Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Życie w Norwegii

Kebab daniem narodowym Norwegii?

Udostępnij
na Facebooku
7
Kebab daniem narodowym Norwegii?

Norwegia wybiera swoje danie narodowe. Kebab, pizza czy fårikål?


Baranina w kapuście już passé?

 

Norweska minister rolnictwa i żywności, Sylvi Listhaug (Frp) ogłosiła konkurs na nową potrawę narodową Norwegii. Czy kebab ma szansę zdetronizować fårikål*?

*Fårikål - danie składające się z mięsa owczego i kapusty, doprawione czarnym pieprzem. Wszystkie składniki gotowane są razem.


Faarikaal
Fårikål, foto: wikipedia.org

W piątek, na jednym z największych festiwali jedzenia, Grüne Woche w Berlinie Norwegia wystawiła swoje stoisko. Pytano tam o to, które danie powinno stać się narodową potrawą Norwegii.

- Z czego jesteśmy szczególnie dumni, co lubimy serwować innym? Czy różne regiony mają jakieś charakterystyczne danie? Co tak w zasadzie jest daniem narodowym w Norwegii? - pytała minister Listhaug. Ministerstwo stworzyło nawet specjalny adres email, na który każdy może wysłać swoją propozycję nowego dania narodowego: nasjonalrett2014@lmd.dep.no.

Surowa produkcja


Jedynym kryterium, które minister stawia w konkursie jest to, że potrawa musi być przyrządzona na bazie surowych produktów pochodzących z Norwegii. Propozycje zaczęły napływać w dużych ilościach i szybko okazało się, że fårikål ma mocną konkurencję. Czterdzieści lat temu właśnie ta potrawa została ogłoszona przez słuchaczy programu Nitimen, nadawanego przez stację P1, daniem narodowym Norwegii. Do tej pory pozycja baraniny w kapuście pozostawała niezagrożona.

Petter Sekne, który pracuje jako szef kuchni, m.in. w restauracji w Operaen w Oslo, cieszy się, że Listhaugen postanowiła znaleźć fårikål konkurencję.

- To fantastyczne danie. Kocham fårikål, ale czemu narodowa potrawa miałaby być tylko jedna? Fårikål nie stanie się gorszy tylko przez to, że przestanie być daniem narodowym. Danie narodowe powinno być czymś, co będzie gościło na norweskich stołach przez długie lata, a nie tylko chwilową modą.

Kebab, taco czy pizza?


Przez kilka ostatnich lat w Norwegii pojawiało się sporo nieoficjalnych dań narodowych. Pizza Grandiosa, piątkowe taco, czy nawet kebab mogą startować w konkursie, jeśli zostaną przyrządzone z norweskich półproduktów. Czy któreś z nich ma szansę stać się flagowym daniem z północy?

Grandiosa
Oficjalna strona pizzy Grandiosa

- Byłoby naprawdę głupio. Pomimo tego, że są to potrawy bliskie norweskim sercom, to żadna z nich nie jest szczególnie „wysublimowana" - dodaje Sekne.

- Według mnie danie narodowe powinno być czymś, z czego możemy być dumni, a niekoniecznie czymś bardzo popularnym. Nie sądzę, że ludzie z dumną przyznają się do jedzenia pizzy, taco czy kebabów, a zjada je większość z nas. Kultura jedzenia jest czymś dobrym, zwłaszcza, że ciągle się zmienia i rozwija.

Kiełbasa z niedźwiedzia i mięso z piżmowoła


Na norweskim stoisku na Grüne Woche prezentowane są różne wyroby i półprodukty. Niektóre bardzo dziwne:

- Wyprodukowaliśmy kiełbasę z niedźwiedzia, której po raz pierwszy będzie można spróbować właśnie w tym tygodniu - powiedział Svein Håpnes z Skånaliseter Gårdsysteri.

Przy współpracy z Li-snadder wyprodukował kiełbasę z mięsa z niedźwiedzia i baraniny. Kiełbasę doprawiono dziesięcioletnim kozim serem. Knut Nyhus z Kongsvoll  fjellstue zaserwował gościom targów kiełbasę zrobioną z mięsa piżmowoła.

Smalahove
Smalahove, foto: flickr/Per Arne Slotte


Lubicie typowe dla Norwegii potrawy - fårikål, smalahove, lutefisk czy też fiskeboller? A może Norwegia kojarzy wam się właśnie z Grandiosą?

Źródło: abcnyheter.no, vg.no, zdjęcie frontowe: Marta Filaber/MN


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


zdzi ra

23-01-2014 17:39

No i oczywiscie,przeterminowane (3lata!) mieso smakowe!

Paulina Sobiech

23-01-2014 17:25

Nigdy w życiu by kebab był daniem narodowym Norwegii!! Norwegia powinna mieć danie Narodowe "pølse" Czyli te ich ParówkoKiełbasy ...

zdzi ra

22-01-2014 18:15

p/s:
zeby tylko nie trafic,na kebab albo pizze,produkowane w norwegii:
www.mojanorwegia.pl/zycie_w_norwegii/nor...lady_produktow!.html

zdzi ra

22-01-2014 18:10

Kebab i pizza,to tradycyjne norweskie dania!

Tomek T

22-01-2014 18:03

Kebab jest daniem narodowym NIEMIEC

K T

22-01-2014 16:55

Tyle ze Polacy sa tutaj jedynie z powodu ropy naftowej i wysokich pensji (jak i rowniez wysokiej checi norskow do wydawania pieniedzy na uslugi prywatnych firm).

A muzole od kebabu pragna norska zaniesc swiatlo islamu wprowadzic szariat taka pokojowa wersja jihadu. W koncu ich religia im kaze wprowadzac islam gdzie sie tylko da. Wiec przyjeli strategie ze najpierw przeniesie sie ich ilu tylko sie da do zachodniej europy a potem sie rozmnoza (po 10 dzieci w rodzinie) i demokratycznie wprowadza szariat... no chyba ze poczuja sie zagrozeni to zaczna mniej pokojowymi metodami jak czasem probuja we Francji.

Dobrze ze do Slowianskich narodow tak masowo sie niesprowadzaja a Putin juz teraz powiedzial im jasno ze z szariatu nici i moga sie dopasowac do Slowianskiej kultury i prawa lub wypierd....

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok