Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

12/13.08.2011 - Oslo nocą - Norwegia

Czytali temat:
paweł kubicki Katarzyna Balsam Robert Borkowski Olga Peszat Marlena Szostek askaxdxo nikolaaa (3500 niezalogowanych)
3 Posty
Olga Fasolga
(fasolga)
Wiking
Witam,

W piątek 12 sierpnia o 22:15 lecę z Gdańska do Oslo Rygge, skąd autobus przywiezie mnie do centrum Oslo około 1 w nocy. O 6:31 rano mam pociąg do Bergen z dworca kolejowego Oslo S i chciałam Was zapytać, czy macie jakiś pomysł jak mogłabym spędzić tą noc? Nie chciałabym nigdzie spać, bo boję się że nie wstanę na pociąg Najchętniej pozwiedzałabym centrum Oslo nocą, ale trochę strach w pojedynkę. Czy ktoś z Was mógłby mi coś polecić? Albo może znalazłby się ktoś chętny żeby potowarzyszyć mi te niecałe 5 godzin?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odzew
Olga
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
fasolga napisał:
...Najchętniej pozwiedzałabym centrum Oslo nocą, ale trochę strach w pojedynkę. Czy ktoś z Was mógłby mi coś polecić? Albo może znalazłby się ktoś chętny żeby potowarzyszyć mi te niecałe 5 godzin?
Najbezpieczniej Dla Ciebie będzie , jak z nikim nie będziesz zawierać znajomości na te parę godzin ... bo możesz źle na tym interesie wyjść , a i możesz nawet nie chcąc zajść ...

Co prawda , są wakacje i Oslo z piątku na sobotę tętni normalnym... BALANGOWYM..życiem , jednak jest to dla Ludzi raczej wolnych od nadmiernych bagaży , poza poręczną torebką z kosmetykami ...
Owszem , można bagaż zostawić w schowkach na stacji , jednak trzeba mieć Nor-krone i dla kogoś "Nowego" nie jest to tanie ... .
A jak nie masz bagaży to jak pisałem Oslo tętni życiem do trzeciej w nocy jak w południe i o ile Sama nie będziesz prowokować to nikt Ciebie sam nie zaczepi ...

Zapomniałem dodać , że z tego co pamiętam , to dworzec główny w Nocy jest chyba zamykany gdzieś po pierwszej ...do rana...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Olga Fasolga
(fasolga)
Wiking
Dziękuję bardzo za serdeczne uwagi

Mam w takim razie pytanie, czy w centrum Oslo są jakieś punkty otwarte całą dobę, w których można by się schronić? Jakieś bary fastfoodowe, centra handlowe albo tym podobne względnie bezpieczne miejsca?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...oczywiscie

tylko nie wiem czy cala dobe.
moze nich sie wypowiedza mieszkancy smierdzacej stolicy - oslo!

chodzi oczywiscie o dworzec glowny

p/s:
przy okazji bedzie mozliwosc poznania,najbogatszych bezdomnych i narkomanow na swiecie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
brzydal napisał:...chodzi oczywiscie o dworzec glowny
p/s:
przy okazji bedzie mozliwosc poznania,najbogatszych bezdomnych i narkomanow na swiecie...
To fakt , jednak Oni nie są raczej na samym dworcu , a jedynie w jego stałych i określonych ...okolicach ...

Dworzec jako taki jest bardzo czysty i spokojny ...
Nawet Polscy Bezdomni , zachowują się cicho i niezauważalnie ...
Przebywałem tam po pracy , prawie przez dwa miesiące , w okolicy...> Bagietki <... darmowy bezprzewodowy internet i gniazdko prądowe , do momentu aż sprawiłem Sobie ...Telenora...

......................

Do
..."fasolga"...

Jako takich , ogólnodostępnych przybytków nie ma /w Polskim rozumieniu/... nie wiem jak jest z dworcem autobusowym , na który przyjedziesz z lotniska ...

Ja na Twoim miejscu , odpuścił bym sobie Oslo Nocą i pozostał na lotnisku ... do rana
Lotnisko jest bezpieczne i czynne całą Noc .
A dopiero nad ranem , wybrał bym się do Oslo na dworzec ...
Musisz sobie sprawdzić jaki jest pierwszy kurs Rano do Oslo... i z niego korzystać .

Chyba , że będziesz miała szczęście i na przykład ...HILTON... lub ktoś z Tej Paczki, zaopiekuje się Tobą Osobiście .
O ile jest akurat w Oslo .. anie na wakacjach z Dziećmi.../dotyczy Hilton... a nie pozostałych .. których TĄ DROGĄ POZDRAWIAM...

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...w

takim razie zwracam honor

skoro przebywales tam 2 miesiace,to faktycznie musisz miec bardziej aktualne informacje

ja na szczescie bylem tam tylko 2,3 razy i do tego tylko przejazdem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Olga Fasolga
(fasolga)
Wiking
Nie mogę znaleźć nigdzie informacji, czy dworzec autobusowy jest w nocy otwarty... Może ktoś z Was się orientuje?

Jeśli chodzi o spędzenie nocy na lotnisku to też brałam to pod uwagę, ale obawiam się o poranny transport na dworzec kolejowy. Autobusy zintegrowane z samolotami linii Ryanair (Rygge-Expressen) odjeżdżają 40 minut po przylocie i sprawdziłam już, że kolejny "poranny" autobus odjeżdża dopiero po 10, czyli jak mój pociąg już dawno odjechał.

Znalazłam teraz taką informację: "Linia autobusowa TIMEkspressen kursuje pomiędzy lotniskiem (Oslo Rygge) a centrum Oslo co ok. godzinę, od wczesnych godzin rannych do późnych wieczornych; więcej informacji oraz szczegółowy rozkład jazdy pobrać można ze strony przewoźnika: www.timekspressen.no "

- niestety nie mogę się zupełnie połapać na tej stronie, jest cała po norwesku i nic mi nie mówią nazwy stacji ani te tabelki. Bardzo prosiłabym o pomoc w znalezieniu dobrego połączenia, jeśli ktoś się czuje na siłach O 6:31 z Oslo S odjeżdża mój pociąg.

Pozdrawiam i dziękuję!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
56 Postów
JOANNA BEKKEVOLD
(PATRIOTKA)
Nowicjusz
Jesli chodzi o dworzec kolejowy ,to z tego co wyczytalam na stronie ,poczekalnia jest otwarta do 1.20 a potem otwieraja o 4.30...Dyskoteki sa do 3.00... a te autobusy z Rygge faktycznie nie jada wczesniej niz o 10.00. Ewentualnie masz na stronie polskich przewoznikow,mozesz zapytac ich czy by Cie zabrali z lotniska tak wczesnie...Zycze powodzenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok