Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Smaki Norwegii – sovas

 
Właśnie zakończył się słynny bieg psich zaprzęgów Finnmarksløpet. Z tej okazji przenieśmy się na chwilę na północ, by przekonać się, co się tam jada. Przed Wami sovas.

Składniki:
500 gr wędzonego mięsa renifera w małych kawałkach (na naszej szerokości geograficznej towar raczej trudno dostępny, można użyć innego mięska)
2 posiekane cebule
masło
200 gr krojonych leśnych grzybów
0,3 l wywaru
woda
0,1 l śmietany (najlepiej gęstej, ale niekoniecznie)
jeśli mamy pod ręką, można dodać kilka plasterków brązowego sera
4 porcje ziemniaków

Cebulę podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż zmięknie i zrobi się złota. Przełożyć do garnka. Na patelni zagotować trochę wody, po czym wlać wodę wraz z wywarem do garnka z cebulą.

Przyrumienić mięso na maśle i przerzucić do garnka. Ponownie powtórzyć manewr z gotowaniem wody w patelni i wlać wszystko do garnka.

Przysmażyć grzyby na złoto i (niespodzianka) dorzucić do garnka. Pozwolić całości gotować się na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Dolać śmietanę i ew. ser. Doprawić solą i pieprzem.

Sovas podaje się z ziemniakami lub chlebem i gotowanymi warzywami (często dodaje się zioła).

Przepis pochodzi z www.matoppskrift.no.
Gość
Wyślij


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok