Imigranci chorują na raka rzadziej niż Norwegowie. To kwestia stylu życia?
Według autorów badania, bardzo prawdopodobnym wyjaśnieniem tego zjawiska jest zachodnia dieta. pixabay.com - CC0 License
W odróżnieniu do poprzednich badań na ten temat, eksperci tym razem dowiedli, że mężczyźni z wschodniej części Europy mają większą skłonność do zachorowania na raka np. płuc, aniżeli Norwegowie. Wielu imigrantów ponosi również większe ryzyko zapadnięcia na raka żołądka i wątroby.
– Widzimy duże różnice w zapadalności na raka, zwłaszcza kiedy porównuje się imigrantów ,,non-western”, czyli nie imigrujących na zachód, z ogółem populacji – twierdzą badacze.
– W dużej liczbie przypadków jest to zależne od samych imigrantów. Grupa ta różni się bowiem stylem życia, co z kolei chroni ich przed zachorowaniem na raka m. in. jelit oraz płuc – uważa Kirsti Vik Hjerkind prowadząca badania.
Według autorów badania, bardzo prawdopodobnym wyjaśnieniem tego zjawiska jest zachodnia dieta, która składa się z większej ilości tłuszczu, cukru, alkoholu, czerwonego mięsa oraz solonych, przetworzonych produktów. Imigranci zaś spożywają częściej domowe jedzenie z często własnoręcznie uprawianych produktów i tworzonych wyrobów, które to przywożą ze swego ojczystego kraju. Wielu z nich spożywa też mniej alkoholu i pali mniej papierosów niż przeciętny mieszkaniec Norwegii czy innych zachodnich krajów.
Rezultaty badań zostaną opublikowane w International Journal of Cancer.
To może Cię zainteresować