Rozrywka
Stołeczne mini browary spisały się na medal
6

Co powiecie na małe odstępstwo od znanych piw korporacyjnych? W Oslo aż roi się od małych browarów, które proponują zupełnie nowe doznania smakowe.
Mattilsynet (Norweski urząd ds. bezpieczeństwa żywności) skontrolował osiem małych browarów znajdujących się w Oslo i jest zachwycony tym, co tam zastał, a właściwie tym, czego się nie doszukał.
Zdały egzamin na piątkę
Niektóre browary są nowe, inne funkcjonują już od wielu lat. Jedne są duże, drugie małe. W stolicy znajdziecie, takie, które wyprodukowane piwo sprzedają tylko w swoich lokalach, inne sprzedają wyroby na szerszą skalę. Wszystkie osiem browarów łączy jednak jedna wspólna cecha - zostały skontrolowane jesienią i w żadnym z nich Mattilsynet nie doszukał się nieprawidłowości.
- Tak, to była bardzo pozytywna kontrola. Zgodnie doszliśmy do wniosku, że we wszystkich browarach panuje należyta higiena, a wszystkie wymagane procedury są przestrzegane - mówi Solveig Eriksrud z Mattilsynet.

Crowbar Bryggeri, fot. flickr.com/brostad
Browarnicy dbają o swoje interesy
Mimo, że nie wszystkie kontrole kończą się takim sukcesem, Eriksrud nie jest zaskoczona doskonałym stanem browarów i znajdujących się przy nich pubów.
- To prawda, nie jestem zaskoczona wysoką jakością usług świadczonych przez tych browarników. Z doświadczenia wiem, że tego typu firmy zakładają bardzo kompetentni ludzie. Patrząc z drugiej strony, nieprzestrzeganie procedur byłoby bardzo szkodliwe dla samych browarników. Ich piwo straciłoby na jakości, a tym samym stali klienci odeszliby do konkurencji - wyjaśnia Solveig Eriksrud.
(Nie)zapowiedziana kontrola?
Czy nie jest przypadkiem tak, że browarnicy doskonale wiedzieli o mającej się pojawić kontroli i specjalnie się na tę okazję przygotowali?

Amundsen Bryggeri, fot. dagbladet.no
- Myślę, że fakt, iż nasza wizyta była zapowiedziana, nie ma większego znaczenia. Oczywiście, czas działa na korzyść właścicieli browarów, ale znaczących odstępstw od wymaganych procedur i tak nie zdążyliby ukryć. Jedyne, co mogli zrobić, to dokonać kosmetycznych poprawek i posprzątać zakamarki, do których prawie nikt nie zagląda.
Czy w takim razie możemy zaufać stołecznym browarom rzemieślniczym i skosztować ich wyrobów?
- Zdecydowanie tak. Po przeprowadzonej kontroli twierdzimy, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i klienci nie muszą obawiać się o swoje zdrowie - zapewnia Eriksrud.
Skoro Mattilsynet zapewnia o wysokiej jakości usług świadczonych przez małe, stołeczne browary, może warto spróbować?

Wybieracie się dzisiaj na piwo?
Oto miejsca, które przeszły wspomnianą kontrolę pozytywnie:
- Amundsen Bryggeri & Spiseri (http://www.osloby.no/sted/Amundsen-Bryggeri--Spiseri-6905415.html)
- Crowbar & Bryggeri (http://www.osloby.no/sulten/--En-olrevolusjon-i-Oslo-7164513.html)
- Grünerløkka Brygghus (http://www.osloby.no/sted/Grnerlokka-Brygghus-6905501.html)
- Schouskjelleren (http://www.osloby.no/sted/Schouskjelleren-mikrobryggeri-6905616.html)
- Oslo Mikrobryggeri (http://www.osloby.no/sted/Oslo-Mikrobryggeri-6903803.html)
- Dronebrygg (http://www.osloby.no/sted/Kunstnernes-Hus-Bar-og-Restaurant-6903856.html)
- Nydalen Bryggeri & Spiseri (http://www.osloby.no/sted/Nydalen-spiseri-og-bryggeri--7347159.html)
- Mansons Little Brother Craft Brewing (http://knutalbert.wordpress.com/2014/07/03/norske-mikrobryggerier-19-norwegian-micro-breweries-19-little-brother-bryggeri/)
Źródła: osloby.no / knutalbert.wordpress.com / pixabay.com / wikipedia.org / flickr.com/ Amber DeGrace
Zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free
Reklama
To może Cię zainteresować
12-01-2015 16:51
0
0
Zgłoś
12-01-2015 16:37
0
0
Zgłoś
12-01-2015 10:31
1
0
Zgłoś
10-01-2015 22:09
0
-2
Zgłoś