Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Życie w Norwegii

Norweskie mleko najdroższe w Europie

zosia@mojanorwegia.pl/ZosiaMN

21 maja 2014 10:53

Udostępnij
na Facebooku
Norweskie mleko najdroższe w Europie


Jest 110% droższe niż średnia europejska cena.



Norwegia stosuje ochronę rolnej produkcji krajowej. To sprawia, że tym kraju ceny mleka, sera czy mięsa są relatywnie wysokie.

Po kryzysie finansowym różnica w cenach norweskich i europejskich wzrosła z średnio 60 do 80%. Najbardziej jednak różnią się ceny produktów mleczarskich – w Norwegii są o około 110% droższe.

- Ceny nabiału są ponad dwa razy wyższe tutaj w Norwegii niż w Unii Europejskiej. Około 30% z tego spowodowane jest większymi kosztami życia – mówi Per Ingvar Olsen ze Szkoły Handlowej BI.


 

mleko w Norwegii
stavnesli/IG.com

 

 

Spadek cen w Unii Europejskiej

Olsen przyjrzał się niektórym ekonomicznym konsekwencjom norweskiej polityki rolnej.

- Unia Europejska w ostatnich latach dopasowała swoje produkty mleczarskie do rynku światowego. To spowodowało spadek cen w Unii. Teraz różnice między norweskimi a unijnymi cenami są o wiele większe – mówi Olsen.

Ile mogłoby kosztować mleko w Norwegii, jeśli kraj zniósłby ochronę produkcji krajowej?

- Myślę, że spokojnie moglibyśmy liczyć na cenę o 20, 30% niższą od dzisiejszej – mówi pracownik Szkoły Handlowej.

- To stworzyłoby także większą konkurencję, nie tylko dla rolników, ale także w branży spożywczej. A to z kolei doprowadziłoby do większej presji obniżania cen produktów rolnych.

Olsen wskazuje także na to, że doprowadziłoby to do większej różnorodności produktów. Naukowiec podkreślił jednak, że ceny norweskich wyrobów mięsnych stały się w ostatnich latach rozsądniejsze w stosunku do cen unijnych.

 

mięso
monestrandsbjerg/IG.com

 

Miliardy w nadwyżkach cen

Ivar Gaassland, który jest naukowcem w Instytucie Badań Ekonomicznych i Biznesu, twierdzi, że norweskie produkty mają stałą nadwyżkę cenową. Wskazuje na to, że rolnictwo ma potencjał, który tłumią obecne zarządzenia.

- Koszty na drodze od rolnika i wyprowadzenia produktu dalej, mała konkurencyjność i nieefektywność są o wiele za duże. A to sprawia, że jedzenie jest droższe. W dodatku zarządzenia wpływają na mały wybór produktów – mówi Gaasland.

Ciekawe, czy norweskie jedzenie rzeczywiście stałoby się tańsze po zniesieniu zarządzeń protekcjonizmu celnego.

 

 

ceny w Norwegii
kalbakk85/IG.com

 


 

Źródło: nettavisen.no, ba.no; zdjęcie frontowe: irenedetermeg/IG.com

 

 


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok