Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
9
Smaki Norwegii – Bergens plukkfisk

 
 Plukkfisk, foto: Lise von Krogh
Macie taką potrawę, która kojarzy Wam się z dzieciństwem i rodzinnymi obiadami? Dla wielu mieszkańców Bergen takim wspominanym z sentymentem daniem jest tamtejsza tradycyjna plukkfisk.


Składniki (porcja dla 3-4 osób):

600 g ziemniaków

1,5 łyżki masła (nie może być solone)

ok. 0,2 l mleka

400 g filetów rybnych (oryginalny przepis opiera się na czarniaku, ale jeśli jest niedostępny, można użyć innej ryby o wyrazistym smaku)

1/2 łyżki masła do smażenia

1 biała cebula (posiekana)

1/2 pora (posiekanego)

sól i pieprz do smaku

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i zmielić lub ugnieść z masłem i połową mleka. Cebulę i pora usmażyć na maśle, aż będą miękkie. Wrzucić całość do ziemniaków i wymieszać.

Filety rybne wrzucić na kilka minut do wrzącej wody. Ugotowaną rybę pokroić na średniej wielkości kawałki i wymieszać z całą resztą. Dolać resztę mleka – efekt końcowy powinien być miękki, ale nie płynny – i doprawić solą i pieprzem.

Plukkfisk podaje się z flatbrød.


Przepis i zdjęcie pochodzą z lisevonkrogh.wordpress.com.

 

Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Ja polecam rakseruller !!!!roladki łososiowe w sosie musztardowym.
Przepis na tej stronie:
www.wstyluskandynawskim.blogspot.com

Myślę,że spróbuje

brzy dal

13-11-2012 17:13

...wyglada

jak sraka !

sraki norwegii ?

Yatsek :)

12-11-2012 23:03

dziecinstwo??? gazowany napoj z tarczyna PTYS, lody z automatu, kaczor donald z historyjka, mruganie swiatlem w domu podczas wiadomosci zaraz jak tylko pojawily sie zaklocenia, listy od taty z Australii i schowane w szufladzie dolary o ktorych nikt nie mogl wiedziec...

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok