Życie w Norwegii
Polski grill w Norwegii
12

Mało który Norweg zdaje sobie sprawę z tego, że popularny w jego kraju engangsgrill produkowany jest w Polsce.
Na wszelkich polanach, w parkach, na miejskich trawnikach i szlakach Norwegowie rozpalają engangsgrille, czyli grille jednorazowego użytku. Kosztują one niewiele, są poręczne i pozwalają na upieczenie norweskich mięsnych specjałów. Przede wszystkim kiełbas, które w Polsce uznane by zostały za najpodlejsze parówki.
Miliony grilli z Goleniowa
Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, skąd pochodzą te grille. Te, które podbiły skandynawski rynek, produkowane są w Goleniowie przez firmę Dancoal. Rocznie polska firma sprzedaje około miliona engangsgrilli rocznie w Skandynawii. Dla Norwega koszt takiego grilla równa się kosztowi opakowania śmietany albo butelki coca-coli. Nic dziwnego więc, że jednorazowe grille kupowane są na potęgę. Z dostępnością też nie ma problemu. W każdym sklepie albo na każdej stacji benzynowej w Norwegii znajdziemy engangsgrille.

karinaunaas/ig.com
"Na działce mam dobrego grilla..."
Polskiej firmie udało się wyprzeć producentów skandynawskich, a także uporać się z konkurencją z innych krajów na rynku norweskim. A czy na rynku polskim radzą sobie równie dobrze?
- Po co mi jednorazowy grill, skoro mam bardzo dobrego grilla na działce? - mówi Piotr, który grilluje tylko w weekendy, odwiedzając swój domek letniskowy.
Taka różnica jest oczywiście spowodowana tym, że w Polsce rozpalanie grilla w większości miejsc jest po prostu niedozwolone. Jednak w naszym kraju istnieje inne od skandynawskiego podejście do tego, co prywatne. Lubimy cieszyć się NASZYM miejscem, NASZYM grillem na WŁASNEJ działce. Norwegowie traktują przyrodę, lasy, jeziora, plaże i fiordy jako własność wspólną, z której każdy może korzystać. Dlatego też engangsgrille są tak popularne - idealne przenośne mini ogniska, którymi można cieszyć się praktycznie wszędzie.
Karkówka czy parówki?
Dodatkowo dochodzi sprawa tego, co grillujemy. Czy jednorazowy, mały grill dałby radę uwielbianej przez Polaków karkówce? Jedno jest pewne - idealnie radzi sobie z kiełbaskami lub kawałkami kurczaka, nie wspominając o warzywach.
Zanim Polacy przekonają się do grilli jednorazowych minie za pewne trochę czasu. Na razie rynek skandynawski wydaje się idealny dla polskiej firmy z Goleniowa.

irenefresh88/ig.com
Źródło: natemat.pl, aktivoslo.no, youtube.com; zdjęcie frontowe: kraigery/ig.com
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
5
20-06-2014 07:19
2
0
Zgłoś
17-06-2014 16:32
0
-1
Zgłoś
17-06-2014 14:30
0
-3
Zgłoś
10-06-2014 22:30
0
0
Zgłoś
10-06-2014 16:52
2
0
Zgłoś
09-06-2014 17:43
0
-1
Zgłoś
09-06-2014 17:04
2
0
Zgłoś