Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Adres Informacyjny - Norwegia

Czytali temat:
(878 niezalogowanych)
8 Postów
Ireneusz Czyz
(Ireneusz1)
Wiking
Witam mam niesamowity problem z uzyskaniem adresu informacyjnego aby zalejestrowac sie na policji. Czy znajda sie jacys dobrzy ludzie ktozy pomogo mi z tym?
Z gory dziekuje
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Ireneusz Czyz
(Ireneusz1)
Wiking
Czesiu jade do Norwegi a nigdy nie bylem wiec chcialem sie przed wylotem na internecie zalejestrowac chodz okazuje sie ze potrzebuje adresu do korespondencji i mega potrzebuje tego aby zaczac sie odrazu rozgladac za pracami, szkola i perspektywami. Troszke zalamany jestem bo bilet juz kupilem a pewny bylem ze da sie to zrobic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ireneusz1 napisał:
Czesiu jade do Norwegi a nigdy nie bylem wiec chcialem sie przed wylotem na internecie zalejestrowac chodz okazuje sie ze potrzebuje adresu do korespondencji i mega potrzebuje tego aby zaczac sie odrazu rozgladac za pracami, szkola i perspektywami. Troszke zalamany jestem bo bilet juz kupilem a pewny bylem ze da sie to zrobic.

Skoro jedziesz /lecisz/, to pewnie masz już konkretne miejsce swojego pobytu !?.
Nie wmówisz , że przybywasz tu z namiotem i masz zamiar koczować gdzie popadnie ...
Aby rozglądać się za pracą , nie trzeba się rejestrować na policji , do trzech miesięcy możesz
legalnie przebywać na terenie Norge jako turysta ...
I w tymże okresie spokojnie i na luzie załatwiać wszystkie potrzebna sprawy administracyjne .
To nie szalona Polska tu czas administracyjny ciągnie się swoim powolnym tokiem .

Jak już wylądujesz w tej Krainie i znajdziesz lokum , na dłuższy nocleg , to będzie to , zarazem Twój adres korespondencyjny .
Ot i cała filozofia .

P.s.
Jak nie będziesz miał legalnej pracy z LEGALNĄ umową/kontraktem ...to nie masz co chodzić po policjach bo zezwolenia i tak nie dostaniesz , a tak jak pisałem wyżej , do trzech miesięcy można przebywać i pracować legalnie , trzeba jedynie z umową iść do Skatt i poprosić o kartę podatkową .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Ireneusz Czyz
(Ireneusz1)
Wiking
Masz racje chodz ja staram sie byc przezornym i czym wczesniej dostane numery tym szybciej bede sie starac o prace. Z tymi namiotami to trafilas moze to i smieszne ale nie jestem w stanie przemieszkac w tak drogich hotelach miesiaca czasu. Chyba ze znasz jakis inny racjonalniejszy i malo kosztowny sposob na poradzenie sobie w tym okresie poczatkowym ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ireneusz1 napisał:
.... Chyba ze znasz jakis inny racjonalniejszy i malo kosztowny sposob na poradzenie sobie w tym okresie poczatkowym ?
Tak znam taki sposób...
Jest prozaicznie prosty...

Najpierw znajduje się w Norge taką lub inną pracę , a dopiero następnie się Tutaj przyjeżdża/przylatuje/...

Inaczej , to nieraz walka z wiatrakami , albo ląduje się jako Biały Murzyn u Pseudo Przedsiębiorcy Rodzimego Polaczka...
Jednak Europa to Wolny Kontynent i każdy robi co uważa za słuszne...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Ireneusz Czyz
(Ireneusz1)
Wiking
No tak ale jesli nie zdobede tego adresu nie bede mial numerow to nigdy nie znajde pracy u norwegow i bede skazany na pseldo przedsiembiorcow ktorych tak ciekawie nazwalas..
Mieszkalem 4 lata w szwecji mam 3 letni staz pracy jako tynkarz zapoznalem sie ze skandynawskim systemem pracy, rozmawiam po szwedzku i mama certyfikat angielskiego a nowym ambitnym planem bedzie norweski ktory nie wiele rozni sie od szwedzkiego Jestem 23 latkiem i mam wiele planow i marzen przed soba a walka o adres korespondencyjny zaczyna byc coraz to bardziej uciazliwa..
Masz moze jakis inny sposob prucz tego prozaicznie prostego ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ireneusz1 napisał:Masz moze jakis inny sposob prucz tego prozaicznie prostego ?
NAPISZĘ JESZCZE RAZ , OSTATNI .

Najpierw legalna praca z umową , a dopiero wtedy na policję po numer personalny ...

To Ty Sam musisz Sobie znaleźć Mieszkanie , w Hotelu ... na Kempingu ... lub u jakiegoś znajomego Krajana ...
Niektóre firmy również mają miejsca na zakwaterowanie w Kontenerach .
Ja nie mieszkam w Oslo tylko za Kołem Polarnym na Północy i u Mnie na Wsi owszem jest możliwość zakwaterowania , jednak tylko i wyłącznie z TRZYMIESIĘCZNYM... depozytem .
Bo poprzednicy ..."przemili Polaczkowie"... tak kombinowali z pokojami , że mało co , a płyty gipsowe by przy okazji wyprowadzki wymontowali ...

Jednak tu za bardzo dużo pracy nie ma , bo to spokojna i stabilna Wioska...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Ireneusz Czyz
(Ireneusz1)
Wiking
Gabriel nie masz racji skoro Norwedzy udzielaja takiej mozliwosci przyjechania i szukania pracy na wlasna reke a nie potrafisz tego zrobic bez zalejestrowania sie na nav gdzie musisz posiadac numery a tych zas nie dostaniesz bez adresu korespondencji to musisz sobie jakos ten adres zalatwic i ja w tym celu otworzylem ten temat. Spoko ze mieszkasz se tam gdzie mieszkasz na wsi ale jakos mi to na razie nic nie pomoglo.

Do wszystkich konkretnych mieszkancow Oslo apeluje o adres.
Z gory wielkie dzieki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ireneusz1 napisał:
Gabriel nie masz racji skoro Norwedzy udzielaja takiej mozliwosci
Skoro nie mam racji ...to brnij dalej w tej... Tylko Twojej prawdzie i racji ...
Niech się Tobie Darzy...
Ja Osobiście co miałem do napisania to napisałem , a jak jesteś Taki Mundry ,to Ja spadam

BĘC....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
Nowicjusz
Gabriel wyłożył Ci wszystko jasno: najpierw legalny kontrakt, potem rejestracja na policji. Innymi słowy: najpierw Arbeidsavtale lub Ansettelsebevis potem Registrerinsbevis.
Numer personalny zaś (tymczasowy D-numer) wraz z karta podatkową dostaniesz w Skatt, podając polski adres zameldowania-nie ma żadnego problemu.

Zeby nie byc gołosłownym:
www.sua.no/pl/sua/

Czy teraz nareszcie dałeś się przekonać, pomimo tego, że nie należę do "konkretnych mieszkańców Oslo"?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok