
Plukkfisk, foto: Lise von Krogh |
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
600 g ziemniaków
1,5 łyżki masła (nie może być solone)
ok. 0,2 l mleka
400 g filetów rybnych (oryginalny przepis opiera się na czarniaku, ale jeśli jest niedostępny, można użyć innej ryby o wyrazistym smaku)
1/2 łyżki masła do smażenia
1 biała cebula (posiekana)
1/2 pora (posiekanego)
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i zmielić lub ugnieść z masłem i połową mleka. Cebulę i pora usmażyć na maśle, aż będą miękkie. Wrzucić całość do ziemniaków i wymieszać.
Filety rybne wrzucić na kilka minut do wrzącej wody. Ugotowaną rybę pokroić na średniej wielkości kawałki i wymieszać z całą resztą. Dolać resztę mleka – efekt końcowy powinien być miękki, ale nie płynny – i doprawić solą i pieprzem.
Plukkfisk podaje się z flatbrød.
Przepis i zdjęcie pochodzą z lisevonkrogh.wordpress.com.
To może Cię zainteresować
16-11-2012 16:17
0
0
Zgłoś
16-11-2012 16:06
0
0
Zgłoś
13-11-2012 17:13
0
0
Zgłoś
12-11-2012 23:03
0
0
Zgłoś