Tanio i zdrowo. Olej kokosowy dobry na wszystko

fotolia.com - royalty free
W skład oleju kokosowego wchodzi między innymi kwas laurynowy, który znacząco poprawia naszą odporność (możemy go znaleźć także w mleku matki). Prócz tego zawiera witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.Możemy go z łatwością używać w kuchni. Olej kokosowy dodaje się między innymi do smażenia potraw. Jest o tyle dobry, że w ogóle nie zmienia zapachu ani smaku smażonych potraw (możemy smażyć na nim zarówno mięso, jak i naleśniki czy jajecznicę). Oprócz tego można go użyć zamiast masła – robiąc kanapki, podobnie przygotowując na przykład ciasto, naleśniki czy koktajl.
Ale to nie wszystko.Olej kokosowy działa na nas od wewnątrz, ale też i od zewnątrz. Teraz coś dla pań: posiada on również zastosowania w kosmetyce. Możemy na przykład bez problemu nałożyć go na włosy jako maskę lub nanieść tylko na suche i rozdwajające się końcówki. Regularnie wmasowywany w dłonie spowoduje, że skóra staje się gładka, a paznokcie wzmocnione. Skończyła ci się pomadka do ust? Spokojnie zastąpić ją olejem kokosowym, zwłaszcza w taką pogodę, jaką mamy teraz. Działa doskonale na suche i spierzchnięte usta. Możemy również użyć go do demakijażu – wystarczy nanieść niewielką ilość specyfiku na płatek kosmetyczny, nawilżyć ciepłą wodą i gotowe!
W Polsce oleje kokosowe nie są zbyt tanie, jednak jakiś czas temu, robiąc zakupy w jednym ze sklepów owocowo-warzywnych na Grønlandzie w Oslo, natknęłam się na słoik oleju kokosowego. Zawierał 330 ml i kosztował – bagatela – 27 koron. Dla tych, którzy są ciekawi jego właściwości i na własnej skórze chcą się przekonać jak działa, podpowiadam, że należy go szukać wśród asortymentu z olejami lub oliwą z oliwek.

To może Cię zainteresować