...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Marcin Bartnik
(Marcin84)
Wiking
Spoko

Mam zamiar zaopatrzyć się w Oslo Pass 48h. Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem to powinno to rozwiązać problem z biletami na komunikację miejską i wejściówkami do niektórych miejsc.

A z kebabem to się zastanowię bo wiesz jak mówią: "Kupując kebaba osiedlasz ..."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
76 Postów
Dan M
(DaM86)
Początkujący
Hehe nom ale jak masz dac ponad 100 za zestaw w mcDon to wole kebaba a kupuje odziwo od Norkow haha nigdzie sie z czyms takim nie spotkalem Norki tez dobrego kebaba podaja w okolicach drammen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok