Festiwal kulinarny SMAK co roku przyciąga tysiące gości
smak.no
Rusza coroczny festiwal kulinarny SMAK. Na ulicach Tromsø po raz kolejny pojawią się kolorowe namioty i tłumy turystów. W powietrzu unosić się będzie bajeczny zapach. W programie m.in. kursy kulinarne i degustacje lokalnych przysmaków. A będzie z czego wybierać – imprezę odwiedzi co najmniej 64 wystawców. Wybieracie się?
W Tromsø w dniach 23-24 września rusza kolejna edycja festiwalu kulinarnego SMAK.Pierwsza miała miejsce w 2013 roku i odniosła olbrzymi sukces. Czy tegoroczna edycja go powtórzy?
Lokalne produkty w nowych odsłonach
Festiwal stawia głównie na tradycyjną kuchnię Północy. Wystawcami będą lokalni producenci, prywatne firmy, a także szefowie kuchni najmodniejszych restauracji oraz najświeższe odkrycia norweskiej branży kulinarnej. Choć wystawiane produkty są z założenia tradycyjne, niektóre ujrzymy w całkiem innych, nowoczesnych odsłonach. W programie przewiduje się także degustacje potraw oraz kursy gotowania.
64 wystawców, 70 tys. gości
Festiwal to świetna promocja dla wystawców, a także dla odwiedzających, którzy SMAK mogą potraktować jako okazję do spędzenia czasu w gronie najbliższych, a także do integracji z mieszkańcami Tromsø. A tych w mieście będzie naprawdę sporo – SMAK to największa tego typu impreza kulinarna w północnej Norwegii. W ubiegłym roku przez miasto przewinęły się prawdziwe tłumy – festiwal odwiedziło ponad 70 tys. gości i 64 wystawców. W tym roku zapowiada się ich jeszcze więcej!