Aktualności
Szczurze odchody i spleśniałe mięso: ten widok obrzydził sanepid. Knajpy zamknięto
1
Na podjęcie decyzji o nałożeniu kary w przypadku niektórych restauracji wystarczyło Norweskiemu Sanepidowi kilka minut – zdjęcia mówią same za siebie. Mattilsynet
W październiku odbyła się kolejna duża kontrola w stołecznych punktach gastronomicznych. W ciągu piątkowego wieczoru audytorzy sprawdzili warunki pracy i przechowywania żywności w jedenastu barach i restauracjach na terenie Oslo. Wyniki akcji były na tyle zatrważające, że trzy lokale zamknięto, a w dwóch wstrzymano sprzedaż.
Kontrolerzy znaleźli w nich bowiem m.in. odchody gryzoni i zepsute mięso. Mattilsynet nie mogło jeszcze zdradzić naszej redakcji nazw ukaranych restauracji, jednak udostępniło nam zdjęcia prezentujące niektóre „przewinienia”.
Knajpy, które były na celowniku
W akcji wzięli udział przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Mattilsynet), jak również Urzędu Podatkowego (Skatteetaten), Urzędu Pracy i Polityki Socjalnej (NAV) oraz policji. Na warsztat wzięto miejsca, które już wcześniej miały coś na sumieniu i którym bacznie przyglądało się A-Krimsenteret, grupa przeciwdziałająca przestępstwom na rynku pracy w Norwegii.
Marit Kolle, rzeczniczka prasowa Mattilsynet z oddziału Oslo, Asker og Bærum, potwierdziła informacje, że w ciągu kilku godzin skontrolowano jedenaście lokali gastronomicznych w Oslo. W efekcie trzy z nich zostały zamknięte, dwa zawiesiły sprzedaż. Na podjęcie decyzji o nałożeniu kary w przypadku niektórych restauracji wystarczyło Norweskiemu Sanepidowi kilka minut – zdjęcia mówią same za siebie.
Poza tym, że kuchnie i zaplecza nie były utrzymane w czystości – pomijając brudne powierzchnie i naczynia – w jednej z piwnic audytorzy odkryli mnóstwo szczurzych i mysich odchodów. W lokalach zalegało spleśniałe i zepsute jedzenie, jak również około 70 pojemników z daniami mięsnymi przechowywane w temperaturze pokojowej, poza lodówkami. Zawartość pojemników została zniszczona.
Historia lubi się powtarzać?
To nie pierwsze tego typu odstręczające odkrycia i nie pierwsza kontrola Inspekcji Sanitarnej we współpracy z organami przeciwdziałającymi przestępstwom na norweskim rynku pracy. Przeprowadza się je rutynowo, lecz na szczególnie dużą skalę na gastronomicznej mapie stolicy kraju fiordów. W maju audytorzy odwiedzili restauracje i bary w okolicach ratusza i Aker Brygge, ponieważ szczególnie w okresie wiosenno-letnim miejsca te są szczególnie chętnie szczególnie uczęszczane zarówno przez mieszkańców stolicy, jak i turystów.
Wówczas największe zastrzeżenia wzbudziła higiena żywności w trzech lokalach: Tasty Green, Lille Sumo II i Blue Siam. Za karę ich działalność wstrzymano. Czy jednak ponownie na cenzurowanym znalazły się punkty gastronomiczne w najmodniejszej dzielnicy Oslo, Mattilsynet nie chce jeszcze powiedzieć.
Reklama
To może Cię zainteresować
23-10-2018 23:34
6
0
Zgłoś