Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Zdrowie

95 % norweskich truskawek jest pryskanych

Udostępnij
na Facebooku
22
95 % norweskich truskawek jest pryskanych


Norweskie truskawki to słodki i pyszny przysmak. Jednak czy aby na pewno zdrowy?


Raport Instytutu Bioforsk ujawnia, że 95% norweskich truskawek jest regularnie opryskiwanych substancjami zawierającymi pestycydy. Według portalu VG.no, nawet 30 różnych rodzajów takich substancji jest używanych w produkcji norweskich truskawek. Część z tych preparatów zawiera również herbicydy (rodzaj pestycydów służących do zwalczania chwastów w uprawach), fungicydy (środki chemiczne zawierające związki siarki i miedzi, mające zastosowanie w zwalczaniu grzybów atakujących rośliny) oraz substancje chroniące przed szkodnikami. 


smaczne truskawki
foto: pixabay.com


Terje Røyneberg z norweskiego Mattlisynet, rządowej instytucji zajmującej się pilnowaniem standardów i jakości pożywienia, mówi aby pamiętać o płukaniu owoców przed spożyciem.

 – Również w owocach sprowadzanych z innych krajów, możemy znaleźć pozostałości takich substancji. Wiąże się to z faktem, że w wielu państwach europejskich trzeba walczyć ze szkodnikami, które plądrują pola – mówi Røyneberg. 

Jednak nie wszystkie truskawki są pryskane tymi wszystkimi substancjami. Wszystko zależy od rolnika, miejsca, gdzie owoce są uprawiane oraz warunków terenowych danej parceli. Badania Mattilsynet wykazały, że w niektórych truskawkach można było odnaleźć od dwóch do siedmiu tego typu substancji.

Zbiory truskawek
foto: wikimedia.org

Thorleif Müller, rolnik z Norwegii, zapewnia że norweskie truskawki są całkowicie bezpieczne. 

– Jesteśmy naprawdę ostrożni jeśli chodzi o kwestię pryskania naszych owoców, wiele środków rolniczych jest nieustannie modyfikowanych i zawiera dużo mniej szkodliwych składników niż kiedyś – twierdzi Müller.



źródło: forskning.no
źródło zdjęcia frontowego: wikimedia.org


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


full casco

28-06-2014 08:58



kto zgadnie ktyora jest norweska a ktora z Polski

harald klinton

26-06-2014 20:53

...najwazniejsze,ze wyrosly na norweskiej ziemi: najpiekniejszej i najbardziej urodzajnej - na swiecie!

harald klinton

26-06-2014 20:27

...najwazniejsze,ze norweskie - najlepsze na swiecie!

full casco

26-06-2014 19:38

Annaasker napisał:
Redaktor chyba Jest na wakacjach, skoro piszecie o pryskanych truskawkach. Wszystkie owoce są pryskanie poza tymi øko, gdzie jest minimum srodków tyle tylko, że w skandynawi jest lepsza kontrola czym pryska się niż w Polsce. Tam w 99% jest tylko ekonomia tu jest jeszcze trochę zdrowego rozsądku.
i dlatego wszedzie sa truskawki z Wolszyna po 19kr

Adam B

18-06-2014 22:51

W norwegii nie powinno sie prowadzić produkcji truskawek z powodu niesprzyjającego klimatu.
W porównaniu norweskie truskawy do polskich nie mają prawie wcale smaku truskawki,może troche pachną jak truskawka ale w smaku daleko odbiegaja od smaku polskich truskawek a to za sprawą cieplejszego klimatu i żyżniejszej gleby.
Dla sprostowania: Pryskaja wszędzie aby było mniej szkód ,smacznego

Sigurd I

18-06-2014 22:19

fullcasco napisał:
cos ty woda lepiej smakuje
musisz doprawic salmiakiem


u mnie nie trzeba doprawiac no chyba zeby rozcieczyc

full casco

18-06-2014 22:17

cos ty woda lepiej smakuje
musisz doprawic salmiakiem

Sigurd I

18-06-2014 22:16

Joseph napisał:
Annaasker napisał:
Jon D.W polsce rowniez sie pryska. Truskawkach Jest bardzo narazona na grzyby i trzeba pryskac. Z cena to nie ma nic do czynienia- chcesz truskawkach, daj i chron opryskiem. A ty jak za 100 lat norweskiego nauczysz sie to tez poczytaj o plantevern

jak tutejsze truskawki smakują jak woda o smaku nawozu azotowego.


cos ty woda lepiej smakuje

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok