Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Zdrowie

Tanio i zdrowo. Olej kokosowy dobry na wszystko

Natalia Kozłowska

15 grudnia 2015 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Tanio i zdrowo. Olej kokosowy dobry na wszystko

fotolia.com - royalty free

Moda, żeby być fit trwa w najlepsze. Jednak nie dotyczy tylko sportu, ale również tego, co jemy. Olej kokosowy to produkt „superfood”, co oznacza, że jego spożycie niezwykle dobrze wpływa na nasze zdrowie.
Moda na zdrowy styl życia trwa w najlepsze. Jednym z powodów jej popularności może być również fakt, że zbliża się rychły koniec roku. Spora rzesza ludzi właśnie w tym okresie rozmyśla nad swoimi postanowieniami noworocznymi. „Od nowego roku zacznę bardziej dbać o siebie, może zapiszę się na basen lub siłownię” – często słyszymy z ust naszych znajomych. Jednak zdarza się, że większość z nas już w połowie stycznia stwierdza, że nie ma na nic czasu ani siły. Zmęczenie w pracy oraz natłok obowiązków domowych powoduje, że postanowienia noworoczne przekładamy na kolejny rok… I tak w kółko. Dlatego w nadchodzącym Nowym Roku znajdźmy proste i łatwe do spełnienia postanowienia, w których rzeczywiście jesteśmy w stanie wytrwać dłużej niż kilka dni.
Jednym z prostych postanowień, które z całą pewnością możemy polecić, jest zmiana diety, ale nie ta restrykcyjna, zmieniająca naszą kuchnię w istne domowe laboratorium zdrowej żywności – wystarczy zakup jednego produktu, aby żyć zdrowiej niż dotychczas. Olej kokosowy, bo o nim właśnie mowa, posiada szereg właściwości które powodują w naszym organizmie niezłe zdrowotne poruszenie.

W skład oleju kokosowego wchodzi między innymi kwas laurynowy, który znacząco poprawia naszą odporność (możemy go znaleźć także w mleku matki). Prócz tego zawiera witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.Możemy go z łatwością używać w kuchni. Olej kokosowy dodaje się między innymi do smażenia potraw. Jest o tyle dobry, że w ogóle nie zmienia zapachu ani smaku smażonych potraw (możemy smażyć na nim zarówno mięso, jak i naleśniki czy jajecznicę). Oprócz tego można go użyć zamiast masła – robiąc kanapki, podobnie przygotowując na przykład ciasto, naleśniki czy koktajl.

Ale to nie wszystko.Olej kokosowy działa na nas od wewnątrz, ale też i od zewnątrz. Teraz coś dla pań: posiada on również zastosowania w kosmetyce. Możemy na przykład bez problemu nałożyć go na włosy jako maskę lub nanieść tylko na suche i rozdwajające się końcówki. Regularnie wmasowywany w dłonie spowoduje, że skóra staje się gładka, a paznokcie wzmocnione. Skończyła ci się pomadka do ust? Spokojnie zastąpić ją olejem kokosowym, zwłaszcza w taką pogodę, jaką mamy teraz. Działa doskonale na suche i spierzchnięte usta. Możemy również użyć go do demakijażu – wystarczy nanieść niewielką ilość specyfiku na płatek kosmetyczny, nawilżyć ciepłą wodą i gotowe!

W Polsce oleje kokosowe nie są zbyt tanie, jednak jakiś czas temu, robiąc zakupy w jednym ze sklepów owocowo-warzywnych na Grønlandzie w Oslo, natknęłam się na słoik oleju kokosowego. Zawierał 330 ml i kosztował – bagatela – 27 koron. Dla tych, którzy są ciekawi jego właściwości i na własnej skórze chcą się przekonać jak działa, podpowiadam, że należy go szukać wśród asortymentu z olejami lub oliwą z oliwek.
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok