Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pyszne słodkie boller!

 
 foto: Moje Gotowanie w Norwegii
Myśleliście już o czymś słodkim na weekend? Sprawdźcie przepis z Mojego Gotowania w Norwegii!













Moje Gotowanie w Norwegii przedstawia świetny przepis na klasyczne "boller", czyli drożdżowe bułeczki. Pani Kasia proponuje je w trzech wersjach: bez niczego, z czekoladą oraz z rodzynkami. Ciepłe bułeczki, kawa... i sobotni podwieczorek gotowy!


boller2.jpg
foto: Moje Gotowanie w Norwegii




Składniki:

- 200 g margaryny (Pani Kasia użyła masła)
- 4 dl mleka (1 dl to pół szklanki, czyli 2 szklanki mleka)
- 1 saszetka suchych drożdży (Hjemmebakte Tørrgjær)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka kardamonu
oraz:
- rodzynki, czekolada
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek


Wykonanie:

Najpierw rozrobnij drożdze z odrobiną mąki i letniej wody. Masło rozpuść, dodaj do niego mleko (powinno być ciepłe), dodaj mąkę, jajka, sól, cukier, kardamon i zaczyn z drożdzy. Wymieszaj i zostaw na ok. 40 min. (cały ten proces mieszania i wyrastania może za nas zrobić maszyna do pieczenia chleba). Następnie uformuj bułeczki (ok. 22) wciskając w każdą po kika kawałków czekolady. Pani Kasia użyła posypki czekoladowej Deim. Czekodą oczywiście trzeba pokroić na drobne kawałeczki. Zostaw bułeczki pod lnianą ściereczką na 40 min. Piecz ok. 12 min. w 200 stopniach. Przed włożeniem do pieca posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Smacznego!




boller3.jpg
foto: Moje Gotowanie w Norwegii


Zapraszamy na stronę Moje Gotowanie w Norwegii.
Znajdziecie tam wiele smakowitych przepisów!






Gość
Wyślij


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok